Αρχική Υγεία Κορονοϊός: Τι συμβαίνει στον οργανισμό με τη 2η δόση από τα εμβόλια...

Κορονοϊός: Τι συμβαίνει στον οργανισμό με τη 2η δόση από τα εμβόλια Pfizer και Moderna

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Τα εμβόλια mRNA εναντίον της λοίμωξης που προκαλεί ο κορονοϊός χρειάζονται δύο δόσεις για να «ξυπνήσουν» το ανοσοποιητικό μας σύστημα και να μας προστατεύσουν αποτελεσματικά τον οργανισμό από τον ιό, παρέχοντας αρκετά αντισώματα.

Τώρα μια νέα μελέτη εξηγεί γιατί συμβαίνει αυτό και γιατί είναι απαραίτητο να μην αμελήσουμε την δεύτερη δόση.

Τα εμβόλια mRNA είναι αυτά των εταιρειών Pfizer και Moderna. Η τεχνολογία που χρησιμοποιείται για την παρασκευή τους υπάρχει εδώ και δύο δεκαετίες. Ωστόσο είναι η πρώτη φορά που χορηγήθηκαν τόσο μαζικά σε ανθρώπους και η αποτελεσματικότητά τους ξάφνιασε τους ειδικούς.

Ει μη τι άλλο, με τα εμβόλια της γρίπης είχαν συνηθίσει σε μια αποτελεσματικότητα που έφτανε το 60%. Με τα εμβόλια του κορονοϊού, όμως, υπερβαίνει το 90%.

Για να εξακριβώσουν που οφείλεται αυτή η διαφορά, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Στάνφορντ αποφάσισαν να μελετήσουν 56 υγιείς εθελοντές. Όλοι τους έκαναν το εμβόλιο της Pfizer.

Σε τακτά χρονικά διαστήματα πριν και μετά από κάθε δόση οι εθελοντές έδιναν δείγματα αίματος. Αυτό επέτρεψε στους ερευνητές να μετρήσουν τα αντισώματά τους και τα επίπεδα διαφόρων πρωτεϊνών. Τους επέτρεψε επίσης να ελέγξουν τα επίπεδα και τη αντίδραση χιλιάδων διαφορετικών τύπων ανοσοποιητικών κυττάρων.

Διαβάστε περισσότερα στο arthro.gr