Ο πύραυλος έθεσε σε τροχιά ένα τηλεσκόπιο ακτίνων X που ανέπτυξε η Κίνα σε συνεργασία με τη Γαλλία. Η εκτόξευση ήταν «απολύτως επιτυχημένη» ανακοίνωσε η κρατική εταιρεία CASC που ανέπτυξε τον πύραυλο, με τους κατοίκους του χωριού Σιαντσιάο να είχαν διαφορετική γνώμη για την επιτυχή έκβαση της εκτόξευσης.

Το CNN επιβεβαίωσε τη γνησιότητα των βίντεο, που κυκλοφορούν στα κινεζικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν κατοίκους να τρέχουν πανικόβλητοι βλέποντας να πέφτει από τον ουρανό μεγάλο μέρος του πυραύλου που είχε εκτοξευτεί λίγο νωρίτερα .

Μια ώρα πριν την εκτόξευση κλήθηκαν οι κάτοικοι να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, να παραμείνουν σε ανοιχτούς χώρες και να μην πλησιάσουν τα συνρίμμια του πυραύλου για αποφυγή συνεπειών από την έκρηξη και τα τοξικά αέρια.

Εικόνες χρηστών δείχνουν τον κύλινδρο να έχει πέσει σε δρόμο ενώ ένα κτήριο φλέγεται.

Συντρίμμια διαστημικών πυραύλων έχουν πέσει σε κατοικημένες περιοχές πολλές φορές στο παρελθόν, λόγω της θέσης των διαστημικών κέντρων, με το πιο πρόσφατο τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν δύο κομμάτια πυραύλου έπεσαν δίπλα σε σπίτια στην επαρχία Κουανγκσί.

«Όταν θέλεις να εκτοξεύσεις κάτι σε χαμηλή γήινη τροχιά, το εκτοξεύσεις συνήθως με κατεύθυνση προς τα ανατολικά για να κερδίσεις λίγη επιπλέον ώθηση από την περιστροφή της Γης. Αν όμως το εκτοξεύσεις προς τα ανατολικά, πάντα θα υπάρχουν κάποια χωριά στην πορεία του πρώτου σταδίου.

Σε αντίθεση με άλλες χώρες όπως οι ΗΠΑ, οι οποίες εκτοξεύουν πυραύλους αποκλειστικά από παράκτιες περιοχές, η Κίνα πραγματοποιεί εκτοξεύσεις και από τρεις βάσεις στην ενδοχώρα, κάτι που αυξάνει την πιθανότητα πτώσης συντριμμιών στην ξηρά. Και οι τρεις βάσεις κατασκευάστηκαν την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου και χωροθετήθηκαν επίτηδες μακριά από τις ακτές για λόγους ασφάλειας.

Πηγή:in

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις