Η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκη Κεραμέως, επισκέφθηκε το Κέντρο Απονομής Συντάξεων του e-ΕΦΚΑ, συνοδευόμενη από τον υφυπουργό Εργασίας, Πάνο Τσακλόγλου, τον Γενικό Γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Κωνσταντίνο Τσαγκαρόπουλο, και τον διοικητή του e-ΕΦΚΑ, Αλέξανδρο Βαρβέρη.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η υπουργός συνομίλησε με τους εργαζόμενους και ενημερώθηκε για την κατάσταση των εκκρεμών συντάξεων.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, αναδείχθηκαν σημαντικά στοιχεία για την πρόοδο η οποία συντελείται στον e-ΕΦΚΑ, με τα παρακάτω δεδομένα να αποτελούν σημείο αναφοράς:
- Από τον Ιανουάριο του 2021 έως τον Οκτώβριο του 2024, έχουν εκδοθεί 920.000 κύριες συνταξιοδοτικές αποφάσεις, με τον μέσο ρυθμό έκδοσης αποφάσεων κύριων συντάξεων να υπερβαίνει σήμερα τις 1.000 αποφάσεις ημερησίως σε σχέση με τις 500, που εκδίδονταν, πριν από το 2021.
- Ο μέσος χρόνος απονομής σύνταξης σήμερα έχει μειωθεί δραστικά στις 58 ημέρες, χρόνος που εμφανίζεται σημαντικά μειωμένος σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Αξίζει να σημειωθεί ότι, πριν από το 2021, ο μέσος χρόνος απονομής σύνταξης ξεπερνούσε τις 500 ημέρες, ενώ, σήμερα, έχει μειωθεί κατά 90% περίπου.
- Καταγράφεται ρεκόρ απονομών επικουρικών συντάξεων και εφάπαξ. Συγκεκριμένα, από τον Δεκέμβριο του 2022 έως τον Αύγουστο του 2024, οι ληξιπρόθεσμες επικουρικές συντάξεις μειώθηκαν συνολικά κατά 34.000 και, συγκεκριμένα, από 83.000 σε λιγότερες από 33.000, αριθμός που μεταφράζεται σε ποσοστό μείωσης 60%. Μάλιστα, τον περασμένο Αύγουστο, επιτεύχθηκε μείωση 12% στις ληξιπρόθεσμες επικουρικές συντάξεις σε σχέση με τον περασμένο Ιούλιο. Παράλληλα, από τον Μάρτιο του 2023 έως τον Σεπτέμβριο του 2024, έχει επιτευχθεί μείωση 12.300 ληξιπρόθεσμων εκκρεμοτήτων καταβολής εφαπάξ, από 22.500 σε 10.200 εκκρεμότητες, δηλαδή μείωση σε ποσοστό 55% περίπου.
Από τον Δεκέμβριο του 2022 έως τον Αύγουστο του 2024, εκδόθηκαν συνολικά 168.000 επικουρικές συντάξεις, εκ των οποίων 72.500, δηλαδή το 43,1%, απονεμήθηκαν μέσω αυτοματοποιημένων διαδικασιών.
Παράλληλα, από τον Μάρτιο του 2023 έως τον Σεπτέμβριο του 2024, εκδόθηκαν 26.000 αποφάσεις για εφάπαξ μέσω αυτοματοποιημένου συστήματος.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, το υπουργείο θέτει ως βασικές προτεραιότητες τη διατήρηση του ρυθμού έκδοσης αποφάσεων συνταξιοδότησης, τη συνεχή βελτίωση του χρόνου διεκπεραίωσης, τη μείωση των εκκρεμοτήτων στις επικουρικές συντάξεις και την αποπληρωμή των εκκρεμών ποσών για εφάπαξ.
Επίσης, στόχος είναι η ταχύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών από το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας.
Στην ίδια επίσκεψη, παρουσιάστηκε στην υπουργό το ψηφιακό Avatar του e-ΕΦΚΑ, η «Θάλεια». Η «Θάλεια» έχει σχεδιαστεί για να απαντά σε συχνές ερωτήσεις των πολιτών σχετικά με υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ, επιτρέποντας την άμεση και εύκολη ενημέρωση, αξιοποιώντας προηγμένες τεχνολογικές λύσεις.
Η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκη Κεραμέως, δήλωσε: «Επισκέφθηκα σήμερα το Κέντρο Απονομής Συντάξεων του ΕΦΚΑ, έχοντας την ευκαιρία να συζητήσω με τους εργαζόμενους και να διαπιστώσω τη σημαντική πρόοδο, που έχει συντελεστεί. Όμως, ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο και, γι’ αυτό, εστιάζουμε στο να βελτιώσουμε ακόμα περισσότερο τους χρόνους, τις αποφάσεις απονομής, τα ΚΕΠΑ και πάνω από όλα την εξυπηρέτηση του πολίτη».
Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις