Η Λιστερίωση είναι ένα τροφιμογενές νόσημα που προκαλείται από το βακτήριο Listeria monocytogenes, ένα αναερόβιο Gram θετικό βακτήριο. Η νόσος είναι γνωστή για τη σοβαρή της θνητότητα, ιδίως σε ευάλωτες ομάδες όπως εγκύους, νεογνά, ηλικιωμένους και ανοσοκατεσταλμένα άτομα. Οι μορφές της νόσου εκτείνονται από ήπια γριπώδη συμπτώματα ή γαστρεντερίτιδα έως σοβαρές επιπλοκές στο κεντρικό νευρικό σύστημα.

Στην Ελλάδα, παρατηρείται μια αύξηση στα κρούσματα λιστερίωσης για την περίοδο 2023-2024. Από το 2004 έως το 2023 καταγράφηκαν συνολικά 266 κρούσματα, με τα 31 από αυτά να αναφέρονται μόνο για το 2023. Από αυτά, 2 κρούσματα που αφορούν αλλοδαπή εθνικότητα, διακομίστηκαν σε εξωτερικές υγειονομικές μονάδες, καθώς δεν ήταν δυνατή η παρακολούθηση της έκβασής τους. Από τα υπόλοιπα 29 κρούσματα, 11 οδήγησαν σε θάνατο, με διάμεση ηλικία των ασθενών να είναι 67 έτη και το ποσοστό ανδρών να φτάνει το 58,1%.

Σε ό,τι αφορά την γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων, το 32,1% ήταν κάτοικοι Περιφέρειας Αττικής, το 21,4% Περιφέρειας Κρήτης και το 14,3% Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, με τα υπόλοιπα να κατανέμονται σε διάφορες άλλες περιφέρειες. Σημαντικός αριθμός των κρουσμάτων εμφάνισε επιπλοκές από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (58,1%), ενώ το 65,5% των κρουσμάτων ήταν ανοσοκατεσταλμένα άτομα.

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) έχει αναλάβει σημαντικές δράσεις για την προστασία της δημόσιας υγείας, συμπεριλαμβανομένης της ενημέρωσης των υγειονομικών μονάδων σε όλη τη χώρα, την ανταλλαγή δεδομένων με τον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καθώς και τη σύσταση Ομάδας Εργασίας για την αντιμετώπιση επιδημιών τροφιμογενών νοσημάτων.

Επίσης, προωθεί ενημερωτικό υλικό για την πρόληψη της λιστερίωσης κατά τη διάρκεια της κύησης και συνεργάζεται με εθνικά και διεθνή εργαστήρια για τον γενετικό έλεγχο των κλινικών καλλιεργημάτων.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις