Αρχική Υγεία Kορωνοϊός: Έκκληση για προστασία των ευπαθών ομάδων κάνει το Υπ. Υγείας

Kορωνοϊός: Έκκληση για προστασία των ευπαθών ομάδων κάνει το Υπ. Υγείας

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

«Σε αυτή τη φάση που διανύουμε, τη φάση 1, μέλημα των αρχών αλλά και καθενός ενός εξ ημών είναι να τους προφυλάσσουμε από τη γρίπη και από καθε ίωση» εξήγησε ο Σωτήρης Τσιόδρας

Η διασφάλιση της προστασίας των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού από τυχόν μόλυνση με κορωνοϊό είναι σε αυτη τη φάση το ζητούμενο των υγειονομικών και επιστημονικών αρχών της χώρας. Παράλληλα, θα τεθούν τις επόμενες ημέρες σε εφαρμογή δύο συστήματα  επιτήρησης (επιδημιολογικά μοντέλα) για τον κορωνοϊό, όπως γίνεται και για τη γρίπη, ώστε να αποτυπωθεί οσο πιο ευκρινώς γίνεται η επίπτωση της νόσου του κορωνοϊό στον πληθυσμό.

Για τον λόγο αυτό θα γίνεται δειγματοληπτικός έλεγχος για την επιτήρηση του ιού σε ασθενείς που βρίσκονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) αλλα και σε ασθενείς που θα προσέρχονται στα νοσοκομεία με ήπια συμπτωματολογία γριπώδους συνδρομής.

Έκκληση για την προστασία των ηλικιωμένων και των χρονίως πασχόντων έκανε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, καθηγητής Παθολογίας Λοιμωξιολογίας, κ. Σωτήρης Τσιόδρας. Οι μέχρι τώρα μελέτες έχουν δείξει πως η επίπτωση της νόσου που προκαλεί ο ιός COvid -19 είναι μεγάλη σε οσους πάσχουν από καρδιαγγειακά και αναπνευστικά νοσήματα, από σακχαρώδη διαβήτη, από υπέρταση και αλλα χρόνια νοσήματα.

Όπως τόνισε ο καθηγητής, «σε αυτή τη φάση που διανύουμε, τη φάση 1, μέλημα των αρχών αλλά και καθενός ενός εξ ημών είναι να τους προφυλάσσουμε από τη γρίπη και από καθε ίωση. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως δεν τους επιτρέπουμε να πάνε επισκέψεις π.χ. σε νοσοκομεία, να μην συναθροίζονται για πολλή ώρα, να μην εκτίθενται σε κίνδυνο να κολλήσουν κάτι. Επίσης, να λαμβάνουν σωστά τη θεραπεία τους, π.χ. οι διαβητικοί αν ειναι αρύθμιστοι κινδυνεύουν περισσότερο» ανέφερε ενδεικτικά ο κ. Τσιόδρας.

Οι ευπαθείς ομάδες θα βρίσκονται στο επίκεντρο των ειδικών και στην επόμενη, αναβαθμισμένη φάση, του επιχειρησιακού σχεδίου για τον κορωνοϊό, στη φάση δηλαδή που θα υπάρχει μεγάλη διασπορά των κρουσμάτων και δεν θα γινεται ιχνηλάτηση των επαφών.

Όποιος ανήκει σε ευπαθείς ομάδες θα λαμβάνει οδηγία να αναζητεί γρήγορα βοήθεια όπως π.χ. ισχύει τώρα με τους χρονίως ασθενείς που πρέπει να λαμβάνουν αντιιικη αγωγή μεσα στο πρώτο 48ωρο απο την έναρξη των συμπτωμάτων τους.

Σε ό,τι αφορά την ιχνηλάτηση των επτά επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, ο κ. Τσιόδρας ανέφερε πως έχουν ελεγχθεί 270 επαφές, δηλαδή ισάριθμα πρόσωπα τα οποια βρίσκονταν στο οικογενειακό, κοινωνικό, επαγγελματικό περιβάλλον τους. Επίσης, έχουν γίνει 570 μοριακοί έλεγχοι σε ύποπτα κρουσματα.

Μιλώντας για την κατασταση υγειας των επτά ασθενών που νοσηλεύονται σε ΑΧΕΠΑ, Αττικόν και Σωτηρία, ο καθηγητής ανέφερε πως συνεχίζουν να έχουν ήπια συμπτωματολογία – και με την αφορμή αυτη ευχαρίστηςε τους επαγγελματίες υγείας που φροντίζουν τα κρούσματα.