Η αύξηση των περιστατικών κοκκύτη στη χώρα μας προκαλεί σοβαρή ανησυχία στους επαγγελματίες υγείας. Σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Επισκέπτων Υγείας, είναι κρίσιμο οι έγκυες γυναίκες να εμβολιάζονται κατά του κοκκύτη με μια δόση εμβολίου Tdap ή Tdap-IPV κατά προτίμηση από την 27η έως την 36η εβδομάδα κύησης, ανεξαρτήτως προηγούμενου εμβολιασμού με Td/Tdap.

Τα νεογέννητα προστατεύονται από τον κοκκύτη μέσω του σωστού χρονοδιαγράμματος εμβολιασμών, που περιλαμβάνει το εμβόλιο DTaP στους 2, 4, 6 μήνες και στα 15-18 μήνες ηλικίας, καθώς και στα 4-6 έτη. Τα άτομα της οικογένειας πρέπει να εμβολιαστούν τουλάχιστον δύο εβδομάδες πριν έλθουν σε επαφή με νεογνά και βρέφη, αν δεν είναι πλήρως εμβολιασμένα.

Οι επαγγελματίες υγείας πρέπει να λαμβάνουν αναμνηστικές δόσεις Tdap κάθε δεκαετία για να διατηρούν την αποτελεσματικότητα της προστασίας τους. Είναι ζωτικής σημασίας να αντιμετωπιστεί ο κοκκύτης έγκαιρα προτού εμφανιστούν σοβαρά συμπτώματα βήχα. Η θεραπεία για τον κοκκύτη συνήθως περιλαμβάνει αντιβιοτικά, και σε περιπτώσεις σοβαρών συμπτωμάτων, μπορεί να απαιτηθεί νοσοκομειακή παρακολούθηση.

Ο κοκκύτης είναι μια λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος που προκαλείται από το βακτήριο Bordetella pertussis και είναι ασθένεια που πλήττει μόνο τους ανθρώπους. Τα συμπτώματα μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με την ηλικία και τον εμβολιασμό του ατόμου.

Είναι κρίσιμο να προστατευθούν ιδιαίτερα τα βρέφη κάτω του 1 έτους, καθώς αυτά αντιμετωπίζουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης σοβαρών επιπλοκών από τον κοκκύτη.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις