Αρχική Επιχειρήσεις Κορονοϊός: Δείτε τι αλλάζει στην αγορά από σήμερα

Κορονοϊός: Δείτε τι αλλάζει στην αγορά από σήμερα

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Στην «μάχη» της οικονομικής επιβίωσης ρίχνονται από σήμερα (12.04.2021) μεγάλα σε επιφάνεια καταστήματα , αλλά και τα εμπορικά κέντρα , μετά τις αποφάσεις της κυβέρνησης που καταργεί τον ανώτατο αριθμό καταναλωτών που θα μπορούν να είναι μέσα στο κατάστημα.

Ο αριθμός αυτών διαμορφώνεται πλέον ανάλογα με τα τετραγωνικά μέτρα και λύνει τα χέρια των επιχειρήσεων που θεωρούσαν ασύμφορο και ζημιογόνο να είναι σε πλήρη λειτουργία και ο ανώτατος αριθμός πελατών να είναι οι 20, όπως ίσχυε μέχρι και το Σάββατο.

Παράλληλα από σήμερα θα είναι ανοικτά τα καταστήματα τόσο στην Θεσσαλονίκη με click away και την Πάτρα τόσο με click away, όσο και με click inside. Αντίθετα κλειστά θα παραμείνουν και αυτή την εβδομάδα τα καταστήματα στην Κοζάνη, λόγω υψηλής επιδημιολογικής επιβάρυνσης.

Επίσης δεν θα λειτουργήσουν τα πολυκαταστήματα τύπου Mall αφού οι επιστήμονες δεν έδωσαν την «πράσινο φως» θεωρώντας ότι είναι επικίνδυνο να λάβουν τώρα μία τέτοια απόφαση.

Στην σύσκεψη της Τετάρτης το θέμα της Κοζάνης και των Mall θα συζητηθεί και πάλι στην σύσκεψη και δεν αποκλείεται να υπάρξουν ανατροπές.

Οι έμποροι εκτιμούν ότι μπαίνοντας σε στην τελική ευθεία για το Πάσχα και με σύμμαχο τον καλό καιρό η κίνηση θα αυξηθεί και ο τζίρος θα είναι ικανοποιητικός. Η πρώτη εβδομάδα πάντως δεν κινήθηκε ιδιαίτερα καλά. Μοναδική ημέρα με σημαντική κίνηση ήταν το Σάββατο.

Τι αλλάζει από σήμερα

Η πιο σημαντική αλλαγή είναι ότι από σήμερα αίρεται το ανώτατο όριο των 20 ατόμων για αγορές με την μέθοδο του click inside, που ίσχυε την περασμένη εβδομάδα, ανεξαρτήτου επιφάνειας για το κάθε κατάστημα.

Πλέον το όριο του αριθμού των πελατών διαμορφώνεται ως εξής:

  • για επιφάνειες καταστημάτων έως 500 τ.μ., ισχύει το ένα άτομο ανά 25 τ.μ.
  • για επιφάνειες άνω των 500 τ.μ., για κάθε 100 τ.μ. πλέον των 500 τ.μ., επιτρέπεται ένας πελάτης επιπλέον.

 

Σε ό,τι αφορά τους καταναλωτές δεν αλλάζει η διαδικασία. Αρχικά θα πρέπει να κλείσουν τηλεφωνικά ή ηλεκτρονικά ραντεβού προκειμένου να πάνε στο κατάστημα και είτε να το παραλάβουν έξω από αυτό (click away) ή θα μπουν μέσα σε αυτό για ψωνίσουν ή να δοκιμάσουν το προϊόν (click inside).

Η καταχώρηση της παραγγελίας/ραντεβού γίνεται από την επιχείρηση και αποστέλλεται στον πελάτη αποδεικτικό εγγράφου της αγοράς είτε ηλεκτρονικά είτε με sms στο οποίο θα υπάρχουν επωνυμία, διεύθυνση και ΑΦΜ της επιχείρησης και χρονικό διάστημα παραλαβής.

O καταναλωτής, αφού λάβει αποδεικτικό του ραντεβού του πρέπει να στείλει sms με το ονοματεπώνυμό του στο 13032 για τη μετάβασή του στο κατάστημα. Στη συνέχεια έχει στη διάθεσή του 3 ώρες για να πραγματοποιήσει τις αγορές του μέσα στις οποίες μπορεί να έχει κλείσει και παραπάνω του ενός ραντεβού. Υπενθυμίζεται πως για τα εμπορικά καταστήματα επιτρέπονται και οι διαδημοτικές μετακινήσεις. Στο 13032 οι καταναλωτές μπορούν να στείλουν μόνο ένα sms την ημέρα. Η παραλαβή των προϊόντων στο κατάστημα γίνεται μόνο από ένα άτομο και η πληρωμή για click away, μόνο ηλεκτρονικά ή με POS κατά την παραλαβή.