Αρχική Ελλάδα Κορονοϊός: Τo σχέδιo της ΕΛΑΣ για την επιτήρηση των μέτρων

Κορονοϊός: Τo σχέδιo της ΕΛΑΣ για την επιτήρηση των μέτρων

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Εκπαίδευση πέρασαν 3.200 αστυνομικοί προκειμένου να μπορέσουν να θέσουν σε εφαρμογή τα νέα μέτρα της Πολιτείας για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού, τα οποία θα ισχύσουν από τις 15 Ιουλίου.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, η ελληνική αστυνομία είναι σε πλήρη ετοιμότητα για να αναλάβει την εφαρμογή των μέτρων που θα αφορά τον διαχωρισμό των επιχειρήσεων σε μαγαζιά για εμβολιασμένους και όσους δεν έχουν εμβολιαστεί.

Εντός των ημερών αναμένεται κοινή υπουργική απόφαση, στην οποία θα προβλέπονται τα πρόστιμα καθώς και ο επιχειρησιακός σχεδιασμός.

Η έναρξη των διευκολύνσεων για τους εμβολιασμένους πολίτες στα καταστήματα εστίασης θα ξεκινήσει από τις 15 Ιουλίου. Η ψηφιακή εφαρμογή θα είναι δωρεάν και θα κατεβαίνει από το gov.gr στα κινητά τηλέφωνα ή τα τάμπλετ των υπαλλήλων της επιχείρησης, που θα είναι επιφορτισμένοι με τον έλεγχο των πιστοποιητικών.

Από την πλευρά τους, οι πελάτες των καταστημάτων θα επιδεικνύουν το πιστοποιητικό ή το αποτέλεσμα του τεστ, είτε σε ηλεκτρονική μορφή, είτε εκτυπωμένο σε χαρτί.

Σύμφωνα με τα νέα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού, η χωρητικότητα στους κλειστούς χώρους για τους εμβολιασμένους θα κυμαίνεται από 75% έως 85%, ενώ στους μικτούς από 25% έως 75%.

Μετά από απόφαση του ιδιοκτήτη για τον τρόπο λειτουργίας της επιχείρησης του, στους αμιγείς χώρους θα επιτρέπονται μόνο οι πλήρως εμβολιασμένοι, αφού έχουν μεσολαβήσει 14 ημέρες από τον τελικό εμβολιασμό τους και όσοι έχουν αποδεδειγμένα νοσήσει το τελευταίο εξάμηνο. Στους αμιγείς χώρους δεν απαιτείται η χρήση μάσκας, σε αντίθεση με τους μικτούς.

Στους μικτούς χώρους θα εισέρχονται όσοι έχουν αποκτήσει ανοσία, έχουν εμβολιαστεί με δύο δόσεις εμβολίου ή με μονοδοσικό εμβόλιο και έχουν μεσολαβήσει 14 ημέρες από τον τελικό εμβολιασμό τους ή έχουν αποδεδειγμένα νοσήσει τους τελευταίους 6 μήνες ή έχουν υποβληθεί σε τεστ ανίχνευσης της νόσου COVID-19 (PCR test ή rapid test) με αρνητικό αποτέλεσμα κατά τις τελευταίες 48 ώρες.