Σήμερα το μεσημέρι ξεκινούν από τον ΟΑΕΔ οι αιτήσεις για το πρόγραμμα των 6.000 επιδοτούμενων θέσεων απασχόλησης σε κλάδους έξυπνης εξειδίκευσης και παραγωγικής δραστηριότητας.

Το πρόγραμμα στοχεύει, μεταξύ άλλων, στην ανάσχεση και την αντιστροφή του brain drain και θα επιχορηγεί νέες θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης για πτυχιούχους επιστήμονες έως 39 ετών. Η επιχορήγηση είναι γενναία, διαρκεί για 15 μήνες και φτάνει στο 50% μικτών μισθών έως 1.600 ευρώ.

Αναλυτικά, η δημόσια πρόσκληση του ΟΑΕΔ – η οποία αν δεν δημοσιευτεί σήμερα θα πρέπει να αναμένεται μέχρι το τέλος της εβδομάδας – θα συγκεκριμενοποιεί τους όρους για το μεγάλο πρόγραμμα καταπολέμησης του brain drain. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε ιδιωτικές επιχειρήσεις και γενικά εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που ασκούν τακτική οικονομική δραστηριότητα και δραστηριοποιούνται στο σύνολο της Ελληνικής Επικράτειας, στους τομείς έξυπνης εξειδίκευσης και παραγωγικής δραστηριότητας. Ειδικότερα εντάσσονται επιχειρήσεις με κύρια δραστηριότητα στους κάτωθι τομείς:

  1. Μεταποίηση-Βιομηχανία
  2. Τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών: (Τηλεπικοινωνίας, υπολογιστών, παροχής συμβουλών και συναφείς δραστηριότητες και δραστηριότητες υπηρεσιών πληροφορίας),
  3. Υλικά-Κατασκευές(Κατασκευές)
  4. Εφοδιαστική αλυσίδα: (Μεταφορά και αποθήκευση).

Στο πρόγραμμα εντάσσονται και επιχειρήσεις, ανεξάρτητα με το αντικείμενο δραστηριότητας τους, που θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας ειδικοτήτων πληροφορικής, δηλαδή θέσεις για σχεδιαστές, αναλυτές και προγραμματιστές συστηµάτων υπολογιστών, πρόσωπα που αναπτύσσουν επαγγελµατική δραστηριότητα στον τοµέα της πληροφορικής κ. α.

Ωφελούμενοι του προγράμματος είναι εγγεγραμμένοι άνεργοι στο μητρώο του ΟΑΕΔ, ηλικίας έως 39 ετών, απόφοιτοι ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων πανεπιστημιακού και τεχνολογικού τομέα. Προσοχή δεν υπάρχει προϋπόθεση ελάχιστου χρόνου εγγραφής στα μητρώα (τουλάχιστον 3 μήνες κλπ.), οπότε θα μπορούν να επιχορηγούνται ακόμη και «άνεργοι μιας μέρας».

Η διάρκεια της επιχορήγησης του προγράμματος ορίζεται στους 15 μήνες. Μετά τη λήξη των 15 μηνών η επιχείρηση υποχρεούται να διατηρήσει τις θέσεις εργασίας για επιπλέον 3 μήνες, χωρίς επιχορήγηση. Ως ποσό επιχορήγησης ορίζεται το 50% του μηνιαίου μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους του ωφελούμενου με ανώτατο όριο ως εξής:

α. το ποσό των 600 ευρώ μηνιαίως για κατόχους πτυχίου τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (καλύπτονται μισθοί 1.200 ευρώ),

β. το ποσό των 700 ευρώ μηνιαίως για κατόχους μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών (καλύπτονται μισθοί 1.400 ευρώ) και

γ. το ποσό των 800 ευρώ μηνιαίως για κατόχους διδακτορικού τίτλου σπουδών (καλύπτονται μισθοί 1.600 ευρώ).

Οι ωφελούμενοι άνεργοι πτυχιούχοι κατά την υπόδειξή τους από τα αρμόδια ΚΠΑ2 πρέπει:

α. να διαθέτουν δελτίο ανεργίας σε ισχύ, τόσο κατά την ημερομηνία υπόδειξής τους από το αρμόδιο ΚΠΑ2, όσο και κατά την πρόσληψή τους,

β. να έχουν συμπληρώσει το τυποποιημένο έντυπο εξατομικευμένης προσέγγισης και να έχουν συμφωνήσει σε ατομικό σχέδιο δράσης,

γ. να είναι ηλικίας έως 39 ετών (να διανύουν έως και το 40ο έτος της ηλικίας τους), κατά την ημερομηνία υπόδειξής τους από την αρμόδια Υπηρεσία.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη μίας επιχείρησης στο πρόγραμμα είναι να μην έχει προβεί σε μείωση του προσωπικού της κατά τη διάρκεια τριμήνου πριν την ημερομηνία υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης (ημερολογιακά).

Στόχος του προγράμματος είναι η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, πλήρους απασχόλησης, μέσω της πρόσληψης 6.000 άνεργων επιστημόνων, κατόχων πτυχίων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ή/και μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών, ηλικίας έως 39 ετών.