ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Tα άμεσα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η Αυτοδιοίκηση, στην προσπάθειά της να διασφαλίσει την ομαλή λειτουργία των δήμων και τη στήριξη δεκάδων χιλιάδων πολιτών σε όλη τη χώρα, που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, αλλά και τις ανάγκες της ώστε να ανταποκριθεί με επάρκεια στις αυξημένες κοινωνικές απαιτήσεις που θα υπάρχουν και την επόμενη μέρα  έθεσε   στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών  η ΚΕΔΕ.

Συγκεκριμένα πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι μέσω τηλεδιάσκεψης η συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΚΕΔΕ, στην οποία συμμετείχε ο υπουργός Εσωτερικών Τ. Θεοδωρικάκος και ο υφυπουργός Θ. Λιβάνιος.

Οι οικονομικές απώλειες των δήμων λόγω των αναγκαίων μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού ήταν το βασικό θέμα συζήτησης και όπως τόνισε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ: « Οι δήμοι και το προσωπικό τους έχουν σταθεί επάξια δίπλα σε κάθε ανάγκη των πολιτών αλλά και των μικρών τοπικών επιχειρήσεων αυτές τις δύσκολες ώρες. Για να συνεχιστεί αυτό, είναι απαραίτητο να υπάρξει ένα ουσιαστικό σχέδιο οικονομικής τους ενίσχυσης από το Κεντρικό Κράτος, ώστε να μπορέσουν να σταθούν όρθιοι όσο κρατάει η πανδημία αλλά και την επόμενη μέρα».

Ο υπουργός Εσωτερικών δήλωσε ότι στην πρωτοφανή για την Ελλάδα και τον κόσμο υγειονομική κρίση που έχει δημιουργηθεί, η Αυτοδιοίκηση απέδειξε για μια ακόμη φορά ότι αποτελεί το βασικό πυλώνα σταθερότητας και αλληλεγγύης προς τον πολίτη και την κοινωνία.
Δεσμεύτηκε ότι θα συνδράμει την Αυτοδιοίκηση με κάθε τρόπο,  ώστε να συνεχίσει να παίζει τον σπουδαίο ρόλο της. Ο κ. Θεοδωρικάκος ανακοίνωσε πέντε ρυθμίσεις και διευκολύνσεις που προωθεί το υπουργείο Εσωτερικών για τη στήριξη των δήμων :

  1. Διευκολύνει την επιστροφή της προκαταβολής που θα λάβουν οι δήμοι από τους ΚΑΠ, λόγω αδυναμίας είσπραξης ανταποδοτικών τελών μέσω της ΔΕΗ,  σε 18 έως 72 δόσεις.
  2. Βρίσκεται σε συνεννόηση  με τον πρόεδρο του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων ώστε να «παγώσουν» κατ’ αρχήν για ένα τρίμηνο οι δόσεις των δανείων των  δήμων.
  3. Ανακοινώνεται, στο τέλος της εβδομάδας, το νέο αναπτυξιακό πρόγραμμα για την Αυτοδιοίκηση, που αντικαθιστά τον Φιλόδημο.
  4. Έχει ζητήσει από το ΑΣΕΠ να επιταχύνει τις διαδικασίες ώστε μέσα στον Απρίλιο να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για την κάλυψη των περίπου 3.000 θέσεων του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι».
  5. Σε πλήρη συνεργασία με τον υπουργό Εργασίας προωθείται η ολοκλήρωση, το συντομότερο δυνατόν, των διαδικασιών για την πρόσληψη των 36.000 εργαζομένων στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας των υπουργείων Εσωτερικών και Εργασίας, ώστε να συμβάλλουν κι αυτοί στη λειτουργία της Αυτοδιοίκησης αυτήν την κρίσιμη περίοδο.

Τέλος ΚΕΔΕ και υπουργείο Εσωτερικών έδωσαν εκ νέου ραντεβού σε τρεις εβδομάδες ώστε να έχουν καταγραφεί επακριβώς οι οικονομικές απώλειες που θα έχουν υποστεί οι δήμοι, προκειμένου να συζητηθεί το οικονομικό «πακέτο» που θα βγάλει την Αυτοδιοίκηση από τη δίνη της καραντίνας.

Οι Δήμαρχοι ζητούν Δώρο Πάσχα και για τους εργαζομένους των Δήμων

Επιστολή για το θέμα της καταβολής του έκτακτου δώρου Πάσχα και στους εργαζομένους των Δήμων, απέστειλε ο Δήμαρχος Πύργου, Τάκης Αντωνακόπουλος, στον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ και Δήμαρχο Τρικκαίων Δημήτρη Παπαστεργίου.

«Σήμερα αναδεικνύεται περισσότερο από ποτέ ο κοινωνικός ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης, με την παροχή κοινωνικών υπηρεσιών και υπηρεσιών καθαριότητας, απολύμανσης κοινοχρήστων χώρων, φύλαξης και εφαρμογής των πολιτικών για την αποφυγή εξάπλωσης του κορωνοϊού. Η πόλη πρέπει να λειτουργήσει. Το οφείλουμε στους Δημότες μας όλοι εμείς, οι οποίοι ταχθήκαμε, με τη λαϊκή ετυμηγορία να τους υπηρετήσουμε».

Προτείνει, άμεσα να χορηγηθεί επίδομα και στο προσωπικό των Δήμων που προσέρχονται καθημερινά στην εργασία τους και οι οποίοι έχουν επωμισθεί όλο το βάρος της λειτουργίας του Δήμου, «και θα πρέπει να αγωνιστούμε για να μην επιτραπεί στο μέλλον καμία περικοπή μισθού στους υπαλλήλους των Δήμων που σηκώνουν το βάρος των αρμοδιοτήτων που έχει μεταφερθεί στην τοπική αυτοδιοίκηση».

Αγορά υγειονομικού υλικού από την ΚΕΔΕ

Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΚΕΔΕ αποφάσισε την αγορά υγειονομικού υλικού, 500 χιλιάδες μάσκες και γάντια ώστε να διατεθούν στο προσωπικό του Προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» αλλά και στο λοιπό προσωπικό που εργάζεται στις κοινωνικές και άλλες δομές των Δήμων.

Ένα μεγάλο «ευχαριστώ» στους χορηγούς της Συμμαχίας Ευθύνης κι Αλληλεγγύης της Αυτοδιοίκησης

Η Ε.Ε. της ΚΕΔΕ ευχαρίστησε για μια ακόμη φορά τις εταιρείες που διέθεσαν μεγάλο αριθμό αυτοκινήτων για την ενίσχυση του έργου των κοινωνικών υπηρεσιών των δήμων καθόλη τη διάρκεια της κρίσης, με στόχο να μπορέσει να λειτουργήσει ακόμη πιο αποδοτικά προς όφελος των ευπαθών ομάδων το Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι».

Μέχρι σήμερα έχουν διατεθεί σε δήμους όλης της χώρας, με βάση τις ανάγκες που εξέφρασαν αλλά και τη διαθεσιμότητα των χορηγών – εταιρειών,  150 αυτοκίνητα από την Τoyota ΕΛΛΑΣ, 150 από την εταιρεία ενοικιάσεων HERTZ, 240 αυτοκινήτα και εθελοντές οδηγοί από την Παπαστράτος ΑΕ, 30 από την εταιρεία ενοικιάσεων SIXT, 20 από την Επιτροπή «Ελλάδα 2021» ενώ συμμετέχουν και 1400 εθελοντές από τη Νέα Δημοκρατία.