Τρίτη, 25 Ιουνίου, 2024

Κινούμαι Ηλεκτρικά: Ποιοι θα λάβουν έως 8.000 ευρώ – Πώς θα κάνετε αίτηση

Ανοιχτή είναι η πλατφόρμα για τις αιτήσεις του προγράμματος «Κινούμαι Ηλεκτρικά 2» του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όπου επιδοτείται η αγορά οχημάτων, δικύκλων όπως επίσης και η αγορά έξυπνων φορτιστών. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση στην αντίστοιχη πλατφόρμα μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2023.

Οι δικαιούχοι που δικαιούνται φορολογικές απαλλαγές για δαπάνες αγοράς ηλεκτρικών οχημάτων και φορτιστών βάσει του ν.4710/2020, μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις και τα δικαιολογητικά τους σε δύο υπηρεσίες του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στο πλαίσιο εφαρμογής των διατάξεων των ΚΥΑ που αφορούν στη διαδικασία και τις προϋποθέσεις για τη χορήγηση ενισχύσεων για αγορά ηλεκτρικών οχημάτων και φορτιστών.

Ποιοι δικαιούνται την επιδότηση
Δικαιούχοι του νέου προγράμματος είναι φυσικά πρόσωπα, επιχειρήσεις κα οικογένειες με τουλάχιστον 3 εξαρτώμενα τέκνα, ΑμεΑ ή Νέοι έως 29 ετών, με επιπλέον επιδότηση.

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να εγγραφούν στην υπηρεσία, να επιλέξουν την κατηγορία οχήματος, το μοντέλο και την αξία. Παράλληλα, καλούνται να επιλέξουν αν επιθυμούν να λάβουν έξυπνο φορτιστή και αν επιθυμούν απόσυρση παλαιότερου οχήματος.

Διευκρινίζεται πως μέσω του «Κινούμαι Ηλεκτρικά ΙΙ» επιδοτείται η αγορά μόνο ηλεκτρικών και όχι plug-in υβριδικών οχημάτων, όπως επίσης ότι είναι επιλέξιμες και αιτήσεις για αγορές που έγιναν από 1η Δεκεμβρίου 2021 και μετά. Σημειώνεται πως κάθε φυσικό πρόσωπο μπορεί να καταθέσει μία αίτηση για ένα όχημα, ενώ κάθε επιχείρηση μπορεί να καταθέσει μέχρι δύο αιτήσεις χωρίς όριο στον αριθμό οχημάτων.

Τα ποσοστά της επιδότησης
Επιδότηση 30% για την αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου με μέγιστο ποσό τις 8.000 ευρώ.

Επιδότηση 30% και έως 8.000 ευρώ για μακροχρόνιες μισθώσεις, χωρίς υποχρέωση εξαγοράς.

Επιβράβευση απόσυρσης με 1.000 ευρώ και επιδότηση αγοράς έξυπνου φορτιστή 500 ευρώ.

Επιπλέον επιδότηση 1000 ευρώ για αγορά αυτοκινήτου σε ΑμεΑ.

Επιπλέον επιδότηση 1000 ευρώ για οικογένειες με τουλάχιστον 3 εξαρτώμενα τέκνα (1000 ευρώ για 3 εξαρτώμενα τέκνα, και επιπλέον 1000 ευρώ ανά επιπλέον εξαρτώμενο τέκνο έως και 4000 ευρώ).

Επιπλέον 1000 ευρώ για την αγορά αυτοκινήτου και μικροαυτοκινήτου σε νέους έως 29 ετών.
Δυνατότητα εκχώρησης δικαιώματος είσπραξης επιδότησης στην εταιρία πώλησης.
Επιδότηση έως 40% και με μέγιστο ποσό τις 3.000 για την αγορά δικύκλων και τρικύκλων κατηγορίας L5e έως L7e (επαγγελματικά ηλεκτρικά τρίκυκλα και τα μικροαυτοκίνητα).

Eπιδότηση ηλεκτρικών δικύκλων κατηγορίας L1e έως L4e έως 30% και με μέγιστο ποσό επιδότησης 1300 ευρώ.

Επιδότηση 40% για τα ηλεκτρικά ποδήλατα, με μέγιστο ποσό επιδότησης 800 ευρώ.

Πώς θα κάνετε αίτηση
Σύμφωνα το εγχειρίδιο χρήσης της Ψηφιακής Πλατφόρμας «Κινούμαι Ηλεκτρικά» για τον Β’ κύκλο, για την είσοδό σας στην Ψηφιακή Υπηρεσία, ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να καταχωρήσει τους προσωπικούς του κωδικούς Taxisnet, επιλέγοντας από την αρχική οθόνη της Εφαρμογής το πεδίο «Είσοδος με ΓΓΠΣ».

Επόμενο βήμα είναι η «Επιβεβαίωση Στοιχείων» και η «Σύνδεση» και στην συνέχεια, κατά την αυθεντικοποίηση χρήστη, η «Αποστολή».

Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται στη διεύθυνση: https://kinoumeilektrika2.gov.gr/index.html

Στην Εφαρμογή μπορούν να υποβάλουν αίτηση χρήστες με τις εξής ιδιότητες: Φυσικό Πρόσωπο και Επιχείρηση.

Στην καρτέλα που εμφανίζεται σε αυτό το στάδιο πρέπει ο χρήστης να επιλέξει την ιδιότητα που επιθυμεί και στην συνέχεια να συμπληρώσει όσα στοιχεία δεν έχουν συμπληρωθεί αυτόματα από το TaxisNet. Ανάλογα με την ιδιότητα που έχει επιλεχθεί, εμφανίζονται και τα αντίστοιχα πεδία.

Ο χρήστης θα χρειαστεί να κάνει τη διαδικασία αυτή μόνο την πρώτη φορά που εισέρχεται στην εφαρμογή και μπορεί να μεταβάλλει όλα τα στοιχεία.

Προσοχή: Με το που ξεκινήσει μία αίτηση, είτε έχει υποβληθεί οριστικά, είτε είναι προσωρινά αποθηκευμένη, θα μπορεί να τροποποιήσει μόνο τα στοιχεία επικοινωνίας.

Αν η αίτηση ακυρωθεί από τον χρήστη ή απορριφθεί από τον αξιολογητή, μπορεί να γίνει μεταβολή των στοιχείων που σχετίζονται με τα ποσά επιδότησης όπως ή ηλικία του δικαιούχου ή τον ΚΑΔ της εταιρείας

Αφού πλέον έχουν ολοκληρωθεί όλα τα παραπάνω βήματα, ο χρήστης βλέπει πλέον την Αρχική Σελίδα της Εφαρμογής.

Κάθε φυσικό πρόσωπο μπορεί να καταθέσει μία αίτηση για ένα όχημα, ένα κάθε επιχείρηση μπορεί να καταθέσει μέχρι δύο αιτήσεις χωρίς όριο στον αριθμό οχημάτων.

Για να κατατεθεί η δεύτερη αίτηση, θα πρέπει η πρώτη να βρίσκεται σε τελικό στάδιο (δηλαδή είτε ολοκληρωμένη, είτε απορριφθείσα).

Υποβολή δικαιολογητικών
Οι δικαιούχοι μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις και τα δικαιολογητικά τους στις δύο υπηρεσίες του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αυτοτελές Τμήμα Ηλεκτροκίνησης και η Επιτελική Δομή ΕΣΠΑ – Τομέας Ενέργειας, στο πλαίσιο εφαρμογής των διατάξεων των ΚΥΑ που αφορούν στη διαδικασία και τις προϋποθέσεις για τη χορήγηση ενισχύσεων για αγορά ηλεκτρικών οχημάτων και φορτιστών.

Σημειώνεται πως οι αιτήσεις, υπεύθυνες δηλώσεις και άλλα συνοδευτικά έγγραφα από επιχειρήσεις για την καταβολή των ενισχύσεων για δαπάνες ηλεκτροκίνησης, μπορούν να αποσταλούν στη διεύθυνση [email protected].

Υπενθυμίζεται πως στόχος του προγράμματος που βρίσκεται σε εξέλιξη είναι να επιτευχθεί η ανανέωση του υπάρχοντος στόλου οχημάτων, η ανάπτυξη των έξυπνων υποδομών φόρτισης, η μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα και η εξοικονόμηση στις τσέπες των πολιτών, που θα επιλέξουν ηλεκτρικά οχήματα.

Διαβάστε ακόμη:

Ευρωεκλογές 2024 – Αποτελέσματα ΥΠΕΣ: ΝΔ 27,5%, ΣΥΡΙΖΑ 14,58%, ΠΑΣΟΚ 13,75%

Ευρωεκλογές 2024 - Η μεγάλη διαφορά της Νέας Δημοκρατίας...

«Στα αθλητικά πάμε..καλά»

Άρθρο των φοροτεχνικών Παναγιώτη Παντελή και Ηλία Χατζηγεωργίου Στα...

Τα “brainstorimg” Δούκα, οι τηλε-μεταγγραφές της Αττικής και ο γάμος της σεζόν

Η στήλη αυτή λέει..δημοσίως όσα φτάνουν στα…ευαίσθητα αυτιά μας...

Ενημερωτικό Δελτίο

Ποιες είναι οι κρίσιμες μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας

Μετά τις πρόσφατες ευρωεκλογές, όπου η αποχή έφτασε το 60%, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, καλείται να προωθήσει άμεσα τις αναγκαίες κρίσιμες μεταρρυθμίσεις. Οι αλλαγές αφορούν...

Άνοδος στις τιμές της αμόλυβδης και του πετρελαίου κίνησης

Η μικρή πτώση που υπήρξε μετά το Πάσχα δεν ήταν για πολύ, μιας και τις τελευταίες 12 ημέρες υπάρχει μια σταθερή άνοδος στις ...

Νέο πρόγραμμα «Αλλάζω Συσκευή» στα σκαριά με πλυντήρια και φούρνους

Ένας νέος κύκλος επιδοτήσεων για ηλεκτρικές συσκευές μέσω της πλατφόρμας «Αλλάζω Συσκευή» βρίσκεται στα «σκαριά» από το αρμόδιο Υπουργείον για την  την αγορά ηλεκτρικών...

IRIS: Έρχονται πρόστιμα για ελεύθερους επαγγελματίες που δεν θα διασυνδεθούν έως την ερχόμενη Κυριακή

Με βήματα χελώνας προχωράει η διασύνδεση των POS με το σύστημα άμεσων πληρωμών IRIS για τους ελεύθερους επαγγελματίες Τα στοιχεία αναφέρουν πως μόνο οι μισοί...