Αρχική Ασφάλιση Κοινωνικό μέρισμα: “Ψαλιδίζεται” το συνολικό ποσό – Σκέψεις για καταβολή χωρίς αιτήσεις

Κοινωνικό μέρισμα: “Ψαλιδίζεται” το συνολικό ποσό – Σκέψεις για καταβολή χωρίς αιτήσεις

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν, χιλιάδες ευπαθείς ομάδες αναμένουν με αγωνία το κοινωνικό μέρισμα, ωστόσο το τοπίο παραμένει ομιχλώδες. Το κυβερνητικό επιτελείο εξετάζει τα στοιχεία για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού και προς το τέλος του μήνα αναμένεται να έχει σαφή εικόνα για το πρωτογενές πλεόνασμα, δηλαδή την πρώτη ύλη που θα αξιοποιήσει για να ορίσει το φετινό κοινωνικό μέρισμα.

Οι περισσότερες πληροφορίες πλέον κάνουν λόγο για μικρότερο κοινωνικό μέρισμα σε σχέση με τις άλλες χρονιές. Κι αυτό, γιατί το υπουργείο Οικονομικών φαίνεται ότι θέλει να κρατήσει μεγαλύτερο μαξιλαράκι ασφαλείας σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές, ώστε να μπει φρένο σιγά – σιγά στα υπέρογκα πλεονάσματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, για το 2019 ο προϋπολογισμός του φετινού κοινωνικού μερίσματος θα κυμανθεί ανάμεσα στα 200 και τα 400 εκατ. ευρώ. Ίδιες πηγές αναφέρουν ότι φέτος, ενδέχεται να μην χρειαστούν καν αιτήσεις, αν η κυβέρνηση αποφασίσει να το δώσει στοχευμένα σε κοινωνικές ομάδες που το έχουν μεγαλύτερη ανάγκη, όπως είναι  δικαιούχοι του ΚΕΑ, αλλά και συνταξιούχοι που μέχρι πρόσφατα λάμβαναν το ΕΚΑΣ.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επιβεβαίωσε το προηγούμενο Σάββατο την παροχή κοινωνικού μερίσματος λίγο πριν τα Χριστούγεννα. Αυτό σημαίνει ότι αν χρειαστεί η διαδικασία αιτήσεων, αυτή θα πρέπει να ξεκινήσει αρχές Δεκέμβρη, έτσι ώστε τα ποσά να πιστωθούν στους λογαριασμούς των δικαιούχων χωρίς παρατράγουδα πριν τα Χριστούγεννα.