Αρχική Δήμοι ΚΕΔΕ: Βεβιασμένη η απόφαση Φωτίου για συνάντηση με 203 δημάρχους για τους...

ΚΕΔΕ: Βεβιασμένη η απόφαση Φωτίου για συνάντηση με 203 δημάρχους για τους δημοτικούς σταθμούς

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Βεβιασμένη χαρακτηρίζει η ΚΕΔΕ την απόφαση της αναπληρώτριας υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θ. Φωτίου να καλέσει την προσεχή Πέμπτη τους εκπροσώπους 203 δήμων της χώρας, προκειμένου να τους ανακοινώσει το πρόγραμμα επιδότησης από εθνικούς πόρους, της ίδρυσης και λειτουργίας νέων δημοτικών βρεφονηπιακών σταθμών.

Η ΚΕΔΕ θεωρεί την απόφαση βεβιασμένη για τρείς λόγους:

Πρώτον, ποιοι εξέτασαν τα στοιχεία του προγράμματος «Εναρμόνιση επαγγελματικής με οικογενειακή ζωή»,  με ποιους έγινε διάλογος και πώς κατέληξαν στις προτάσεις που θα παρουσιαστούν.

Δεύτερον, γιατί κλήθηκαν στη συνάντηση 203 δήμοι και δεν κλήθηκαν οι υπόλοιποι. «Είναι δυνατόν,  σημειώνει η ΚΕΔΕ,  από ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, να απουσιάζουν οι εκπρόσωποι του 1/3 των δήμων της χώρας;  Η ΚΕΔΕ υποστηρίζει ότι το ζήτημα αυτό, αφορά όλους τους Δήμους, χωρίς εξαιρέσεις και ο όποιος σχεδιασμός θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη όχι τα στοιχεία μιας χρονιάς, αυτής που πέρασε, αλλά να «βλέπει» δεκαετίες μπροστά».

Και τρίτον, «σε αυτήν τη συνάντηση δεν κλήθηκε το κορυφαίο θεσμικό όργανο εκπροσώπησης της Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού, το Δ.Σ. της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος».

«Το ζήτημα αυτό είναι πολύ σοβαρό. Γι  αυτό και οι όποιες αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν μετά από σχετική διαβούλευση με την Αυτοδιοίκηση Πρώτου Βαθμού», τονίζει η ΚΕΔΕ .

Η ΚΕΔΕ καλεί την κα Φωτίου έστω και τώρα να αναθεωρήσει τη στάση της.

«Να προχωρήσει μαζί με την ΚΕΔΕ και όλους τους δήμους

  • στην εκπόνηση ενός μακροπρόθεσμου εθνικού σχεδίου
  • που να αφορά όλους τους Δήμους, χωρίς εξαιρέσεις
  • με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση
  • συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα

με στόχο την αύξηση του αριθμού και τη βελτίωση της ποιότητας των δημοτικών υποδομών φιλοξενίας βρεφών και νηπίων , ώστε να μην μείνει μελλοντικά ούτε ένα παιδί εργαζόμενης οικογένειας εκτός δημοτικών βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΚΕΔΕ:

Η KEDE εδώ και χρόνια επισημαίνει ότι αποτελεί εθνική ανάγκη  η  εκπόνηση ενός μακροπρόθεσμου, ολοκληρωμένου εθνικού σχεδίου για την αύξηση του αριθμού και τη βελτίωση της ποιότητας των δημοτικών υποδομών φιλοξενίας βρεφών και νηπίων , σε όλους τους Δήμους της χώρας, χωρίς εξαιρέσεις, ώστε να μην μείνει μελλοντικά ούτε ένα παιδί εργαζόμενης οικογένειας εκτός δημοτικών βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών.

Σε μια περίοδο που η χώρα φθίνει δημογραφικά, αποτελεί ευθύνη της Πολιτείας να δώσει κίνητρα και να διευκολύνει τις  νέες οικογένειες να κάνουν παιδιά. Η συνεργασία Κεντρικής Κυβέρνησης και Τοπικής Αυτοδιοίκησης στον τομέα αυτό είναι απαραίτητη.

Το ζήτημα αυτό είναι πολύ σοβαρό. Γι  αυτό και οι όποιες αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν μετά από σχετική διαβούλευση με την Αυτοδιοίκηση Πρώτου Βαθμού.

Κρίνουμε ότι η απόφαση της αρμόδιας Αναπληρώτριας Υπουργού κας  Θ.  Φωτίου να καλέσει την προσεχή Πέμπτη 4 Ιανουαρίου 2018 τους εκπροσώπους 203 Δήμων της χώρας, για να τους ανακοινώσει όπως αναφέρει το πρόγραμμα επιδότησης από εθνικούς πόρους, της ίδρυσης και λειτουργίας νέων δημοτικών βρεφονηπιακών σταθμών είναι βεβιασμένη.

Και αυτό για τρείς σοβαρούς λόγους.

Πρώτος λόγος,  μιλά στην ανακοίνωση της ότι  το σχέδιο αυτό προκύπτει μετά από εξέταση των στοιχείων του προγράμματος «Εναρμόνιση επαγγελματικής με οικογενειακή ζωή». Ποιοι εξέτασαν τα στοιχεία, με ποιους έγινε διάλογος και πως κατέληξαν στις προτάσεις που υποτίθεται ότι θα παρουσιάσουν;

Δεύτερος λόγος, στη συνάντηση κλήθηκαν 203 Δήμοι. Οι υπόλοιποι γιατί δεν κλήθηκαν; Είναι δυνατόν από ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, να απουσιάζουν οι εκπρόσωποι του 1/3 των Δήμων της χώρας;  Η ΚΕΔΕ υποστηρίζει ότι το ζήτημα αυτό, αφορά όλους τους Δήμους, χωρίς εξαιρέσεις και ο όποιος σχεδιασμός θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη όχι τα στοιχεία μιας χρονιάς, αυτής που πέρασε, αλλά να «βλέπει» δεκαετίες μπροστά.

Τρίτος λόγος, σε αυτή τη συνάντηση δεν κλήθηκε το κορυφαίο θεσμικό όργανο εκπροσώπησης της Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού, το Δ.Σ. της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος.

Καλούμε την κα Φωτίου έστω και τώρα να αναθεωρήσει τη στάση της.

Να προχωρήσει μαζί με την ΚΕΔΕ και όλους τους Δήμους

  • στην εκπόνηση ενός μακροπρόθεσμου εθνικού σχεδίου
  • που να αφορά όλους τους Δήμους, χωρίς εξαιρέσεις
  • με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση
  • συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα

με στόχο την αύξηση του αριθμού και τη βελτίωση της ποιότητας των δημοτικών υποδομών φιλοξενίας βρεφών και νηπίων , ώστε να μην μείνει μελλοντικά ούτε ένα παιδί εργαζόμενης οικογένειας εκτός δημοτικών βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών.