Αρχική Εργασιακά Και το ΣΔΟΕ στο κυνήγι της της αδήλωτης εργασίας

Και το ΣΔΟΕ στο κυνήγι της της αδήλωτης εργασίας

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Την αναβάθμιση του ΣΔΟΕ στα πρότυπα της φινλανδικής υπηρεσίας πληροφοριών για την παραοικονομία προωθεί η κυβέρνηση.

O υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου κατέθεσαν στη Βουλή τροπολογία που προβλέπει πως το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος αποκτά και την αρμοδιότητα διεξαγωγής ελέγχων για τον εντοπισμό αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας.

Μπορεί το ΣΔΟΕ να διαθέτει μεγάλη εμπειρία στο κομμάτι ελέγχου της αδήλωτης οικονομίας που έχει να κάνει µε τη φορολογική συμμόρφωση, αλλά μόλις προσφάτως τα 300 στελέχη του μετείχαν σε επιτόπιους ελέγχους και διασταυρώσεις δεδομένων και πληροφοριών για την αποκάλυψη «μαύρης» εργασίας, μαζί με κλιμάκια του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, του ΕΦΚΑ και της Οικονομικής Αστυνομίας.

Στόχος της τροπολογίας των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας είναι να υπάγεται και στο αποκεντρωμένο αυτό κομμάτι της φορολογικής διοίκησης το έργο της συλλογής πληροφοριών και διεξαγωγής ερευνών για τον εντοπισμό περιπτώσεων αδήλωτης εργασίας, όπως γίνεται στη Φινλανδία.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ αντιμετωπίζουν σε καθημερινή βάση, κατά τη διενέργεια ελέγχων, φαινόμενα παραβίασης της εργατικής νομοθεσίας και συγκεκριμένα φαινόμενα αδήλωτης εργασίας. Για τη γρήγορη αντιμετώπιση τέτοιου είδους περιστατικών, κρίθηκε ως απαραίτητη η ενίσχυση του νομοθετικού πλαισίου, το οποίο θα διευκολύνει και θα επιταχύνει τις προβλεπόμενες διαδικασίες.

Υπενθυμίζεται εξάλλου ότι βρίσκεται σε εξέλιξη το πιλοτικό πρόγραμμα αντιμετώπισης της αδήλωτης εργασίας στην Ελλάδα, όπου για πρώτη φορά μεικτά κλιμάκια τεσσάρων ελεγκτικών μηχανισμών, ΣΕΠΕ, ΕΦΚΑ, Οικονομική Αστυνομία και ΣΔΟΕ, συνεργάστηκαν τόσο σε επίπεδο επιτόπιων ελέγχων όσο και σε επίπεδο ανταλλαγής και διασταύρωσης δεδομένων και πληροφοριών.