ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Η επιστροφή στην κανονικότητα όπως έχει επαναλάβει αρκετές φορές ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα είναι σταδιακή και μακρόσυρτη, ωστόσο το σχέδιο της κυβέρνησης θέτει ως βασική προϋπόθεση την εικόνα των επόμενων δυο εβδομάδων.

Η κυβέρνηση βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τους ειδικούς οι οποίοι πρόκειται να δώσουν το «πράσινο φως» για την σταδιακή αποκλιμάκωση των περιοριστικών μέτρων.

Κρίσιμη θεωρείται η σημερινή συνεδρίαση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων για τον κορονοϊό που υπό τον Σωτήρη Τσιόδρα θα εξετάσουν όλα τα δεδομένα και θα οριοθετήσουν τον τρόπο επιστροφής στην κανονικότητα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από τις 4 Μαΐου, εκτιμάται, λοιπόν, πως θα αρχίσει η αποκλιμάκωση των μέτρων στην Ελλάδα.

Επισημαίνεται, ότι παρά την όποια άρση των μέτρων, σε ισχύ θα παραμείνουν οι κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης και ατομικής ασφαλείας.

Δηλαδή:

– Τήρηση των αποστάσεων ασφαλείας

– Εντατική φροντίδα και υγιεινή των χεριών

– Όχι φιλιά και επαφές έτσι ώστε να αποφύγουμε την μετάδοση με τα σταγονίδια και το στόμα.

– Μάσκες σε κλειστούς χώρους και οπουδήποτε αλλού υπάρχει συνωστισμός (καταστήματα, υπηρεσίες, συγκοινωνίες, καφετέριες κλπ).

Όπως ανακοίνωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, η αρχή θα γίνει από τις 27 Απριλίου, καθώς θα ανοίξουν τα υποθηκοφυλακεία και τα δικαστήρια.

Ο κ. Πέτσας, επανέλαβε για ακόμα μία φορά πως η επιστροφή «θα είναι σταδιακή, μακρόσυρτη, και στοχευμένη, ώστε να μην έχουμε πισωγυρίσματα».

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις 4 Μαΐου θα ανοίξουν κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής και καταστήματα λιανεμπορίου. Παράλληλα, υποχρεωτική θα είναι η χρήση μάσκας τουλάχιστον για ένα χρονικό διάστημα σε χώρους εργασίας και συγχρωτισμού (π.χ. κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής) ή ακόμη και στα μέσα μεταφοράς.

Τι θα γίνει με τα σχολεία 

Όσον αφορά το άνοιγμα των σχολείων, σύμφωνα με πληροφορίες, το πιθανότερο είναι να ανοίξουν τις πύλες τους μετά τις 11 Μαΐου αναμένεται να επανέλθει στα θρανία η Γ’ Λυκείου, ενώ άγνωστο μέχρι στιγμής παραμένει τι θα γίνει με τις υπόλοιπες εκπαιδευτικές βαθμίδες, ενώ, νηπιαγωγεία και δημοτικά το πιθανότερο είναι να παραμείνουν κλειστά.

Έως τα τέλη Μαΐου αναμένεται να επαναλειτουργήσουν και τα Διοικητικά Δικαστήρια.

Από τις αρχές καλοκαιριού σχεδιάζεται να λειτουργήσουν ξανά τα πολυκαταστήματα, οι αθλητικές εγκαταστάσεις, οι πολιτιστικοί χώροι και τα μουσεία, ενώ έως τα τέλη Ιουνίου θα επαναλειτουργήσουν και ορισμένες μικρές, ξενοδοχειακές μονάδες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η διαδικασία άρσης των μέτρων δεν αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Ιουνίου.

Το σχέδιο για τους ηλικιωμένους

Ακολουθώντας τις ευρωπαϊκές οδηγίες, η κυβέρνηση αναμένεται να διατηρήσει τους περιορισμούς στη μετακίνηση ηλικιωμένων κι ευπαθών ομάδων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, για τις συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών θα παραταθεί ο περιορισμός στις μετακινήσεις, ώστε να προστατευθούν.

Η επιτροπή των λοιμωξιολόγων για τον κορονοϊό συνεδριάζει σήμερα προκειμένου να καταρτιστεί ο οδικός χάρτης για τη σταδιακή άρση των μέτρων περιορισμού.