Αρχική Δήμοι Κώστας Πελετίδης: Ο «κόκκινος» δήμαρχος που σάρωσε στην Πάτρα

Κώστας Πελετίδης: Ο «κόκκινος» δήμαρχος που σάρωσε στην Πάτρα

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

«Η Πάτρα έχει δήμαρχο». Τον Κωνσταντίνο Πελετίδη. Και μάλιστα με ποσοστό που δείχνει ότι ξεπερνάει το 70%. Αυτό φώναξαν με την ψήφο τους οι πολίτες της Πάτρας την Κυριακή. Ο Κωνσταντίνος Πελετίδης ο «κόκκινος» δήμαρχος της Πάτρας επανεξελέγη θριαμβευτικά, αυξάνοντας το ποσοστό του. Ο δήμαρχος που έκανε την κοινωνική πολιτική απόλυτη προτεραιότητα, υπερασπίστηκε το λαό της Πάτρας και δικαιώθηκε.

Ο Πελετίδης που κέρδισε πρώτη φορά την εκλογική μάχη του 2014 με ποσοστό 63,51%, επανεξελέγη με ακόμα μεγαλύτερο ποσοστό.

Γιατρός, καρδιολόγος στο επάγγελμα, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Δυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ. Γεννήθηκε το 1953 στο ορεινό χωριό Ρυάκιο Κοζάνης, από οικογένεια προσφύγων από τον Πόντο. Τελείωσε το δημοτικό στο χωριό του ενώ το γυμνάσιο και το λύκειο στη Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης. Μετέπειτα σπούδασε Ιατρική στην Ιταλία και έκανε ειδικότητα στην καρδιολογία στο νοσοκομείο Έδεσσας. Στη συνέχεια εγκαταστάθηκε στην Πάτρα μαζί με τη σύζυγο και την κόρη του.

Ο Πελετίδης πριν τη συμμετοχή του στις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης υπήρξε υποψήφιος βουλευτής του Κόμματος στις εθνικές εκλογές του 2007 και του 2009. Πρώτη φορά έβαλε υποψηφιότητα για το Δήμο Πατρέων το 2010 με το συνδυασμό «Λαϊκή Συσπείρωση Πάτρας» υποστηριζόμενος από το ΚΚΕ, ωστόσο δεν πέρασε στο δεύτερο γύρο.

Είναι ο πρόεδρος του «Παμμικρασιατικού Συνδέσμου Πατρών και Περιχώρων» ενώ έχει χρηματίσει και μέλος του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Γιατρών ΙΚΑ – ΕΟΠΥΥ.

Κατά την πρώτη θητεία του ο Πελετίδης, παρά τον ελάχιστο προϋπολογισμό του δήμου κατάφερε να εξασφαλίσει μεταξύ άλλων ημερήσια διατροφή για όλους τους απόρους της πόλης, να κάνει διανομή φαγητού κατ’ οίκον για όσους άπορους αδυνατούν να βγουν από το σπίτι είτε λόγω αναπηρίας, είτε λόγω ασθένειας, είτε λόγω ηλικίας, καθιέρωσε δωρεάν κολατσιό για τους μαθητές όλων των σχολείων χωρίς, διάκριση, μείωσε τα δημοτικά τέλη για τις λαϊκές οικογένειες και τα αύξησε για τη μεγάλη ιδιοκτησία.

Και αυτά μόλις τον πρώτο χρόνο της δημαρχίας του.

Στην πόλη της Πάτρας κατάφερε να πραγματοποιήσει έργα, όπως η αποκατάσταση της πλαζ με πολύ μικρό κόστος (με 1.000 ευρώ αντί για 300.000 που απαιτούσε ο προϋπολογισμός) αξιοποιώντας στο μέγιστο βαθμό τις υπηρεσίες του Δήμου.

Ο Πελετίδης διώχθηκε δικαστικά γιατί έφτιαξε το νότιο πάρκο της Πάτρας, κατηγορούμενος για μεταβολή χρήσης του χώρου, ο οποίος ήταν εγκαταλελειμένος και είχε μετατραπεί σε σκουπιδότοπο.

Ο Πελετίδης οργάνωσε και πήρε μέρος σε πορείες, ως επικεφαλής ενάντια στην ανεργία.

Ο Πελετίδης στάθηκε δίπλα στο λαό της πόλης. Ξεκάθαρα.