Σε σίριαλ διαρκείας εξελίσσεται η υπόθεση της κληρονομιάς Τράγκα, με μεγάλες ανατροπές και απρόβλεπτες κινήσεις που τραβούν την προσοχή και εξελίσσονται σε ένα θρίλερ κληρονομικών διαφορών.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του protothema.gr, η Μαρία Καρρά, αποφασισμένη να απομακρύνει τη διαδικασία από τα ελληνικά δικαστήρια, μεταφέρει την κόντρα για την περιουσία του εκλιπόντος συζύγου της στο Μονακό, υποστηρίζοντας ότι και οι δυο τους ήταν μόνιμοι κάτοικοι του Πριγκιπάτου. Μια κίνηση που, σύμφωνα με έγκυρους νομικούς κύκλους, ήταν αναμενόμενη, καθώς η ίδια φέρεται να καθυστερεί συνεχώς τη διαδικασία, προσπαθώντας να κερδίσει χρόνο.
Η ένταση ανάμεσα στην κυρία Καρρά και τον πρωτότοκο γιο του Γιάννη Τράγκα έχει φτάσει σε αδιέξοδο εδώ και τρία χρόνια. Σύμφωνα με όσα έχουν διαρρεύσει, η ίδια αρνείται πεισματικά να παραχωρήσει τα κρίσιμα στοιχεία για την κληρονομία που μόνο εκείνη γνωρίζει. Η στάση της αυτή έχει αναγκάσει τον γιο του εκδότη να καταφύγει μέχρι τις Βρετανικές Παρθένες Νήσους για να βρει τα νήματα που θα τον οδηγήσουν στην αποκάλυψη της περιουσίας του πατέρα του. Το σίριαλ συνεχίζεται με φόντο μια οικογενειακή κληρονομική διαμάχη, όπου κάθε κίνηση μετράει.
Η σφοδρή κληρονομική διαμάχη Τράγκα: Η νέα στρατηγική των ελληνικών δικαστηρίων
Στο τελευταίο επεισόδιο αυτής της μακροχρόνιας δικαστικής διαμάχης, που εκτυλίσσεται σε αίθουσες δικαστηρίων εντός και εκτός Ελλάδας, η Μαρία Καρρά υπέβαλε προσφυγή στο Πρωτοδικείο του Μονακό, με την ελπίδα να ανατρέψει την πορεία της υπόθεσης. Ωστόσο, η διαδικασία αυτή, που κράτησε μήνες, κατέληξε σε ένα καίριο πλήγμα για την ίδια.
Οι δύο πλευρές κατέθεσαν τις θέσεις τους, αλλά το Ελληνικό Δημόσιο, που παραστάθηκε υπέρ του Γιάννη Τράγκα, ξεκαθάρισε τη θέση του διεκδικώντας το ποσό των 9 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ οι δικαστές έκριναν ότι ο εκλιπών Γιώργος Τράγκας ήταν κάτοικος Ελλάδας και όχι Μονακό. Η απόφαση αυτή στηρίχτηκε στις αδιάσειστες αποδείξεις που κατέθεσαν ο γιος του εκδότη και το Ελληνικό Δημόσιο, οι οποίες αποδείκνυαν ότι, παρά τις δηλώσεις του εκδότη για μόνιμη κατοικία στο Μονακό, η πραγματική του διαμονή και δραστηριότητα ήταν στην Ελλάδα.
Τα στοιχεία που παρουσίασαν οι δύο πλευρές ήταν καταλυτικά και δεν άφησαν περιθώρια αμφισβήτησης. Παρά την προσπάθεια της κυρίας Καρρά να προσκομίσει έγγραφα που ενίσχυαν την θέση της, οι δικαστές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο Γιώργος Τράγκας, εκτός από το ότι εργαζόταν στην Ελλάδα, είχε ιδρύσει και πολιτικό κόμμα, γεγονός που ενίσχυσε περαιτέρω την απόφαση. Με αυτή την απόφαση, τα ελληνικά δικαστήρια αναλαμβάνουν πλέον την πλήρη ευθύνη να κρίνουν την κληρονομική διαμάχη που σαρώνει τα τελευταία χρόνια την οικογένεια Τράγκα, με τη σύζυγο και τον γιο του να δίνουν τον δικό τους αγώνα για την τύχη της περιουσίας του εκδότη.
Η μακροχρόνια δικαστική πορεία της κληρονομικής διαμάχης Τράγκα
Η κληρονομική διαμάχη Τράγκα, που μονοπωλεί τα τελευταία χρόνια την επικαιρότητα, πήρε ακόμα μεγαλύτερη ένταση όταν η Μαρία Καρρά, σύζυγος του εκλιπόντος Γιώργου Τράγκα, κατέθεσε προσφυγή στο Πρωτοδικείο του Μονακό. Στις 6 Ιουνίου 2024, έγινε η πρώτη ακρόαση της προσφυγής, που υπέβαλε η κυρία Καρρά ζητώντας να εκδικαστούν οι κληρονομικές διαφορές στο Πριγκιπάτο.
Η αρχική απόφαση ήταν να αναβληθεί η υπόθεση, προκειμένου να δοθεί χρόνος στους ενδιαφερόμενους, όπως ο γιος του εκδότη, Γιάννης Τράγκας, και ο Ελβετός Ιβό Οττάβιο Φρανσεσκόν, συνεκτελεστής της διαθήκης, να υποβάλουν τις παρατηρήσεις τους. Ο Φρανσεσκόν, που είχε μέχρι εκείνη τη στιγμή σημαντικό ρόλο στη διαδικασία, βρέθηκε αντιμέτωπος με κατηγορίες από τον Γιάννη Τράγκα για πληρωμές με χρήματα από την κληρονομιά του, που είχαν γίνει κατόπιν εντολής της Μαρίας Καρρά. Η κατάσταση αυτή οδήγησε το Ειρηνοδικείο Αμαρουσίου να απαγορεύσει την πληρωμή οποιουδήποτε ποσού.
Η υπόθεση συνεχίστηκε με νέα αναβολή στις 11 Ιουλίου, λόγω της αιτήσεως του Ελληνικού Δημοσίου για εκούσια παρέμβαση. Στη συνέχεια, η υπόθεση ξεκίνησε να εκδικάζεται, στις 10 Οκτωβρίου 2024 και να παρατείνεται με νέες συνεδριάσεις μέχρι και τις 13 Μαρτίου 2025. Μέσα από αυτή την μακροχρόνια και εξαιρετικά φορτισμένη διαδικασία, αναμένεται να κριθεί η τύχη της πολύπλοκης κληρονομίας του Γιώργου Τράγκα και η συνέχεια της οικογενειακής αντιπαράθεσης που αποκαλύπτει άγνωστες πλευρές της προσωπικής του ζωής.
Η απόφαση και το σκεπτικό
Το σκεπτικό πίσω από την απόφαση, η οποία δημοσιεύθηκε από το «ΘΕΜΑ», ξεκαθαρίζει με ατράνταχτα στοιχεία ποια ήταν η πραγματική κατοικία του Γιώργου Τράγκα. Παρά την αρχική υποστήριξη της Μαρίας Καρρά ότι ο εκλιπών ήταν κάτοικος Μονακό, ο γιος του και το Ελληνικό Δημόσιο κατάφεραν να αποδείξουν ότι ο Τράγκας ήταν πράγματι κάτοικος Ελλάδας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, η φορολογική έρευνα από την ΑΑΔΕ για τα έτη 2016-2017 έδειξε ότι ο εκδότης ήταν φορολογικός κάτοικος Ελλάδας και πληρώνει φόρο εισοδήματος στη χώρα. Αυτή η πληροφορία αποτέλεσε βασικό πυλώνα της υπόθεσης, καθώς έδειξε ότι ο Τράγκας υπήρξε ενεργός στην Ελλάδα, με φυσική παρουσία στη χώρα για αρκετό διάστημα, ενώ δεν είχε καταβάλει φόρο για τα παγκόσμια εισοδήματά του για εκείνες τις χρονιές.
Επιπλέον, η απόφαση τόνισε πως ο εκλιπών διατηρούσε συνεχή παρουσία στη χώρα, παρουσιάζοντας εκπομπές σε ραδιοφωνικούς σταθμούς, ενώ δεν είχε υποβάλει φορολογικές δηλώσεις στο Μονακό, παρά τη δήλωσή του ως κάτοικος του Πριγκιπάτου. Όλα αυτά τα στοιχεία συνέβαλαν στο να απορριφθεί η προσφυγή της Μαρίας Καρρά και να κριθεί ότι ο Γιώργος Τράγκας είχε την κύρια κατοικία του στην Ελλάδα.
Το έγγραφο αναφέρει, μεταξύ άλλων, την ίδρυση του πολιτικού του κόμματος, καθώς και ότι «από την 1η Μαρτίου 1999 έως τις 5 Μαρτίου 2021, ο Γιώργος Τράγκας έτυχε αστυνομικής προστασίας που παρείχαν οι Αρχές στην Ελλάδα για την ασφάλεια και την επιτήρηση της κατοικίας του». Ακολούθως, η απόφαση υπογραμμίζει ότι «τα λίγα έγγραφα που υπέβαλε η αιτούσα (σ.σ.: η Μ. Καρρά), πιστοποιητικό υπαγωγής στα ταμεία κοινωνικής ασφάλισης του Μονακό, πιστοποιητικό εγγραφής στη Διεύθυνση Φορολογικών Υπηρεσιών του Μονακό, πιστοποιητικό κατοικίας που εκδίδεται από το Τμήμα Κατοίκων της Δημόσιας Ασφάλειας, εγγραφή στο Μητρώο Εμπορίου & Βιομηχανίας, είναι καθαρά τυπικά διοικητικά έγγραφα…».
Λίγο πιο κάτω επισημαίνεται: «Προς στήριξη του επιχειρήματος ότι η ίδια και ο σύζυγός της κατοικούσαν πράγματι στο Πριγκιπάτο, η Μαρία Καρρά χήρα Τράγκα δεν προσκόμισε καμία έκθεση δικαστικού επιμελητή, μαρτυρίες, λογαριασμούς ύδρευσης ή ηλεκτρικού ρεύματος που θα μπορούσαν να αποδείξουν ότι ήταν πράγματι παρόντες στη διεύθυνσή τους στη Rue de la Turbie 17».
Αν και το ζεύγος Τράγκα βρισκόταν συχνά στο Μονακό, όπου διέθετε τουλάχιστον τέσσερα ακίνητα, η πραγματική τους κύρια κατοικία βρισκόταν στη Νίκαια της Γαλλίας. Εκεί, σε μια εντυπωσιακή βίλα, οι Τράγκας απολάμβαναν την πολυτέλεια και την ιδιωτικότητα, με γείτονα τον διάσημο σερ Ελτον Τζον.
Ανατροπή και αποκαλύψεις
Στο τέλος της απόφασης τονίζεται με κατηγορηματικό τρόπο: «Ως εκ τούτου ήταν παράτυπο το γεγονός ότι η διαθήκη του Γιώργου Τράγκα ανοίχθηκε στο Μονακό, ενώ έπρεπε να ανοιχθεί στην Ελλάδα, όπου κατοικούσε κατά τον χρόνο του θανάτου του». Όμως, για να γίνει αυτό, έπρεπε πρώτα να είναι σε γνώση όλων των νόμιμων κληρονόμων η ύπαρξή της, κάτι που δεν συνέβη άμεσα μετά τον θάνατο του εκλιπόντος τον Δεκέμβριο του 2021. Όταν άρχισαν οι αποκαλύψεις για την τεράστια περιουσία του Γιώργου Τράγκα, με δεκάδες ακίνητα, μετρητά, χρυσές ράβδους και μυστηριώδη περιεχόμενα σε τραπεζικές θυρίδες, η χήρα του, Μαρία Καρρά, δήλωνε κατηγορηματικά ότι δεν υπήρχε διαθήκη.
Περίπου τον Μάρτιο του 2022, ο Θέμης Σοφός, νομικός εκπρόσωπος του Φρειδερίκου Τράγκα, ταξίδεψε στο Μονακό για θέματα που σχετίζονταν με την κληρονομιά. Στην πορεία, έμαθε ότι υπήρχε μια χειρόγραφη διαθήκη δεκαπέντε σελίδων, στην οποία ο Γιώργος Τράγκας μοίραζε την περιουσία του. Όπως αποκαλύφθηκε, η Μαρία Καρρά φέρεται να είναι αυτή που κατέθεσε την διαθήκη στο Μονακό.
Η Δικαστική πορεία και οι επιπτώσεις για τη χήρα Τράγκα
«Επομένως», αναφέρει η απόφαση, «ο Γιάννης Τράγκας ορθώς επικαλείται την αναρμοδιότητα του δικαστηρίου του Μονακό να εκδικάσει την κληρονομική διαφορά μεταξύ αυτού και της Μαρίας Καρρά, χήρας Τράγκα. Δεδομένου ότι ο εναγόμενος (σ.σ.: Γιάννης Τράγκας) είχε προσαχθεί ενώπιον δικαστηρίου του οποίου η ενάγουσα (σ.σ.: Μαρία Καρρά), λόγω των δεσμών της με τον θανόντα, δεν μπορούσε να αγνοεί την έλλειψη δικαιοδοσίας της, η δικαιοσύνη απαιτεί να του επιδικαστεί το ποσό των 5.000 ευρώ…».
Αλλά η κρίση δεν σταμάτησε εκεί. Η χήρα Τράγκα καταδικάστηκε να αναλάβει το σύνολο των δικαστικών εξόδων, ενώ της παραχωρείται η δυνατότητα να ασκήσει έφεση κατά της πρωτόδικης απόφασης εντός δέκα ημερών. Ταυτόχρονα, ο δικηγόρος του γιου Τράγκα, Νίκος Αγαπηνός, επισημαίνει πως με αυτή την απόφαση ανοίγεται πλέον ο δρόμος προς τα ποινικά δικαστήρια στην Ελλάδα για τις κακουργηματικές κατηγορίες που έχει καταγγείλει ο πελάτης του κατά της Μαρίας Καρρά και των συνεργών της.
Τρία χρόνια και τρεις μήνες μετά την τραγική απώλεια του Γιώργου Τράγκα από τον κορωνοϊό, το 2021, αποκαλύφθηκε μια περιουσία τόσο μεγάλη που άφησε άφωνη την κοινή γνώμη, γεννώντας μια δικαστική διαμάχη που αναμφίβολα θα συνεχίσει να ταλαιπωρεί τα εμπλεκόμενα μέρη για πολύ ακόμα.
Πηγή: Πρώτο Θέμα
Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις