Αρχική Ελλάδα Κορωνοϊός: Ανησυχία για τα 22 «ορφανά» κρούσματα – Τι να προσέχουν περισσότερο...

Κορωνοϊός: Ανησυχία για τα 22 «ορφανά» κρούσματα – Τι να προσέχουν περισσότερο οι πολίτες

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Τον προβληματισμό του για τα 22 «ορφανά« κρούσματα, από τα οποία τα περισσότερα εντοπίζονται στην Αττική, εξέφρασε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊόΣωτήρης Τσιόδρας.

Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία, από τα 228 κρούσματα συνολικά στη χώρα μας 3 αφορούν ανθρώπους που κατέληξαν, ενώ συνεχίζουν να νοσηλεύονται 57 ασθενείς, από τους οποίους οι 5 είναι διασωληνωμένοι και 8 έχουν πάρει εξιτήριο.

Το 51% όσων νοσούν είναι άνω των 65 ετών ενώ συνολικά έχουν ληφθεί 3.400 δείγματα για έλεγχο.

«Σίγουρα τα μέτρα δεν αποδίδουν αμέσως. Σε 2-3 εβδομάδες θα δει κάποιος αν αποδίδουν τα μέτρα για έναν ιό που εξαπλώνεται ταχύτατα. Εμένα δεν με ανησυχούν οι θάνατοι, αλλά τα “ορφανά” κρούσματα (όσα δεν ξέρουμε πηγή μετάδοσης) που το καθένα έχει δώσει το δικό του κύκλο μετάδοσης κι αυτός ο κύκλος μετάδοσης είναι εκθετικός» τόνισε χαρακτηριστικά και προειδοποίησε με έμφαση ότι «αν δεν έχουμε και την ατομική ευθύνη μαζί με τα μέτρα, τα μέτρα δεν θα δουλέψουν».

Για τις ουρές στα σούπερ μάρκετ

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Τσιόδρας και στα όσα συμβαίνουν σε πολλά σούπερ μάρκετ της χώρας, όπου σχηματίζονται ουρές αρκετών μέτρων, τονίζοντας πως ο συνωστισμός ευνοεί τη μετάδοση του κορωνοϊού.

«Έχουμε πει να είναι μέχρι 5 άτομα στην ουρά. Να τηρούνται αποστάσεις ασφάλειας πάνω από 1 μέτρο, καλύτερα 2», τόνισε ο λοιμωξιολόγος.

«Τα σούπερ μάρκετ δεν θα κλείσουν όποτε ο κόσμος δεν πρέπει να ανησυχεί ότι δεν θα βρίσκει τρόφιμα» ανέφερε και πρόσθεσε: «Το θέμα το ζητήσαμε και σήμερα στην επιτροπή και θα το ξαναδούμε. Ίσως θα βοηθούσε το διευρυμένο ωράριο».

Ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος του υπουργείου Υγείας έκανε για μια ακόμη φορά λόγο για την ατομική ευθύνη και είπε ότι ο αυτοπεριορισμός παραμένει το πιο σημαντικό μέτρο για την αποφυγή εξάπλωσης του ιού.

Επίσης, σημείωσε πως τα ΜΜΜ θα πρέπει να λειτουργούν με κατά το δυνατόν λιγότερο συνωστισμό.