Αρχική Υπουργεία Καμία φθορά στον αρχαιολογικό χώρο του Μυκηναϊκού Νεκροταφείου Δάφνης

Καμία φθορά στον αρχαιολογικό χώρο του Μυκηναϊκού Νεκροταφείου Δάφνης

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Για τη φωτιά που εκδηλώθηκε στο Νεκροταφείο Μυκηναϊκών χρόνων στην Τ.Κ. Δάφνης του Δήμου Ήλιδας, η οποία «σταμάτησε στα όρια της περίφραξης του αρχαιολογικού χώρου, ο οποίος λόγω και της συστηματικής αποψίλωσης που είχε γίνει την προηγούμενη περίοδο δεν υπέστη καμία φθορά», ενημερώνει με ανακοίνωσή του το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, «κατόπιν αυτοψίας που πραγματοποιήθηκε σήμερα, Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2020, από αρχαιολόγους και αρχαιοφύλακες της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας στο νεκροταφείο μυκηναϊκών χρόνων στην Τ.Κ. Δάφνης του Δήμου Ήλιδας, διαπιστώθηκε ότι η φωτιά που εκδηλώθηκε στην περιοχή, σταμάτησε στα όρια της περίφραξης του αρχαιολογικού χώρου, ο οποίος λόγω και της συστηματικής αποψίλωσης που είχε γίνει την προηγούμενη περίοδο δεν υπέστη καμία φθορά. Κατά την ανωτέρω αυτοψία διαπιστώθηκε μόνο φθορά σε ένα από τα τρία ξύλινα στέγαστρα του χώρου λόγω του υψηλού θερμικού φορτίου».

Όπως είχε γράψει το patrisnews.gr, η φωτιά που ξέσπασε στην περιοχή Κολοκυθάς επεκτάθηκε γρήγορα λόγω των ισχυρών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή αναγκάζοντας την πυροσβεστική να δώσει εντολή εκκένωσης του χωριού Δάφνη.

Ακόμη, το τοπικό μέσο ανέφερε πως στο συγκεκριμένο χωριό υπάρχει αρχαιολογικός χώρος και το Μυκηναϊκό νεκροταφείο, το οποίο λόγω της φωτιάς υπέστη φθορές, καθώς η φωτιά πέρασε ουσιαστικά από μέσα του.

Το Μυκηναϊκό Νεκροταφείο της Δάφνης, βρίσκεται στη θέση «Λακκαθέλα», βορειοανατολικά της σημερινής κοινότητας. Πρόκειται για νεκροταφείο με δώδεκα συνολικά θαλαμωτούς τάφους που αναπτύσσονται σε δύο συστάδες στο ψηλότερο σημείο της πλαγιάς λόφου.