Αρχική Ελλάδα Κορονοϊός: Τι αλλάζει από Σεπτέμβριο για τους ανεμβολίαστους;

Κορονοϊός: Τι αλλάζει από Σεπτέμβριο για τους ανεμβολίαστους;

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Μέτρα για τους ανεμβολίαστους πολίτες θα τεθούν σε ισχύ από την 1η Σεπτεμβρίου.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας ανακοίνωσε τα εξής:

Θα τηρηθεί το μέτρο αναστολής εργασίας, από 1η Σεπτεμβρίου, για όσους υγειονομικούς και εργαζόμενους σε πρωτοβάθμιες δομές υγείας δεν έχουν εμβολιαστεί ή δεν έχουν πιστοποιητικό νόσησης το τελευταίο εξάμηνο.

-Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός αφορά και ιδιώτες γιατρούς και φαρμακοποιούς.

Από 13 Σεπτεμβρίου 2021 έως 31 Μαρτίου 2022, θα ισχύουν μέτρα διάγνωσης COVID-19 για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί και συγκεκριμένα:

-1 εργαστηριακό rapid test/εβδομάδα από διαγνωστικά ιδιωτικά κέντρα, με δαπάνη του εργαζομένου 10 ευρώ/test για εργαζόμενους σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.

2 εργαστηριακά rapid tests/εβδομάδα για ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς και ακαδημαϊκούς, εργαζόμενους σε τουρισμό, εστίαση, τηλεοπτικές, κινηματογραφικές, θεατρικές, μουσικές, χορευτικές παραγωγές.

2 δωρεάν self tests/εβδομάδα για ανεμβολίαστους μαθητές και

-2 εργαστηριακά rapid tests/εβδομάδα για φοιτητές

1 εργαστηριακό rapid test/εβδομάδα έως 48 ώρες πριν το ταξίδι για ενήλικους και ανηλίκους 12-17 ετών και self test για ανηλίκους 5 έως 12 ετών.

Σε ό,τι αφορά τους κανόνες για την προστασία της δημόσιας υγείας:

-Λειτουργία μόνο για εμβολιασμένους και νοσήσαντες για τους κλειστούς χώρους εστίασης (καφέ, μπαρ, εστιατόρια, ταβέρνες, κλαμπ, κέντρα διασκέδασης) με έλεγχο βεβαίωσης εμβολιασμού ή νόσησης.

-Λειτουργία μόνο για εμβολιασμένους και νοσήσαντες για κλειστούς και ανοιχτούς χώρους γηπέδων με έλεγχο βεβαίωσης εμβολιασμού ή νόσησης.

-Λειτουργία για εμβολιασμένους και νοσήσαντες και ανεμβολίαστους που έχουν πραγματοποιήσει rapid test αντιγόνου έως και 48 ώρες πριν για κλειστούς χώρους θεάτρων, σινεμά, μουσείων, αρχαιολογικών χώρων. Οι εν λόγω χώροι θα μπορούν να επιλέγουν αν θα λειτουργούν μόνο ως αμιγείς χώροι.

-Λειτουργία για εμβολιασμένους και νοσήσαντες και ανεμβολίαστους που έχουν πραγματοποιήσει rapid test αντιγόνου έως και 48 ώρες πριν για γυμναστήρια. Οι εν λόγω χώροι θα μπορούν να επιλέγουν αν θα λειτουργούν μόνο ως αμιγείς χώροι.

Για κλειστούς χώρους εργασίας, ο εργοδότης διατηρεί το δικαίωμα να γνωρίζει αν οι εργαζόμενοι στην επιχείρησή του είναι εμβολιασμένοι και υποχρεούται να εξετάζει την εγκυρότητα της βεβαίωσης αρνητικού τεστ.