Κικίλιας: Πόσο κοντά είναι η Αττική στο lockdown

0
36

Για “δύσκολο χειμώνα” έκανε λόγο ο Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ενώ τόνισε ότι αν χρειαστούν θα ληφθούν παραπάνω μέτρα και στην Αττική.

“Αν συνεχιστεί αυτή η τάση με την αύξηση του αριθμού στις ΜΕΘ και την αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων τότε θα ληφθούν και άλλα μέτρα και στην Αττική” ήταν το σαφές μήνυμα του κ. Κικίλια για τις συνέπειες της μη τήρησης των μέτρων.

Ο Υπουργός Υγείας υπενθύμισε πόσο δύσκολη είναι πλέον η κατάσταση σε χώρες της Ευρώπης, όπως στο Βέλγιο, τη Γερμανία, την Ολλανδία, τη Μ. Βρετανία κ.ά. αλλά και ότι “ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με συναίσθηση ευθύνης, με σεβασμό στα ιατρικά δεδομένα και στην αντίληψη της ανθρώπινης ζωής” κάλεσε τους πολίτες να τηρούν τα μέτρα προστασίας.

“Δε θα διστάσουμε να πάρουμε κι άλλα μέτρα”

“Τα δεδομένα μπορούν να αλλάξουν από στιγμή σε στιγμή. Είναι ύπουλος αυτός ο ιός, ασυμπτωματικός σε πολλούς, μας αναγκάζει να αναθεωρούμε συνεχώς τα δεδομένα, όπως συνέβη στη Μακεδονία”, απάντησε σε ερώτηση για το αν προκαλεί σύγχυση στους πολίτες η συνεχής ανακοίνωση μέτρων με αντικατάσταση των προηγούμενων.

Ωστόσο, ο Υπουργός Υγείας ήταν κατηγορηματικός πάντως και σε αυτό το σημείο, τονίζοντας ότι “δε θα διστάσουμε να πάρουμε κι άλλα μέτρα”, στην περίπτωση που χειροτερεύσουν τα δεδομένα.

“Η πίεση που δέχονται οι ΜΕΘ είναι πολύ μεγάλη”

Σε ερώτηση για το αν υπάρχει ο κίνδυνος να φτάσουμε στο σημείο επιλογής ασθενών στις ΜΕΘ, όπως συνέβη σε άλλες χώρες, ο κ. Κικίλιας απάντησε ότι “η πίεση που δέονται πλέον οι ΜΕΘ και οι ΜΑΦ στην Ελλάδα είναι πολύ μεγάλη”, εξήρε τις ηρωικές προσπάθειες του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και υπογράμμισε ότι υπάρχουν εφεδρείες αυτή τη στιγμή, αλλά η κατάσταση βαίνει επιδεινούμενη.

Για το ίδιο ζήτημα δήλωσε ότι το Υπουργείο Υγείας έχει εκπονήσει διάφορα σχέδια ανάλογα με την πίεση που ασκείται σε κάθε πόλη, ενώ ανακοίνωσε ότι την Τετάρτη μετακινείται μόνιμα στη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ.

“Θα έρθουν νέα μέτρα για τη μετακίνηση από νομό σε νομό”

Ο Υπουργός Υγείας απαντώντας σε ερώτηση για το πώς δε θα πάνε να διασκεδάσουν όσοι το επιθυμούν σε γειτονικούς Νομούς (Εύβοια και Κορινθία καθώς η Βοιωτία είναι στο “κόκκινο” όπως και η Αττική), προανήγγειλε ουσιαστικά περιορισμό στις μετακινήσεις: “Θα ληφθεί μέριμνα και για αυτό προφανώς, για τη δυνατότητα να φύγει από την Αττική κάποιος και να πάει σε διπλανές περιοχές”.

Ο κ. Κικίλιας ολοκλήρωσε τη συνέντευξή του, απευθύνοντας έκκληση στους πολίτες για την τήρηση των μέτρων.