Τον τρόπο με τον οποίο θα ανοίξουν τα γυμνάσια και τα λύκεια τη Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου περιέγραψε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, απαντώντας επίσης σε σειρά ερωτήσεων σχετικά με τα φροντιστήρια, τις εξετάσεις ξένων γλωσσών και τα πανεπιστήμια.
Σύμφωνα με την υπουργό Παιδείας η επαναλειτουργία των σχολείων αποφασίστηκε με βάση τα στοιχεία των επιδημιολόγων και θα γίνει με μέτρα που έχουν υποδείξει οι ειδικοί για να περιοριστεί η διασπορά του κορωνοϊού.
Όπως τόνισε, τα γυμνάσια θα λειτουργήσουν κανονικά, ενώ στα λύκεια που βρίσκονται σε «κόκκινες» περιοχές θα συνεχιστεί η τηλεκπαίδευση, καθώς αυτή ήταν η εισήγηση των ειδικών.
“Όσο μεγαλώνει η ηλικία ενός ατόμου τόσο περισσότερο μπορεί να συμβάλλει στην πανδημία. Τα παιδιά στα λύκεια έχουν σαφώς πιο έντονη κοινωνική δραστηριότητα, πιο στενή επαφή μεταξύ τους, άρα και αυτός είναι ένας παράγοντας που ζύγισαν οι ειδικοί” δήλωσε, εξηγώντας γιατί ανοίγουν μόνο τα γυμνάσια στις “κόκκινες” περιοχές.
Παράλληλα, απηύθυνε έκκληση σε εκπαιδευτικούς και μαθητές άνω τον 16 να κάνουν αίτηση για τεστ”, είπε χαρακτηριστικά, μιλώντας στο OPEN.
Η κ. Κεραμέως ανέφερε ότι τα δημοτικά, τα νηπιαγωγεία και τα ειδικά σχολεία είναι ανοιχτά εδώ και τρεις εβδομάδες και τα σχολεία/τμήματα που είναι σε αναστολή λειτουργίας για προληπτικούς λόγους λόγω κορωνοϊού αντιστοιχούν στο 0,3% της χώρας.
“Γίνονται διαρκώς δειγματοληπτικά τεστ και εκεί ο δείκτης θετικότητας είναι 0,15%” είπε η κ. Κεραμέως, σημειώνοντας πως έχουν γίνει προσλήψεις ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών για να στηριχθεί η εκπαιδευτική κοινότητα.
Όσον αφορά στις αθλητικές δραστηριότητες, η υπουργός Παιδείας είπε ότι “μια από τις εισηγήσεις των ειδικών είναι να γίνονται σε σταθερές ομάδες. Άρα η γυμναστική στο σχολείο γίνεται όπως το προηγούμενο διάστημα, σε σταθερές ομάδες, άρα δεν γίνεται ανάμειξη πληθυσμού μαθητών”.
Σημείωσε ότι για να ανοίξουν τα γυμνάσια αποφασίστηκε να περιοριστεί το εμπόριο. “Όσο έχουμε κρούσματα στην κοινωνία θα έχουμε και στα σχολεία είναι λογικό. Το ζητούμενο είναι να τηρούνται τα μέτρα στα σχολεία”, συμπλήρωσε.
Για τη λειτουργία των φροντιστηρίων η Νίκη Κεραμέως τόνισε ότι οι ειδικοί ακόμη δεν έχουν εισηγηθεί να ανοίξουν. “Δεν έχουμε εισήγηση των ειδικών γι’ αυτό. Και δεν έχουμε γιατί στα σχολεία οι ομάδες των μαθητών είναι σταθερές. Είναι τα ίδια παιδιά κάθε μέρα σε ένα τμήμα, ενώ στα φροντιστήρια υπάρχει ανάμειξη διαφορετικών μαθητικών ομάδων. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει εισήγηση των ειδικών για το άνοιγμα των φροντιστηρίων, φαντάζομαι θα είναι σε ένα επόμενο βήμα αυτό”.
Σχετικά με τις εξετάσεις ξένων γλωσσών είπε: “Εδώ και αρκετές εβδομάδες υπάρχει μια ρύθμιση που επιτρέπει σε αυτά τα κέντρα να διενεργούν εξετάσεις στον βαθμό που αφορούν υποψήφιους για πανεπιστήμια του εξωτερικού, δηλαδή να μην χάνει ο άλλος τη χρονιά του. Αν πρέπει να πάρει ένα πτυχίο ξένης γλώσσας για να φοιτήσει στο εξωτερικό, αυτό μπορεί να γίνει. Υπάρχει αποκλειστικά εξαίρεση για αυτόν τον σκοπό. Από εκεί και πέρα για την πλήρη επαναλειτουργία τους αναμένουμε τις συστάσεις των ειδικών”.
Τέλος, ανέφερε ότι οι εξετάσεις στα πανεπιστήμια θα γίνουν εξ’ αποστάσεως, ενώ για τις κατατακτήριες είπε πως θα γίνουν όταν οι ειδικοί δώσουν το “πράσινο φως” για τη δια ζώσης λειτουργία των πανεπιστημίων. “Όσο δεν υπάρχει αυτό, δεν μπορούν να γίνουν κατατακτήριες εξετάσεις”, είπε.