«Κλείδωσε» πακέτο αναδρομικών για 50.000 συνταξιούχους – Πριν το Πάσχα η καταβολή στους δικαιούχους

Το χρώμα του χρήματος θα δουν μέχρι το τέλος του μήνα, λίγες μόλις ανάσες πριν το Πάσχα, περίπου 50.000 συνταξιούχοι, των οποίων οι συντάξεις δεν έχουν ακόμη επανυπολογιστεί με βάση τα ενισχυμένα ποσοστά αναπλήρωσης. Οι συγκεκριμένοι αναμένεται να δουν στους λογαριασμούς τους να πιστώνονται αναδρομικά που ενδεχομένως να ξεπεράσουν και τις 15.000 ευρώ.

Το «ζεστό» χρήμα θα δουν όσοι εργάζονται από την 1/1/2017 και μετά κι έχουν πάνω από 30 έτη ασφάλισης. Η καταβολή θα γίνει ανά πρ. Ταμείο και οι συνταξιούχοι θα δουν αναθεωρημένες προς τα πάνω τις συντάξεις τους διότι θα καταβληθούν ποσά που οφείλονται εδώ και σχεδόν επτά χρόνια.

Ο «χορός» των πληρωμών έχει ήδη ξεκινήσει, σύμφωνα με στελέχη του ΕΦΚΑ, από τους 1.000 πρώην εργαζόμενους του ΗΣΑΠ, ενώ σειρά παίρνουν οι περίπου 6.000 συνταξιούχοι της πρώην Ολυμπιακής, οι 10.000 συνταξιούχοι των τραπεζών, αλλά και απόμαχοι της δουλειάς από νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε, φυσικά, ότι οι συνταξιούχοι των τραπεζών που έχουν χρόνο διαδοχικής ασφάλισης περιμένουν επιπλέον ενίσχυση και στις επικουρικές συντάξεις τους. Κι αυτό, για εκκρεμεί ο επανυπολογισμός των επικουρικών τους και κατ’ επέκταση η προσαύξηση τους κατά 0,075% από το υπερταμείο ασφάλισης.

Η διαδικασία έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί κανονικά, ο ΕΦΚΑ , ωστόσο, δεν είχε ετοιμάσει το κατάλληλο λογισμικό πρόγραμμα για να κάνει τους απαιτούμενους επανυπολογισμούς. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι επικουρικές συντάξεις όλων όσοι είχαν καταβάλει τις επιπλέον εισφορές να υπολογιστούν σαν να είχαν πληρώσει την κανονική εισφορά 6%, χωρίς να έχει αποδοθεί το συμπλήρωμα σύνταξης από τις επιπλέον εισφορές.

Στην αναμονή για επανυπολογισμό της σύνταξής τους βρίσκονται, επίσης, απόμαχοι της δουλειάς από το ΙΚΑ, τον ΟΑΕΕ και το Δημόσιο με διαδοχική και παράλληλη ασφάλιση, οι οποίοι δεν έχουν λάβει τις αυξήσεις που δικαιούνται από τα βελτιωμένα ποσοστά αναπλήρωσης μετά τα 30 έτη ασφάλισης.

flash.gr

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις