Αρχική Συνεντεύξεις-Γνώμες Ακατάσχετος λογαριασμός: Καλύτερα να προλαμβάνουμε παρά να θεραπεύουμε

Ακατάσχετος λογαριασμός: Καλύτερα να προλαμβάνουμε παρά να θεραπεύουμε

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Είναι απαραίτητη διαδικασία δήλωσης ακατάσχετου αν δεν θέλουμε να δούμε ξαφνικά τον τραπεζικό μας λογαριασμό άδειο…Το ακατάσχετο ποσό στις καταθέσεις σε πιστωτικά ιδρύματα ισχύει για έναν και μοναδικό ατομικό τραπεζικό λογαριασμό ή για έναν και μοναδικό κοινό τραπεζικό λογαριασμό, σε ένα μόνο πιστωτικό ίδρυμα και ανέρχεται στο ποσό των 1.250 ευρώ μηνιαίως.

Το ποσό των 1.250 ευρώ προκύπτει ως εξής:

To συνολικό ακατάσχετο ποσό είναι στο 100% για τα πρώτα 1.000 ευρώ και στο 50% για τα επόμενα 500 ευρώ κατά συνέπεια :   1000 + 250 (500/2=250) = 1250 ευρώ

Το ποσό των 1250 ευρώ μπορεί να αυξηθεί υπό συγκεκριμένες συνθήκες.

Υπάρχει βέβαια και δυνατότητα σταδιακής αύξησης του ακατάσχετου ποσού για τις περιπτώσεις των φορολογούμενων που ενώ έχουν οφειλές , τις έχουν ρυθμίσει ,  και καταβάλλoυν σταθερά κάθε μήνα τις δόσεις της εκάστοτε ρύθμισης. Στην περίπτωση λοιπόν κατά την οποία ο οφειλέτης κρατά ενημερωμένες, δηλαδή ενεργές τις ρυθμίσεις του, μπορεί να επωφεληθεί της ευνοϊκής διαδικασίας και να έχει σταδιακή αύξηση του ακατάσχετου ποσού. Αν η σταθερή εξόφληση των δόσεων δεν διατηρηθεί θα χαθεί και η σταδιακή αποδέσμευση του τραπεζικού του λογαριασμού.

Εδώ αναφερόμαστε στην εφαρμογή του άρθρου 130 του νόμου 4611/2019, το οποίο αφορά τη δυνατότητα προοδευτικής αποδέσμευσης λογαριασμών για τους πολίτες που είναι συνεπείς στις ρυθμίσεις τους.

Για να δηλώσω ακατάσχετο λογαριασμό θα μπω στη σελίδα της ΑΑΔΕ

Στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες που παρέχονται στους πολίτες με την πολυεπίπεδη και αδιάλειπτη αρωγή της Γ.Γ.Π.Σ.

Ακατάσχετος λογαριασμός

https://www.aade.gr/polites/akatashetos-logariasmos

Από την υπηρεσία αυτή μπορείτε να υποβάλετε  δήλωση μοναδικού ακατάσχετου τραπεζικού λογαριασμού βάσει του ν.4254/2014 (ΦΕΚ 85 Α’/7.4.2014).

Η υπηρεσία είναι διαθέσιμη καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Η διαδικασία έχει ως εξής:

Βήμα-βήμα

Συμπληρώνω  τον IBAN λογαριασμό

Επιλέγω το περιεχόμενο της υπεύθυνης δήλωσης

Επιλέγω «Αποθήκευση»

Καλή επιτυχία !!

 

Γράφει η Φιλοθέη Μακριδάκη Φοροτεχνικός, Σύμβουλος Επιχειρήσεων