Αρχική Υγεία Κοντοζαμάνης: Eπιτυχημένη η στρατηγική μας με τα τεστ – Τι θα γίνει...

Κοντοζαμάνης: Eπιτυχημένη η στρατηγική μας με τα τεστ – Τι θα γίνει με τα χειρουργεία

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Την εκτίμηση ότι η Ελλάδα έχει ακολουθήσει μέχρι σήμερα «μια επιτυχημένη στρατηγική σε ό,τι αφορά τον αριθμό των τεστ που διενεργούνται» έναντι του κορωνοϊού κι ότι «τα νούμερα είναι αδιαμφισβήτητα», εξέφρασε την Κυριακή ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης των πολιτών για την εξάπλωση του κορωνοϊού στην Ελλάδα, ο κ. Κοντοζαμάνης έκανε ειδική αναφορά σε μια πρόσφατη επιστημονική δημοσίευση, «σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα κατείχε την πρώτη θέση σε αριθμό διενέργειας τεστ ανά επιβεβαιωμένο κρούσμα».

«Παραμένει στρατηγική μας η διεξαγωγή του μοριακού ελέγχου του αίματος και προς αυτή την κατεύθυνση έχουμε αυξήσει τόσο την παραγωγική δυνατότητα του ΕΣΥ όσο και τον αριθμό των διαθέσιμων τεστ”. Πρόσθεσε ότι πρόσφατα στο ΕΣΥ εντάθηκε και μια μεγάλη προσφορά από τα Ελληνικά Πετρέλαια.Δύο μηχανήματα με μεγάλη παραγωγική δυνατότητα στα Νοσοκομεία “Αττικόν” και ΑΧΕΠΑ, που αυξάνουν ακόμα περισσότερο την παραγωγική δυνατότητα της χώρας. “Έχουμε πει ότι όπου χρειαστεί θα γίνεται τεστ», σημείωσε ο υφυπουργός Υγείας.

Εξάλλου, τόνισε ότι οι Κινητές Ομάδες του ΕΟΔΥ έχουν ξεκινήσει, στοχευμένες εξορμήσεις σε όλη την επικράτεια με προτεραιότητα σε κλειστές δομές με ευπαθείς ομάδες.

«Ανάλογα με τις οδηγίες της επιτροπής των ειδικών θα είμαστε σε θέση να διεξάγουμε ακόμα μεγαλύτερο αριθμό τεστ στις όποιες ομάδες κριθεί να το κάνουν», πρόσθεσε.

Και συνέχισε λέγοντας τα εξής: «Την προηγούμενη εβδομάδα οι Κινητές Ομάδες διεξήγαγαν 2.903 τεστ, εκ των οποίων δύο ήταν θετικά. Επίσης σε επίπεδο Πρωτοβάθμιας Υγείας, δηλαδή στα Κέντρα Υγείας που λειτουργούν αποκλειστικά για COVID 19, υπήρξε προσέλευση του κοινού και διεξήχθησαν τεστ. Στην Α’ Υγειονομική Περιφέρεια, στα Κέντρα Υγείας Λ. Αλεξάνδρας, Καλυβίων και Ραφήνας διενεργήθηκαν 333 τεστ τον προηγούμενο μήνα, εκ των οποίων 11 βρέθηκαν θετικά. Στην Β Υγειονομική Περιφέρεια διενεργήθηκαν 220 τεστ εκ των οποίων τα 10 ήταν θετικά».

Όπως είπε ο υφυπουργός, «στο πλαίσιο της δεύτερης φάσης είναι απαραίτητο να έχουμε μια επιδημιολογική επιτήρηση του κορωνοϊού και προς αυτή την κατεύθυνση είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε τεστ αντισωμάτων στον πληθυσμό».

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση για τα τεστ για τα τακτικά χειρουργεία, ο Βασίλης Κοντοζαμάνης είπε πως «Από την προηγούμενη Δευτέρα ξεκίνησαν και τα τακτικά χειρουργεία και έχουν διενεργηθεί περίπου 2.200, σε όλη την επικράτεια».

«Θα υπάρξουν διευκρινίσεις σε ότι αφορά την διεξαγωγή του τεστ. Πάντως, αν κάποιος προσέρχεται σε ιδιωτική δομή προκειμένου να κάνει κάποια προγραμματισμένη επέμβαση, το τεστ μπορεί να γίνεται σε δημόσια δομή πριν τον προεγχειρητικό έλεγχο, ώστε να μην επιβαρύνεται το κόστος», ανέφερε σχετικά.