Δευτέρα, 17 Ιουνίου, 2024

Κικίλιας: Το 2023 περιμένουμε πολύ πάνω από 1 δισ. ευρώ έσοδα

Οι προκρατήσεις για τον τουρισμό το 2023 είναι εξαιρετικές και προμηνύουν θετικά αποτελέσματα, αποκάλυψε ο υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας, μιλώντας στην ΕΡΤ και στην εκπομπή «Συνδέσεις». Παράλληλα, αναφέρθηκε στις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο τουριστικός κλάδος το 2023.

«Είναι μεγάλο επίτευγμα όλων των ανθρώπων του τουρισμού, της πρωτογενούς παραγωγής, του εμπορικού κόσμου, των ιδιωτών και του ΕΟΤ, που κάνει καμπάνια δώδεκα μήνες τον χρόνο. Νομίζω ότι η εικόνα στα καταστήματα, στα ταβερνάκια, στα μαγαζάκια, στα παγωτατζίδικα, στα μαγαζιά που πουλάνε ρούχα, στα ξενοδοχεία μας στην Αθήνα, δίνει άλλη δυναμική στην πρωτεύουσα», ανέφερε στις «Συνδέσεις» ο κ. Κικίλιας, αναφερόμενος στους ξένους τουρίστες που επιλέγουν την Ελλάδα όλο τον χρόνο.

Μιλώντας για τη χώρα μας, την οποία επέλεξαν ως κορυφαίο προορισμό οι Αμερικανοί, ο υπουργός Τουρισμού σημείωσε ότι «η τελευταία (απευθείας) πτήση της Delta ήταν στις 10 Γενάρη και ξεκινάει στις 11 Μάρτη με 56 απευθείας πτήσεις την εβδομάδα από την Αμερική και τον Καναδά. Το 2023 περιμένουμε παραπάνω από 1 εκατ. ταξιδιώτες και πολύ πάνω από 1 δισ. ευρώ έσοδα».

Μιλώντας για τους ταξιδιώτες από την Αμερική, ο κ. Κικίλιας σχολίασε ότι η αγοραστική τους δύναμη είναι μεγάλη, καθώς θεωρούνται ταξιδιώτες υψηλού ποιοτικού στάτους, μια και δαπανούν αρκετά και μένουν αρκετές ημέρες στους προορισμούς που επιλέγουν.

8 στις 10 επενδύσεις είναι τουριστικές στη χώρα
«Καθώς εξελίσσεται ο χειμώνας θα προστίθενται κι άλλες πτήσεις. Αυτά τα οποία υπολογίζουν οι άνθρωποι της αγοράς ως έσοδα θα είναι πολύ πάνω από ένα δισεκατομμύριο ευρώ το 2023 από τους ταξιδιώτες και τουρίστες από την Αμερική για την Αθήνα», σημείωσε ο υπουργός Τουρισμού.

Και, όπως συμπλήρωσε, «οκτώ στις δέκα επενδύσεις πλέον είναι τουριστικές στη χώρα, επενδύσεις υποδομών, αλλά και σε ξενοδοχεία και resorts», ανέφερε ο υπουργός, επισημαίνοντας ότι αυτό είναι σημαντικό για την εγχώρια ανάπτυξη.

Όσον αφορά τους εργαζόμενους στον τουρισμό, σημείωσε ότι εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι στον κλάδο καλύπτονται από τη νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με αύξηση 10,7% για τα επόμενα δύο χρόνια. «Έχουμε πολλές ποιοτικές θέσεις εργασίας στον τουρισμό», συμπλήρωσε.

Πολύ ισχυρή η δυναμική στον τουρισμό
«Είμαστε φειδωλοί στο να πούμε τα νούμερα των προκρατήσεων για το ’23, μήπως και οι άνθρωποι πιστεύουν ότι επειδή πλησιάζουν οι εκλογές πρόκειται για κάποια προεκλογική καμπάνια. Είναι εξαιρετικά τα νούμερα των προκρατήσεων. Είναι πολύ ισχυρή δυναμική. Το “brand Ελλάδα” είναι στα πέντε πρώτα του κόσμου. Έχει γίνει πολύ σκληρή δουλειά μέσα σε πολλαπλές κρίσεις», δήλωσε ο κ. Κικίλιας, ο οποίος αναφέρθηκε στις πολλαπλές κρίσεις (πληθωρισμός, ενεργειακή κρίση, ελληνοτουρκικά, πανδημία) που αντιμετώπισε ο κλάδος, αλλά και οι πολίτες. Και, όπως τόνισε, παρά την κλειστή κινεζική και ρωσική αγορά το 2022 και τις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία, τα έσοδα πλησιάζουν τα 18 δισ. ευρώ πέρυσι.

«Ο τουρισμός δεν είναι στον αυτόματο πιλότο»
«Η λαϊκή οικονομία της χώρας, ο τουρισμός, δεν είναι στον αυτόματο πιλότο. Αν ήταν, πολλά δεινά θα είχαν συμβεί. Είναι μια πολύ σκληρή, ομαδική και συλλογική δουλειά όλων», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Τουριστικές εισπράξεις: Στα 17,4 δισ. ευρώ στο 11μηνο του 2022»
Ο κ. Κικίλιας, απαντώντας σε ερώτηση εάν είναι βιώσιμο το τουριστικό μοντέλο στο οποίο στηρίζονται δημοφιλείς προορισμοί όπως Σαντορίνη και Μύκονος, δήλωσε ότι «με την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου είναι προφανές ότι κτίζουμε ένα βιώσιμο τουριστικό μοντέλο».

Κλίμα απειλών και ύβρεων από την αντιπολίτευση
O υπουργός Τουρισμού αναφέρθηκε, ακόμη, στις πολιτικές εξελίξεις με αφορμή την πρόταση δυσπιστίας για τις παρακολουθήσεις, λέγοντας ότι «η εικόνα λάσπης, πολύ υψηλών τόνων, εκατέρωθεν προσωπικών κατηγοριών και ο τρόπος με τον οποίο η μείζονα αντιπολίτευση θεωρεί ότι θα εργαλειοποίησει ένα θέμα -προφανώς σε προεκλογικό χρόνο- για λόγους τακτικισμού είναι πολύ-πολύ άσχημο. Δεν με εκφράζει, δεν μου αρέσει και δεν με αντιπροσωπεύει».

Ειδικότερα, κ. Κικίλιας υποστήριξε ότι «οι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ ουσιαστικά δεν θέλουν να χυθεί φως σε μια πολύ σημαντική και πολύ σοβαρή υπόθεση», στην οποία, όπως διευκρίνισε, «ο πρωθυπουργός πριν από έξι μήνες πήρε δύσκολες αποφάσεις και ο ίδιος κίνησε τις διαδικασίες και ως προς την Ελληνική Δικαιοσύνη και ως προς το ελληνικό Κοινοβούλιο, για να διερευνήσει και ως προς αυτούς που θεωρητικά έχουν την πολιτική ευθύνη».

Συμπλήρωσε, μάλιστα, ότι το θέμα διερευνάται από τη Δικαιοσύνη και ότι με θεσμικό τρόπο πρέπει να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί η έρευνα και να καταλήξει η ελληνική Δικαιοσύνη και να αποδοθούν οι ευθύνες εκεί που ανήκουν.

«Σε αυτού του είδους τα θεσμικά θέματα, στο ελληνικό Κοινοβούλιο, στη Δικαιοσύνη και παντού υπάρχουν “κόκκινες γραμμές” και αυτές δεν μπορούν να μετακινηθούν για προεκλογικούς λόγους. Σε ένα τόσο σημαντικό θέμα, είμαστε υποχρεωμένοι και πρέπει θεσμικά να αναζητήσουμε την απάντηση και αυτήν την απάντηση να την αποδεχτούμε όλοι, αλλιώς οδηγούμε την κοινωνία σε πόλωση», συμπλήρωσε.

Διαβάστε ακόμη:

Ευρωεκλογές 2024 – Αποτελέσματα ΥΠΕΣ: ΝΔ 27,5%, ΣΥΡΙΖΑ 14,58%, ΠΑΣΟΚ 13,75%

Ευρωεκλογές 2024 - Η μεγάλη διαφορά της Νέας Δημοκρατίας...

«Στα αθλητικά πάμε..καλά»

Άρθρο των φοροτεχνικών Παναγιώτη Παντελή και Ηλία Χατζηγεωργίου Στα...

Τα “brainstorimg” Δούκα, οι τηλε-μεταγγραφές της Αττικής και ο γάμος της σεζόν

Η στήλη αυτή λέει..δημοσίως όσα φτάνουν στα…ευαίσθητα αυτιά μας...

Ενημερωτικό Δελτίο

Μητσοτάκης στην εισήγηση του: Περισσότερη δουλειά, λιγότερα λάθη και αποτελεσματικότητα

Σε εξέλιξη βρίσκεται η τοποθέτηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην εισήγηση του στο νέο υπουργικό συμβούλιο μετά τον ανασχηματισμό.Σχολιάζοντας το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών...

Η εισήγηση του πρωθυπουργού στο υπουργικό συμβούλιο

Με τη νέα του σύνθεση, αλλά με την ατζέντα που είχε ανακοινωθεί προ του ανασχηματισμού συνεδριάζει το υπουργικό Συνεδριάζει αυτή την ώρα το υπουργικό συμβούλιο...

Διάσκεψη Ειρήνης για την Ουκρανία στην Ελβετία παρουσία Κυριάκου Μητσοτάκη

Μετά την συνεδρίαση του νέου υπουργικού συμβουλίου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα συμμετάσχει στη Διάσκεψη Ειρήνης για την Ουκρανία, που θα πραγματοποιηθεί στο  θέρετρο...

Στις 10 το πρωί η συνεδρίαση του νέου υπουργικού

Ορκίστηκαν, εχθές παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, τα νέα μέλη της κυβέρνησης και σήμερα στις 10 το...