Αρχική Ελλάδα Κορονοϊός: Στα «κόκκινα» η Θεσσαλονίκη – Πάνω από τους μισούς ανεμβολίαστοι στη...

Κορονοϊός: Στα «κόκκινα» η Θεσσαλονίκη – Πάνω από τους μισούς ανεμβολίαστοι στη Βόρεια Ελλάδα

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Στα “κόκκινα” είναι η Θεσσαλονίκη και η Βόρεια Ελλάδα γενικότερα, με τα επιδημιολογικά δεδομένα να συνιστούν ιδιαίτερη προσοχή σε αυτές τις περιοχές.

6/10 ανεμβολίαστοι – «Βράζει» η Θεσσαλονίκη

Οι ειδικοί έχουν κατά καιρούς υπογραμμίσει ότι η δυναμική επάνοδος του κορωνοϊού με την έλευση του ψυχρότερου κλίματος θα έχει αφετηρία τη Βόρεια Ελλάδα. Οι εξελίξεις δείχνουν να έχουν δρομολογηθεί.

Στη Θεσσαλονίκη σήμερα εντοπίζονται 449 νέες λοιμώξεις κορωνοϊού, με τη δεύτερη μεγαλύτερη ΠΕ της χώρας να «κοντράρει» πλέον ολόκληρη την Αττική των 544 νέων λοιμώξεων. Ο μέσος όρος κρουσμάτων των τελευταίων επτά ημερών στα 274,29 δεν ξενίζει. Μία εβδομάδα πριν, στις 14 Σεπτεμβρίου, η Θεσσαλονίκη είχε ξανά τον μεγαλύτερο και μοναδικό τριψήφιο επταήμερο μέσο όρο στα 240,29.

Σύμφωνα με την έκθεση του ΕΟΔΥ, η διασπορά του ιού είναι έντονη σε πολλές περιοχές της Μακεδονίας και Θράκης, με πλέον ενδεικτικές τις ΠΕ Ημαθίας (114), Δράμας (61 κρούσματα), Έβρου (50), Καβάλας (65), Καστοριάς (45), Κιλκίς (53), Κοζάνης (66), Ξάνθης (89), Πιερίας (79), Πέλλας (68)και Χαλκιδικής (54).

Είναι ανησυχητικό πως, στο σύνολο των 17 περιφερειακών ενοτήτων που απαρτίζουν τη Μακεδονία και Θράκη, μόλις τρεις έχουν εμβολιαστική κάλυψη άνω του 50% και συγκεκριμένα οι ΠΕ Θάσου (56,19%), Κοζάνης (50,12%) και Καστοριάς (52,83%), με τις υπόλοιπες σε ποσοστά 43% κατά μέσο όρο. Οι ανεμβολίαστοι γεμίζουν τα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας. Στην 4η Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ) Μακεδονίας – Θράκης, 51 στους 53 ασθενείς στις ΜΕΘ για κορωνοϊό (96,2%) είναι ανεμβολίαστοι και αντίστοιχα 202 στους 258 (81,5%). Στην 2η ΥΠΕ, το περασμένο 24ωρο νοσηλεύονταν 275 ασθενείς σε απλές κλίνες και 45 σε Μονάδες.

Άρνηση διδαχής από το παρελθόν ή σύγχυση αναφορικά με τα επιστημονικά στοιχεία. Αν μερίδα απ’ όσους νόσησαν πέρυσι τον Νοέμβριο με COVID-19 στη Βόρεια Ελλάδα πιστεύουν πως έχουν θωρακιστεί έναντι του ιού με φυσική ανοσία, θα πρέπει να αναθεωρήσουν και να επισπεύσουν τον εμβολιασμό τους. Η προστασία τους έναντι του ιού, δεδομένων της παρέλευσης του 6μήνου και της μετάλλαξης Δέλτα, έχει πλέον εξασθενήσει.