Αρχική Διεθνή Κίνα: Πειραματικοί oι εμβολιασμοί κατά του κορονοϊού

Κίνα: Πειραματικοί oι εμβολιασμοί κατά του κορονοϊού

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Η Κίνα έχει κάνει μεγάλες προόδους σχετικα με την ανάπτυξη εμβολίου κατά του κορονοϊού. Μάλιστα, σε ορισμένες περιοχές έχει ήδη ξεκινήσει δοκιμαστικά ο εμβολιασμός ανθρώπων με υποκείμενα νοσήματα.

Η δραστική ουσία του εμβολίου της κινεζικής φαρμακευτικής εταιρείας Sinovac έχει πάρει άδεια κυκλοφορίας για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης και εδώ και μερικές εβδομάδες δοκιμάζεται σε κέντρα εμβολιασμού, μεταξύ άλλων και στην ανατολική επαρχία Τσετσιάνγκ.

Στην μικρή πόλη Χάινινγκ, 130 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Σανγκάης, στον τέταρτο όροφο ενός κτηρίου, βρίσκεται το κέντρο εμβολιασμού. Γονείς με παιδιά στέκονται στην ουρά για να εμβολιαστούν κατά της κοινής γρίπης, αλλά υπάρχουν και ηλικιωμένοι, που έχουν στο χέρι αριθμό προτεραιότητας.

Όποιος επιθυμεί, μπορεί τηλεφωνικά ή με την παρουσία του εκεί, να μπει σε κατάλογο αναμονής για να εμβολιαστεί κατά του νέου ιού. Ακόμη κι αν οι ενδιαφερόμενοι είναι λίγοι, το κέντρο εμβολιασμού μένει ανοιχτό.

Στη συσκευασία του εμβολίου υπάρχει η πληροφορία «με κρατική άδεια κυκλοφορίας μόνο για έκτακτες περιπτώσεις». Πλήρη άδεια δεν έχει λάβει ακόμη. Όπως λέει η γιατρός Τσεν που κάνει τα εμβόλια, το παρασκεύασμα φυλάσσεται στο ψυγείο του νοσοκομείου, σε θερμοκρασία ανάμεσα στους 2 με 8 βαθμούς Κελσίου, όπως και τα άλλα εμβόλια.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τον τύπο εκατοντάδες χιλιάδες Κινέζοι έχουν ήδη εμβολιαστεί κατά του Covid-19 μεταξύ άλλων στρατιωτικοί, αλλά κυρίως ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Προβλήματα άξια λόγου δεν έχουν υπάρξει μέχρι τώρα στο νοσοκομείο που εργάζεται η Τσεν. «Ως Κινέζα είμαι φυσικά περήφανη γι αυτό το επίτευγμα, για το εμβόλιο» λέει. «Η κοινή γνώμη το περίμενε με μεγάλη προσμονή. Προσωπικά έκανα το εμβόλιο, γιατί ανήκω στο ιατρικό προσωπικό και στους πρώτους στην ομάδα κινδύνου».

Στο μεταξύ πρόσβαση στο εμβόλιο μπορεί να έχουν όλοι εκείνοι, που προτίθενται να ταξιδέψουν στο εξωτερικό, σε χώρες με πολλά κρούσματα. Όπως αυτός ο φοιτητής, που θέλει να πάει στη Μεγάλη Βρετανία για να συνεχίσει για ένα εξάμηνο τις σπουδές του. «Δεν ξέρω πότε θα επιτραπεί ο εμβολιασμός στη Βρετανία, γι αυτό ήρθα εδώ, για να εμβολιαστώ σε αυτό το νοσοκομείο».

Πολλές πτυχές του πειραματικού εμβολιαστικού προγράμματος στην Κίνα είναι ακόμη ασαφείς. Για παράδειγμα, ποιοι ακριβώς και κάτω από ποιες προϋποθέσεις δικαιούνται να κάνουν το εμβόλιο. Σχετικά με το πότε και πού είναι διαθέσιμα τα λίγα αποθέματα εμβολίων ενημερώνονται μάλλον τυχαία οι Κινέζοι, από το διαδίκτυο ή από ομάδες chat.

Φυσικά δημόσιες συζητήσεις για τυχόν παρενέργειες και κινδύνους του εμβολίου, το οποίο δεν έχει πάρει καν κανονική άδεια κυκλοφορίας, δεν γίνονται σχεδόν καθόλου. Αυτό ωστόσο δεν φαίνεται να ενοχλεί τον φοιτητή πριν φύγει για να συνεχίσει τις σπουδές του στη Μεγάλη Βρετανία. «Ο πρώτος και ο δεύτερος έλεγχος της δραστικής ουσίας έχει γίνει, άρα πρέπει να είναι ασφαλές» λέει. «Επίσης πάρα πολλοί άλλοι το έχουν κάνει».