ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Κόστος «μαμούθ» για τα αναδρομικά καταγράφει κυβερνητική έκθεση για τα αναδρομικά των συνταξιούχων από τις περικοπές στις συντάξεις τους. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου Εργασίας, το κόστος των μαζικών προσφυγών πριν την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που θα έχουν αναδρομικά από το 2013 μέχρι και τον Ιούνιο του 2015 αγγίζουν τα 4 δισεκατομμύρια ευρώ.

Μάλιστα, στην έκθεση που έχουν συντάξει τα υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου Εργασίας εκτιμάται ότι στην περίπτωση που κριθεί τελεσίδικα η επιστροφή αναδρομικών από το 2012 έως και το τέλος του 2018, το κόστος θα αγγίξει τα 29 δισεκατομμύρια ευρώ. Ωστόσο, Κυβερνητικοί παράγοντες δίνουν μηδενικές πιθανότητες να κριθεί αντισυνταγματικός ο νόμος Κατρούγκαλου, καθώς όπως επισημαίνουν εναρμονίστηκε πλήρως με την κρίση του Συμβουλίου Επικρατείας, θέτοντας καινούργιους ενιαίους κανόνες για τους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους, χωρίς διακρίσεις. Σύμφωνα με την έκθεση, το ποσό επιστροφών θα πλησιάσει τα 17 δισεκατομμύρια ευρώ, εάν κριθεί ότι οι επιστροφές αφορούν το διάστημα από την πρώτη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, δηλαδή τον Ιούνιο του 2015, έως και το τέλος του 2018.

Πάντως, σε κάθε περίπτωση το κόστος μιας ενδεχόμενης επιστροφής αναδρομικών είναι θηριώδες και απαγορευτικό για το ασφαλιστικό και τον κρατικό προυπολογισμό. Για το λόγο αυτό, από τα συναρμόδια υπουργεία εκπονούνται ήδη σενάρια σταδιακής εξόφλησης όσων συνταξιούχων δικαιωθούν.