Προς κατάργηση οδεύει η «13η σύνταξη» που είχε νομοθετήσει η προηγούμενη κυβέρνηση και δόθηκε για πρώτη φορά στους συνταξιούχους τον περασμένο Μάιο.

Στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που καταρτίζεται, προβλέπεται -σύμφωνα με πληροφορίες- η  αντικατάστασή της από έναν μόνιμο μηχανισμό στήριξης των χαμηλοσυνταξιούχων, με αυστηρά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, προκειμένου το ποσό που θα διατεθεί να περιοριστεί σε συγκεκριμένες κατηγορίες δικαιούχων.

Την κατάργηση της νομοθετημένης 13ης σύνταξης προανήγγειλε ο υφυπουργός Εργασίας Νότης Μηταράκης, ενώ και  ο υφυπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάλης είχε σπεύσει να προετοιμάσει το έδαφος, επισημαίνοντας ότι το κονδύλι των 908 εκατ. ευρώ  που κόστισε η «13η σύνταξη» θα χρησιμοποιηθεί για τους συνταξιούχους με τρόπο που θα προσδιοριστεί από το υπουργείο Εργασίας.

Τα 971 εκατ. ευρώ θα διατεθούν σε συνταξιούχους

Όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Εργασίας, τα 971 εκατ. ευρώ που έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισμό γι’ αυτόν τον σκοπό θα διατεθούν σε συνταξιούχους, ενώ το ύψος της στήριξης και το εύρος των δικαιούχων θα καθοριστούν από τις αναλογιστικές μελέτες και τις δημοσιονομικές δυνατότητες.

Πάντως όπως όλα δείχνουν, ένα μέρος τους θα δοθεί για να αυξηθούν οι συντάξεις (όπως ορίζουν οι αποφάσεις του ΣτΕ για την αντισυνταγματικότητα διατάξεων του νόμου Κατρούγκαλου) και το υπόλοιπο ποσό θα ενσωματωθεί στον προϋπολογισμό του ΕΦΚΑ για να καλυφθούν τα αναδρομικά των συνταξιούχων.

Η θεσμοθέτηση του μηχανισμού θα συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο με τις υπόλοιπες αλλαγές στο ασφαλιστικό, που θα κατατεθεί στη Βουλή τον Ιανουάριο του 2020.

Υπενθυμίζεται πως η «13η σύνταξη» καταβλήθηκε τον Μάιο του 2019 σε περισσότερους από 2.500.000 δικαιούχους, οι οποίοι ήταν συνταξιούχοι γήρατος, αναπηρίας και θανάτου, καθώς και στους ανασφάλιστους υπερήλικες.

Οι συνταξιούχοι με ποσό κύριας σύνταξης άνω των 1.000 ευρώ έλαβαν το 30% της σύνταξής τους ως «13η σύνταξη», ενώ σε όσους λάμβαναν σύνταξη έως 500 ευρώ δόθηκε το 100% του ποσού. Οι ενδιάμεσες κλίμακες έλαβαν ποσό μεταξύ 50% και 70% της κύριας σύνταξης.