Αρχική Υπουργεία Κικίλιας: Τίποτα δεν θα κρύψουμε από τους Έλληνες – Πλήρη γνώση για...

Κικίλιας: Τίποτα δεν θα κρύψουμε από τους Έλληνες – Πλήρη γνώση για το εμβόλιο

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

«Το lockdown άνω των 5 εβδομάδων έχει αποδώσει, αλλά όχι όπως αναμένονταν. Αναγνωρίζω, ωστόσο ότι έχει προσπαθήσει πολύ ο Έλληνας», τόνισε σε συνέντευξή του ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.

Ο κ. Κικίλιας, μιλώντας στον ΑΝΤΕΝΝΑ, πρόσθεσε ότι οι ρυθμοί της μείωσης είναι αργοί, με το ΕΣΥ να εξακολουθεί να πιέζεται, ειδικά στη Β. Ελλάδα και με τις ΜΕΘ σχεδόν γεμάτες, ενώ έφερε ως παραδείγματα άλλες χώρες που προχωρούν σε σκληρά lockdowns.

«Πιστεύω ότι αν συνεχίσουμε με υπευθυνότητα και με αγάπη για το συνάνθρωπό μας, να φροντίζουμε την υγιεινή μας, τους κανόνες δημόσιας υγείας, να φοράμε μάσκα και να σεβόμαστε τους συνανθρώπους μας που κινδυνεύουν, τότε ναι, πράγματι υπάρχει ελπίδα μόνιμης βελτίωσης, αισιοδοξία και υπάρχουν και τα εμβόλια μπροστά και μια νέα προοπτική που ανοίγεται για τη χώρα. Έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση», σημείωσε.

«Για αυτό λέω, ελάτε πραγματικά να συναισθανθούμε ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα αλληλεγγύης και να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον να πάμε καλύτερα. Ας μη γίνει η γιορτή των Χριστουγέννων που είναι γιορτή αγάπης, η αφορμή να τρέχουμε τον Ιανουάριο με δυσάρεστες καταστάσεις», δήλωσε.

Θα ενημερώνουμε καθημερινά και με διαφάνεια για όλες τις πτυχές του σχεδίου εμβολιασμών

«Θα ενημερώνουμε καθημερινά και με διαφάνεια τους συμπολίτες μας, με εντιμότητα και με τα καθαρά επιδημιολογικά και επιστημονικά στοιχεία, για ό,τι έχει να κάνει με την Covid, αλλά και με το εμβόλιο. Δεν θα κρύψουμε τίποτα. Προβλήματα θα υπάρξουν. Είναι μία τεράστια υγειονομική επιχείρηση ο εμβολιασμός για την Covid. Ο κόσμος θα έχει πλήρη γνώση, με βάση την εμβολιαστική εκστρατεία την οποία κάνουμε.

Τίποτα δεν θα κρύψουμε από τους Έλληνες. Θα προχωρήσουμε προσεκτικά με οργανωμένο βηματισμό κάτω από την κυβερνητική ομπρέλα, σε συνεργασία του υπουργείου Υγείας, με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και τη γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας», υπογράμμισε για ακόμη μια φορά.

«Τίθενται θέματα κυβερνοασφάλειας, τίθενται θέματα ασφάλειας στις μεταφορές, τεράστια logistics, χιλιάδες άνθρωποι δουλεύουν για το project. Από τα εμβολιαστικά μας κέντρα, αυτούς που θα εμβολιάζουν, τις δύο δόσεις του εμβολίου, τον τρόπο που θα ενημερώνονται οι πολίτες, τη φαρμακοεπαγρύπνηση από τον Εθνικό Οργανισμού Φαρμάκων, την πολύ σημαντική προσπάθεια που θα γίνει να παρατηρούνται οι όποιες μικρές παρενέργειες που μπορεί να υπάρχουν», επεσήμανε ο υπουργός.

«Τις επόμενες μέρες θα αρχίσουμε να παρουσιάζουμε στην ελληνική κοινωνία όλα τα κομμάτια αυτής της επιχείρησης. Από τα ψυγεία βαθιάς καταψύξεως που έχει αγοράσει η ελληνική Πολιτεία, τους χώρους, τις φαρμακαποθήκες και τα εργοστάσια στα οποία θα μεταφερθούν τα εμβόλια από το εξωτερικό στην Ελλάδα. Για τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε για την ασφάλεια των χώρων την Ελληνική Αστυνομία, το Στρατό, για τα logistics – οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν μια πολύ πειθαρχημένη δομή.
Για τον τρόπο με τον οποίο τηρούνται και θα τηρηθούν όλοι οι κανόνες ασφαλείας, για τις εκπαιδεύσεις οι οποίες γίνονται και θα γίνουν στο προσωπικό που θα εμβολιάσει. Θέλω να περπατήσουμε μαζί και βήμα-βήμα σε όλη αυτή την προσπάθεια», τόνισε.

Τιμούμε την υπεράνθρωπη προσπάθεια των υγειονομικών μας. Θα εμβολιαστούν πρώτοι, δίνοντας το παράδειγμα σε όλους τους Έλληνες

«Οι γιατροί, οι νοσηλευτές και το παραϊατρικό προσωπικό έχουν δώσει όλους αυτούς τους μήνες μία τεράστια μάχη για να σώσουν ζωές, για να προσέξουν τους συνανθρώπους μας. Μάχη αλληλεγγύης, μάχη ζωής. Είμαστε υποχρεωμένοι να τους έχουμε ως πρώτη προτεραιότητα και να τους εμβολιάσουμε πρώτους μέσα στα Νοσοκομεία.

Είναι υπεράνθρωπη η προσπάθεια που έχουν κάνει. Τους ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου. Και θέλω αυτοί οι άνθρωποι της πρώτης γραμμής, να δώσουν το παράδειγμα για όλους τους Έλληνες. Θέλω να είναι αυτοί που θα αποδείξουν σε όλη την ελληνική κοινωνία ότι έχουμε εμβόλια ασφαλή, ότι όλοι πρέπει να εμβολιαστούμε και ότι όλοι πρέπει να βοηθήσουμε τους συνανθρώπους μας με ένα τείχος αλληλεγγύης», πρόσθεσε ο Β. Κικίλιας.

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών θα ενημερώνει για τα εμβόλια

«Έχουμε την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών. Πρόεδρός της είναι η κυρία Μαρία Θεοδωρίδου, εξαιρετική Καθηγήτρια και επιστήμονας. Την επιτροπή όρισε η προηγούμενη διακυβέρνηση, η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με Υπουργό τον Ανδρέα Ξανθό. Και την άφησα άθικτη όπως είναι, την υιοθέτησα όλη αυτή την Επιτροπή και θα είναι η επιστημονική Επιτροπή η οποία θα μας οδηγήσει βήμα-βήμα με τις επιστημονικές συμβουλές της στην προτεραιοποίηση αυτών που πρέπει να κάνουν τα εμβόλια, στις ενδείξεις και αντενδείξεις οι οποίες υπάρχουν», σημείωσε ο υπουργός Υγείας.

«Θέλω να πω πάντως η υπέρτατη προτεραιότητα όλων των Αρχών και όλων των Οργανισμών είναι η ασφάλεια των ασθενών. Κανείς δεν θα ρίσκαρε να έρθει ένα εμβόλιο στην παγκόσμια κοινότητα, χωρίς επιστημονική τεκμηρίωση και μελέτες.

Αυτό το οποίο κατακτήθηκε όλους αυτούς τους μήνες, και είναι μια παρακαταθήκη για την Πολιτεία και την κοινωνία, είναι ότι σε κάθε θέμα μιλούν οι ειδικοί επιστήμονες, οι οποίοι έχουν την εξαιρετική γνώση μετά από χρόνια σε μελέτες και έρευνες και είναι τεκμηριωμένη η άποψη τους», συμπλήρωσε.

Και οι φαρμακοποιοί θα κλείνουν ραντεβού για το εμβόλιο

«Ο τρόπος που θα φτάνει το Κράτος στον πολίτη για να κλείνει το ραντεβού και ο πολίτης να φτάνει στο εμβολιαστικό κέντρο, θα είναι κατανοητός και απλός», διαβεβαίωσε ο κ. Κικίλιας. Δώσαμε, όπως είπε, «τη δυνατότητα να κλειστεί ραντεβού και από τους 11.000 φαρμακοποιούς, Τους ευχαριστώ και ευχαριστώ και τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο. Υπάρχει η άυλη συνταγογράφηση μέσα από την οποία οι μαχητικές ηλικίες, οι πιο νέοι, ελπίζουμε και οι πιο μεγάλοι, θα μπορέσουν να εγγραφούν, να τους έρθει το μήνυμα, να κλείσουν το ραντεβού τους».

«Υπάρχουν και κάποιοι συνάνθρωποί μας πιο μεγάλοι σε ηλικία οι οποίοι ‘το παλεύουν’ με την τεχνολογία, ενδεχομένως θα ήθελαν βοήθεια. Μπορεί να μην την έχουν από ένα εγγόνι τους ή από το παιδί τους. Θα πάνε στο φαρμακοποιό τους, θα τους κλείσει το ραντεβού στην περιοχή τους, σε συγκεκριμένο εμβολιαστικό κέντρο και συγκεκριμένη ώρα, για να μπορέσουν να κάνουν το εμβόλιό τους», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Β. Κικίλιας.