Αρχική Διεθνή Κίνα: Ενισχύονται τα μέτρα κατά της εξάπλωσης του κορονοϊού, ανεβαίνει ο αριθμός...

Κίνα: Ενισχύονται τα μέτρα κατά της εξάπλωσης του κορονοϊού, ανεβαίνει ο αριθμός των θυμάτων

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Τα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του νέου κορονοϊού εντείνει η Κίνα, την ώρα που ο αριθμός των νεκρών από την επιδημία πνευμονίας που προκαλεί ο Covid-19 στην κινεζική επικράτεια πλησιάζει τους 1.700.

Οι αρχές στη Χουμπέι, επαρχία που αποτελεί εστία τηςς επιδημίας, ανακοίνωσαν την απαγόρευση της κυκλοφορίας των οχημάτων σε μια προσπάθεια να ανακοπεί η περαιτέρω εξάπλωση του κορονοϊού. Σε έγγραφο που εξέδωσαν οι αρχές της Χουμπέι ανέφεραν ότι από την απαγόρευση θα εξαιρεθούν τα οχήματα της αστυνομίας, τα ασθενοφόρα, τα οχήματα που μεταφέρουν απαραίτητα είδη ή σχετίζονται με δημόσιες υπηρεσίες. Στο ίδιο έγγραφο αναφέρεται ότι θα διενεργούνται τακτικοί ιατρικοί έλεγχοι για όλους τους κατοίκους της επαρχίας, ενώ οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να επαναλειτουργήσουν χωρίς να έχουν λάβει προηγουμένως άδεια από τις αρχές.

Η Χουμπέι παραμένει αποκομμένη από τον υπόλοιπο κόσμο επί τρεις εβδομάδες και πολλές πόλεις της ανατολικής Κίνας επιβάλλουν δραστικά μέτρα περιορισμού, ενώ και το Πεκίνο ανακοίνωσε την Παρασκευή πως ενισχύει τα μέτρα περιορισμού για να ανακοπεί η εξάπλωση του ιού. Η κινεζική πρωτεύουσα πλέον υποχρεώνει όλους όσοι φθάνουν σε αυτήν να επιβάλουν στον εαυτό τους καραντίνα 14 ημερών, στο σπίτι τους ή στο ξενοδοχείο τους, επί ποινή κυρώσεων εάν δεν συμμορφώνονται, ανέφερε η εφημερίδα «Ημερησία του Πεκίνου». Η δραστηριότητα στην πόλη συνεχίζει να έχει παραλύσει και πολλές εταιρείες επιβάλλουν στους εργαζομένους τους να δουλεύουν εξ αποστάσεως, με τη χρήση υπολογιστών.

Η κεντρική τράπεζα της χώρας ανακοίνωσε το Σάββατο ότι τα χαρτονομίσματα που κυκλοφορούν θα απολυμαίνονται και θα τίθενται σε καραντίνα για έως και 14 ημέρες πριν επανακυκλοφορήσουν.

Σύμφωνα με νέο απολογισμό που δημοσιοποίησαν σήμερα οι κινεζικές αρχές, η επιδημία πνευμονίας που προκαλεί ο κορονοϊός έχει στοιχίσει τη ζωή σε 1.665 ανθρώπους στην ηπειρωτική Κίνα – πλην του Χονγκ Κονγκ και του Μακάο. Η πλειονότητα των θυμάτων ζούσαν στην επαρχία Χουμπέι. Οι αρχές της Κίνας κατέγραψαν 2.009 νέα κρούσματα της επιδημίας χθες Σάββατο, εκ των οποίων τα 1.843 στη Χουμπέι, κάτι που σημαίνει ότι το σύνολο των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί φθάνει τους 68.500.

«Τα μέτρα αρχίζουν να αποδίδουν»

Ωστόσο ο αριθμός των κρουσμάτων μειώθηκε για τρίτη συναπτή ημέρα, με αξιωματούχο των υπηρεσιών υγείας να εκφράζει την αισιοδοξία ότι οι εντατικές προσπάθειες για να ανακοπεί η εξάπλωσή του αρχίζουν να αποδίδουν. «Αρχίζουν να φαίνονται τα αποτελέσματα των προσπαθειών για τον έλεγχο του κορονοϊού», δήλωσε ο Μι σε δημοσιογράφους.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η αυξημένη ιατρική βοήθεια και τα προληπτικά μέτρα στη Χουμπέι απέτρεψαν την επιδείνωση της κατάστασης της υγείας όσων έχουν μολυνθεί ενώ το ποσοστό των σοβαρότερων περιπτώσεων μεταξύ των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μειώθηκε χθες στο 21,6% από το 32,4% στις 27 Ιανουαρίου. Οι περιπτώσεις ασθενών με ηπιότερα συμπτώματα αντιμετωπίζονται πιο γρήγορα και έτσι αποτρέπεται να επιδείνωση της κατάστασης της υγείας τους, πρόσθεσε ο ίδιος.

Σημειώνεται ότι τέσσερις θάνατοι έχουν καταγραφεί εκτός Κίνας σε διεθνές επίπεδο: ένας στην ημιαυτόνομη περιοχή του Χονγκ Κονγκ και από ένας σε Ιαπωνία, Φιλιππίνες και Γαλλία. Η Γαλλίδα υπουργός Υγείας Ανιές Μπουζίν ανακοίνωσε το Σάββατο τον θάνατο ενός Κινέζου τουρίστα 80 ετών, ο οποίος κατέληξε το βράδυ της Παρασκευής. Επρόκειτο για τον πρώτο θάνατο από τον κορονοϊό εκτός της Ασίας και τον πρώτο που καταγράφηκε στην Ευρώπη.