Αρχική Ελλάδα Κοροναϊός : Εκτακτα μέτρα στις ελληνικές φυλακές

Κοροναϊός : Εκτακτα μέτρα στις ελληνικές φυλακές

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Σε άμεση κινητοποίηση για τη λήψη έκτακτων μέτρων προστασίας από τον κοροναϊό και στις ελληνικές φυλακές προχωρά η κυβέρνηση. Ηδη έχει γίνει από την προηγούμενη εβδομάδα σύσκεψη με επικεφαλής την γενική γραμματέας αντεγκληματικής πολιτικής, Σοφία Νικολάου, και τη συμμετοχή εκπροσώπων από τους λοιμοξιολόγους, την εξωτερική φρουρά, ταξίαρχο από το τμήμα Μεταγωγών κ.λπ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του in.gr, τα μέτρα που έχουν ληφθεί μεταξύ άλλων είναι:

  1. Δημιουργούνται υποχρεωτικά σε όλα τα σωφρονιστικά ιδρύματα της Ελλάδας, χώροι απομόνωσης 10 – 20 ατόμων. Εκεί θα μεταφέρονται όσοι παρουσιάζουν συμπτώματα του κοροναϊού. Οι διευθυντές των φυλακών είναι υποχρεωμένοι να προχωρήσουν στις απαραίτητες ενέργειες για την εξασφάλιση αυτών των χώρων.
  2. Πλέον τα επισκεπτήρια θα γίνονται πίσω από τζάμια ώστε να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός και να μειωθούν οι πιθανότητες μετάδοσης του ιού.
  3. Εχουν ήδη μοιραστεί όλα τα απαραίτητα υλικά για την προστασία κρατουμένων και εργαζόμενων στις φυλακές, δηλαδή γάντια, μάσκες, αντισηπτικά κ.λπ.
  4. Σωφρονιστικοί υπάλληλοι και μέλη του Ερυθρού Σταυρού έχουν εκπαιδευτεί για να εξετάζουν όσους κρατούμενους αισθάνονται αδιαθεσία.
  5. Απαγορεύεται πλέον η μεταφορά ρουχισμού μέσα στις φυλακές.
  6. Εχουν δημιουργηθεί χώροι εντός των φυλακών για να παραμένουν όσοι νοσήσουν, μέχρι να μεταφερθούν.
Σοφία Νικολάου

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις ελληνικές φυλακές υπάρχουν περίπου 11.000 κρατούμενοι, γεγονός που θα μπορούσε να προκαλέσει μαζικά κρούσματα, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει καταγραφεί κάτι.

Σε ανάρτησή της η κ. Νικολάου αναφέρει για το θέμα:

«Πρέπει να καταλάβουν όλοι ό,τι λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης και της ιδιαιτερότητας των Καταστημάτων Κράτησης, είμαστε υποχρεωμένοι να λάβουμε μέτρα πρόληψης, για να αποφύγουμε τα δυσάρεστα. Αν κι αυτό «ξεβολεύει» κάποιους που βρίσκουν ευκαιρία να φτιάχνουν σενάρια με «θύματα» τους κρατουμένους».