Κ. Ζαχαριάδης: Να μην ζήσουμε τα ίδια στο μέλλον

"Οι ίδιοι που έλεγαν ότι ο Τσίπρας δεν τολμάει να πάει στο Μάτι το προηγούμενο βράδυ, είναι οι ίδιοι που όταν πήγε θεώρησαν την επίσκεψη φιάσκο”, δηλώνει μεταξύ άλλων ο Κώστας Ζαχαριάδης σε συνέντευξη στο ΧΩΝΙ.

0
22

Μια εφ‘ όλης της ύλης συνέντευξη παραχώρησε χθες στην κυριακάτικη εφημερίδα “Το Χωνί” ο Κώστας Ζαχαριάδης. Ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στη τραγωδία στην Ανατολική Αττική, για την έξοδο από τα μνημόνια, αλλά και τους επόμενους στόχους της Κυβέρνησης.

Η πολύνεκρη τραγωδία στην ανατολική Αττική είναι κυρίαρχη στην πολιτική συζήτηση. Τα μίντια και η αντιπολίτευση κατηγορούν τον πρωθυπουργό ότι γνώριζε για την ύπαρξη νεκρών και δεν μίλησε. Ποιο είναι το σχόλιό σας;

Δεν έχω να προσθέσω κάτι παραπάνω από αυτό που επανειλημμένα έχει τονίσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Μπορούν να κρυφτούν οι νεκροί; Δυστυχώς εδώ έχουμε ένα άθλιο επικοινωνιακό παιχνίδι που στοχεύει αποκλειστικά και μόνο στη δημιουργία εντυπώσεων. Κρίμα…

Μετά την παρουσία του πρωθυπουργού στο Μάτι, τα μίντια μίλησαν για επίσκεψη – φιάσκο. Ποια η θέση σας;

Οι ίδιοι που έλεγαν ότι ο Τσίπρας δεν τολμάει να πάει στο Μάτι το προηγούμενο βράδυ, είναι οι ίδιοι που όταν πήγε θεώρησαν την επίσκεψη “φιάσκο”. Αυτό που κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν ή όντως δεν καταλαβαίνουν είναι ότι η διαχείριση μιας τόσο δραματικής κρίσης, μια τέτοιας τεράστιας τραγωδίας δεν μπορεί πάντα να μετριέται και να αποτιμάται με όρους media και επικοινωνίας. Ο πόνος και η θλίψη που μας κυρίευσε όλους μας, με υποχρεώνει απο θέση αρχής να μην κάνω αντιπαράθεση με όρους τηλεπαράθυρων και τηλεκαυγά.

Ο πρωθυπουργός ανέλαβε την πολιτική ευθύνη για την τραγωδία στην ανατολική Αττική. Εκτιμάτε ότι θα υπάρξει ανασχηματισμός μετά την πολύνεκρη τραγωδία;

Αυτό είναι κάτι που θα το αποφασίσει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός που έχει και την ευθύνη παρακολούθησης του κυβερνητικού έργου συνολικά. Αυτή τη στιγμή γνωρίζω οτι το κυβερνητικό επιτελείο εργάζεται εντατικά για την επόμενη μέρα διαχείρισης της δραματικής καταστροφής που σημαίνει ανακούφιση των πληγέντων και συγκεκριμένα μέτρα – τομές για να μην ζήσουμε τα ίδια στο μέλλον.

Πώς σχολιάζεις την επιστολή της συζύγου Παπαναγιώτου;

Δεν την σχολιάζω, δεν σχολιάζω τρόλ και εμπαθή σχόλια, δεν σχολιάζω ανυπόγραφα. Κοιτάξτε μερικοί έχουν τυφλωθεί από αντι-ΣΥΡΙΖΑ μένος, δεν έχει νόημα να τους παρακολουθούμε, ούτε να τους σχολιάζουμε γιατί μόνο στόχο έχουν να δηλητηριάζουν τον δημόσιο διάλογο. Να τους χαίρονται αυτοί που τους έχουν και για συμβούλους. Ενα ακραίο κείμενο που καταριόταν τον Τσίπρα και είχε την υπογραφή “Αννίτα Π.” δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο. Τι αποδείχθηκε; Η Αννίτα Π. δεν ήταν μια όποια κι όποια Αννίτα Π. αλλά είναι σύζυγος του Μπάμπη Παπαδημητρίου. Είναι ο σύμβουλος επικοινωνίας του Κυριάκου Μητσοτάκη υπόλογος γι’ αυτά που γράφει η γυναίκα του; Τυπικώς όχι. Αλλά αν θέλουν να μην δημιουργούνται περίεργοι συνειρμοί ας τολμούν να υπογράφουν αυτά που γράφουν. Κρίμα που το περιβάλλον του περιβάλλοντος ενός προέδρου κόμματος γίνεται πανελληνίως γνωστό ως τρόλ.

Αμέσως μετά την πολύνεκρη τραγωδία, ο Αμβρόσιος σε νέο του παραλήρημα, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό. Πώς το σχολιάζετε;

Δεν μπορώ να καταλάβω πως σκέπτονται κάποιοι άνθρωποι. Δεν βρίσκω λόγια στην πάμπλουτη ελληνική γλώσσα να σχολιάσω αυτή τη δήλωση. Από τις αντιδράσεις όμως επιβεβαίωσα κάτι που έχει σημασία. Οι οπτικές αυτές δεν έχουν καμία διεισδητικότητα ούτε στην ηγεσία της εκκλησίας, ούτε στον κλήρο, ούτε στο ποίμνιο. Είναι απολύτως περιθωριακές και εκπροσωπούν μόνο τον ίδιο και ίσως μια σκληροπυρηνική ομάδα φανατικών. Σε κάθε περίπτωση όμως μου δίνετε την δυνατότητα να πω κάτι που έχει σημασία, δεν έχει καμία δουλειά ο Μητροπολίτης Αιγιαλείας και Καλαβρύτων να ανακατεύεται με τους πολιτικούς και τα πολιτικά. “Τα Καίσαρος Καίσαρι και τα του Θεού τω Θεώ” που λέει και το Ευαγγέλιο. Με την ευκαιρία να πούμε και κάτι άλλο πολιτικό, οι αξίες και η Χριστιανική διδασκαλία είναι στον αντίποδα των θέσεων της εξτρεμιστικής ακροδεξιάς και των φασιστών για τους οποίους έχει μιλήσει δημόσια με θετικό λόγο ο Αμβρόσιος.

Ας περάσουμε στην έξοδο από τα μνημόνια. Στις 20 Αυγούστου είναι η δρομολογούμενη έξοδος. Τι αλλάζει για τους πολίτες;

Σαν κοινωνία και σαν οικονομία αφήνουμε πίσω τις πολύ δύσκολες στιγμές και φτάνει επιτέλους η στιγμή της καθαρής εξόδου της χώρας μας από το μνημόνιο. Ούτε πανηγυρίζουμε, ούτε θριαμβολογούμε όπως βιάζονται να σχολιάσουν κάποιοι, όμως και από την άλλη μεριά δεν μπορούμε να μην βλέπουμε την καλύτερη μέρα που ξημερώνει στις 21 Αυγούστου για την Ελλάδα και τους πολίτες της. Για τους πολίτες αυτής της χώρας, που θυσίασαν τόσα πολλά και πέρασαν τρομακτικές δυσκολίες, προκειμένου να μιλάμε σήμερα για την 20η Αυγούστου, έρχονται καλύτερες μέρες. Ήρθε η ώρα για τον ελληνικό λαό να αρχίσει να καλύπτει το χαμένο έδαφος της τελευταίας δεκαετίας, να δει στην καθημερινότητά του την ανάπτυξη.

Ποιοι είναι οι στόχοι σας για το φθινόπωρο; Αύξηση του κατώτατου μισθού για παράδειγμα;

Κύριο μέλημά μας είναι η ταχεία αποκατάσταση σημαντικών αδικιών που υπέστη ο ελληνικός λαός όλα αυτά τα χρόνια σε όλα τα επίπεδα και η αποτύπωση της οικονομικής ανάπτυξης στην καθημερινότητα των πολιτών. Αυτή η κυβέρνηση, τηρώντας πάντα τους δημοσιονομικούς στόχους, χωρίς μοιρασιές ανύπαρκτων χρημάτων και δημιουργία χρεών και ελλειμμάτων, όπως έπραξαν στο παρελθόν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, χρεοκοπώντας τη χώρα μας το 2010, θα δουλέψει σκληρά και αποτελεσματικά για την επανασύσταση του κοινωνικού κράτους, την αποκλιμάκωση του ποσοστού της ανεργίας και την αύξηση του κατώτατου μισθού. Έχουμε πολύ δρόμο και εντατική δουλειά μπροστά μας, όμως όλα πλέον θα αντιμετωπίζονται πιο αποτελεσματικά χωρίς τη σκιά της αβεβαιότητας. Το σύνθημα λοιπόν της αλλαγής του φθινοπώρου του 2018 είναι συγκεκριμένο: νοικοκυρεμένα δημόσια οικονομικά, επενδύσεις, ομαλοποίηση της κατάστασης και αποκατάσταση των αδικιών.

Έχουμε το θέμα του ονοματολογικού, της συμφωνίας, ένα θέμα που θα απασχολήσει πολύ ακόμα με ευρωπαϊκές , παγκόσμιες παραμέτρους αλλά και εσωτερικές. Πώς βλέπεται να εξελίσσεται τελικά;

Νομίζω προχωράμε θετικά. Πρέπει να κατανοήσουμε ότι πρόκειται για μια συμφωνία επωφελή για την Ελλάδα για την FYROM, για τα Βαλκάνια, για την ΕΕ. Αυτό που βλέπουν και αναγνωρίζουν όλοι στο εξωτερικό πρέπει να το δουν οι αντιπολιτευόμενες δυνάμεις και στην Ελλάδα και στην FYROM και να φύγουν από τη λογική του πολιτικού πολέμου χαρακωμάτων και από τις πολιτικές πολώσεις που δημιουργούν κι αναπαράγουν αδιέξοδα.

Οι ΑΝΕΛ έχουν δηλώσει ότι δεν θα ψηφίσουν τη συμφωνία. Στην περίπτωση αυτή τι θα γίνει; Θα πάμε σε πρόωρες εκλογές τον Μάιο για παράδειγμα;

Μην βιάζεστε, έχουμε πολλά “αν” και “ίσως” μέχρι τότε. Οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν με τη λήξη της συνταγματικής θητείας. Μένω στην πρόσφατη δήλωση του Πάνου Καμένου ότι θα πάμε με τον Τσίπρα μέχρι το τέλος της θητείας.

Νέο πολιτικό τοπίο στην Αττική μετά από την κατάτμηση των περιφερειών. Σε ποια κατάτμηση αλλάζουν οι όροι της πολιτικής αντιπαράθεσης; Πώς βλέπετε την προσωπική σας εμπλοκή;

Οι στρεβλώσεις στο ελληνικό σύστημα αντιπροσώπευσης ήταν τραγικές. Η Β’ Περιφέρεια Αθήνας ήταν η μεγαλύτερη εκλογική περιφέρεια στην Ευρώπη και η κατάτμησή της συζητείται πάνω από 25 χρόνια αλλά έπρεπε να έρθει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για να πραγματοποιηθεί, διότι κάποιοι στο παρελθόν ήθελαν να αισθάνονται φεουδάρχες με τους σταυρούς τους. Αυτή η μικρή αλλά σημαντική μεταρρύθμιση, διαμορφώνει σήμερα μια νέα πραγματικότητα, αφενός φέρνοντας πιο κοντά την κοινωνία με τους αντιπροσώπους της, και αφετέρου δίνει την δυνατότητα και σε νέους ανθρώπους χωρίς πολιτικές κληρονομιές να διεκδικήσουν την πολιτική τους παρουσία. Όσο για την προσωπική πολιτική μου εμπλοκή θα καθοριστεί από τις συλλογικές αποφάσεις των οργάνων του κόμματος , όπως γίνεται σε κάθε εκλογική μάχη στον ΣΥΡΙΖΑ.