Τετάρτη, 29 Μαΐου, 2024

Κομοτηνή: 80 χρόνια από τη μάχη του Οχυρού Νυμφαίας (ΦΩΤΟ)

Χωρίς εκδηλώσεις και παρουσία κόσμου, τιμάται φέτος η 80η επέτειος από την Μάχη του Οχυρού Νυμφαίας.

Θυμίζουμε πως το Οχυρό κατασκευάστηκε το 1936-1940 και αποτελεί ένα από τα έργα οχύρωσης του Ιωάννη Μεταξά. Τον Απρίλη του ‘41 ο Γερμανικός στρατός επιτέθηκε και τελικά κατέκτησε το οχυρό, οι άντρες του οποίου αντιστάθηκαν γενναία.

Την νύκτα της 7ης Απριλίου 1941, στις 23.30, ο διοικητής του Οχυρού ταγµατάρχης Αναγνωστός Αλέξανδρος, μετά από βομβαρδισμό του Οχυρού από τον γερμανικό στρατό, θεώρησε ότι η αποστολή του είχε εκπληρωθεί και αποφάσισε την παράδοση του Οχυρού. Τα µεσάνυκτα της 7ης προς την 8η Απριλίου 1941, το Οχυρό παραδόθηκε. Οι απώλειες των Ελλήνων ήταν νεκροί 7, τραυματίες 23 και των Γερµανών νεκροί 200, τραυματίες 1.500.

6 Απριλίου 1941

Στις 05:05, τα ελληνικά τμήματα προκαλύψεως δέχονται καταιγιστικό πυρ από υπέρτερα γερμανικά τμήματα της 50ης ΜΚ Μεραρχίας και συμπτυσσόμενα καταστρέφουν τμήματα της οδού Κίρτζαλι – Νυμφαία, δίδοντας χώρο στον εχθρό να καταλάβει τα υψώματα εμπρός από το οχυρό, Φρουρός και Δραγάτη.

Στις 07:00, αρχίζει σφοδρός  βομβαρδισμός του οχυρού με πυρά Πυροβολικού, προώθηση Σχηματισμών αρμάτων, τμημάτων μοτοσικλετιστών και Πεζικού. Καπνός, σκόνη και φλόγες τυλίγουν το οχυρό. Το έδαφος ανασκάπτεται, ο αέρας τρέμει, σκίζεται από τις λάμψεις. Το θέαμα και το άκουσμα παίρνει ένα τρομακτικό μεγαλείο, καθώς το σχέδιο πυρός του οχυρού απαντά τώρα σύσσωμο και οι ηρωικοί υπερασπιστές του, εφαρμόζοντας το Σχέδιο Άμυνας, καθηλώνουν τα γερμανικά τμήματα, μη επιτρέποντας τους την επισκευή της κατεστραμμένης οδού και την κάθοδό τους προς την Κομοτηνή.

Οι Γερμανοί, καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, παρά τους από εδάφους και αέρος σφοδρούς βομβαρδισμούς, εκτός από την καταστροφή πέντε πολυβολείων της μετωπικής άμυνας, δεν πετυχαίνουν τίποτα. Οι υπερασπιστές του οχυρού ΝΥΜΦΑΙΑ δείχνουν θαυμαστή ψυχραιμία. Η αναμέτρηση φιλοπατρίας και σιδερένιας δύναμης δίνουν μαθήματα αποφασιστικότητας και αγωνιστικού πνεύματος.

7 Απριλίου 1941

Στη 01:30, αρχίζει εκ νέου, σφοδρός βομβαρδισμός, πυροβολικού επί του οχυρού που το σειεί συθέμελα. Με το πέρας του, γερμανικοί λόχοι εφορμούν επί του οχυρού, όμως θερίζονται από τα πολυβόλα των Ελλήνων υπερασπιστών του .

Το σύμπαν φλέγεται. Τα ΣΤΟΥΚΑΣ αυλακώνουν αφηνιασμένα τον ουρανό, πετώντας τόσο χαμηλά, ώστε οι πολεμιστές του οχυρού να περιγράφουν πως έβλεπαν τα πρόσωπα των πιλότων. Τα γερμανικά τμήματα ξεκινούν, αλλά καθηλώνονται ξανά, χωρίς κανένα αποτέλεσμα μέχρι τις απογευματινές ώρες.

Σε λίγο όμως νυχτώνει. Αρχίζει ο φρικτότερος πόλεμος. Ο πόλεμος των στοών. Οι Γερμανοί, προσεγγίζουν το οχυρό και παράλληλα, ειδικά τμήματα με δυναμίτες και φλογοβόλα, επιχειρούν διείσδυση εντός των στοών για την κατάληψή του.

Τα πολυβόλα κροταλίζουν ακατάπαυστα και ο αντίλαλος των στοών τρυπά τα τύμπανα των αυτιών και παραλύει κάθε ανθρώπινο σύστημα. Η κατάσταση στο εσωτερικό έχει γίνει πλέον αποπνικτική από τα αέρια και την καύση των φλογοβόλων.

Ο πόλεμος προκαλεί φρίκη. Αλλά αυτό που γίνεται στον πόλεμο των στοών δεν είναι δυνατό να περιγραφεί.

Στις 23:30, ο ηρωικός Διοικητής του Οχυρού, αποφασίζει την παράδοσή του, για να αποφευχθεί ο μάταιος θάνατος των ανδρών του από ασφυξία.

Με την παράδοση του οχυρού, έλαβε τέλος η οργανωμένη αντίσταση των ελληνικών στρατευμάτων στην περιοχή της Κομοτηνής.

Το χάραμα της νέας ημέρας, βρίσκει τον Τχη Αναγνωστό Αλέξανδρο να οδηγείται αιχμάλωτος πλέον, μπροστά στον Διοικητή του 30ου Γερμανικού Σώματος Στρατού. Ο Γερμανός Στρατηγός έλαβε τη στάση της προσοχής και σφίγγοντάς του το χέρι του είπε:

«Το Γερμανικό Έθνος δι’ εμού, συγχαίρει τους υπερασπιστές του Οχυρού, οι οποίοι επισκίασαν τη δόξα του Λεωνίδα και του Θεμιστοκλή. Σας παρακαλώ πολύ, αυτά να διαβιβάσετε, σε όλους τους Αξιωματικούς και οπλίτες του Οχυρού. Εχθές το βράδυ, τα ραδιόφωνα του Βερολίνου και του Λονδίνου, έψαλλαν ύμνους για εσάς».

Απαντώντας ο Διοικητής του Οχυρού είπε: «Ουδέν πράξαμε Στρατηγέ, παρά μόνο το καθήκον μας, σαν υπερασπιστές τμήματος του πατρίου εδάφους».

Από το 2000 το Οχυρό Νυμφαίας λειτουργεί ως στρατιωτικό μουσείο, ενώ κάθε χρόνο την πρώτη Κυριακή «δίπλα» στην επέτειο, γίνονται εκδηλώσεις απόδοσης τιμής και μνήμης στους πεσόντες ήρωες, με χαρακτηριστικούς τους επτά συν ένα πυροβολισμούς στον αέρα, που συμβολίζουν τους επτά Έλληνες ήρωες που έπεσαν υπέρ της πατρίδας.

Διαβάστε ακόμη:

Εργαζόμενοι σε πλατφόρμες: Ο Ν.4808/2021 και η νέα Ευρωπαϊκή Οδηγία

Δείτε τι ισχύει για τους εργαζόμενους σε πλατφόρμες.

Εξίσωση τρίτεκνων οικογενειών με πολύτεκνες – Τι αλλάζει

Άρθρο της δικηγόρου Μαργαρίτας Κάρδαρη Eξετάζεται από την Κυβέρνηση να...

Τα κυβερνητικά “σπρίνγκ ρόλς” και η “έκπληξη” στον Ανδρουλάκη

Η στήλη αυτή λέει..δημοσίως όσα φτάνουν στα…ευαίσθητα αυτιά μας...

Ενημερωτικό Δελτίο

ΑΑΔΕ: Ακόμα ένα φορτίο 100 κιλών κοκαΐνης μέσα σε συσκευασίες με καλαμαράκια

Οι διεξοδικοί έλεγχοι των τελωνειακών ελεγκτών της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων οδήγησαν σε ακόμα μία σημαντική επιτυχία στον τομέα της καταπολέμησης του λαθρεμπορίου, με...

Νέο φορτίο με ναρκωτικά: Κρυμμένη κοκαΐνη σε φορτίο με μπανάνες

Δεν πρόλαβε να ολοκληρωθεί καλά καλά η υπόθεση των 200 κιλών κοκαΐνης μέσα σε καφάσια με γαρίδες και μια νέα παρτίδα ναρκωτικών εντοπίστηκε, «καμουφλαρισμένο»...

Πλοίο με έδρα τον Πειραιά δέχθηκε επίθεση με πυραύλους

Ένα εμπορικό πλοίο ελληνικής διαχείρισης δέχτηκε επίθεση με πυραύλους ανοικτά της Υεμένης, όπου οι αντάρτες Χούθι πληθαίνουν τις επιθέσεις εναντίον της εμπορικής ναυτιλίας, ανακοίνωσε η βρετανική...

Εγκαύματα στο 60% του κορμιού της η 2χρονη, μετά από ανάφλεξη από την βενζίνη

Mε εγκαύματα στο 60% του κορμιού της, νοσηλεύεται στο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» το 2χρονο κοριτσάκι από τη Θεσσαλονίκη, του οποίου τα ρούχα άρπαξαν φωτιά. Το παιδί μεταφέρθηκε...