Αρχική Υπουργεία Κ. Παπανάτσιου: Εντατικοί έλεγχοι για τις επιχειρήσεις «φάντασμα» σε γειτονικές χώρες

Κ. Παπανάτσιου: Εντατικοί έλεγχοι για τις επιχειρήσεις «φάντασμα» σε γειτονικές χώρες

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Εντατικούς ελέγχους για τον εντοπισμό εικονικών ελληνικών επιχειρήσεων σε γειτονικές χώρες, αλλά και για την πάταξη του λαθρεμπορίου, προανήγγειλε απόψε από τη Θεσσαλονίκη η υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου, στο πλαίσιο ημερίδας που πραγματοποιήθηκε στο Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο.

«Θα ενταθούν οι έλεγχοι, έχουμε πλέον τη δυνατότητα να διασταυρώσουμε στοιχεία, και με τις χώρες της Ε.Ε. και με τις 66 χώρες του ΟΑΣΑ με τις οποίες συνυπογράψαμε την ανταλλαγή στοιχείων, οπότε να μη νομίζει κανένας που έχει κάνει τις κινήσεις αυτές και δεν είναι νόμιμος, ότι θα ξεφύγει», δήλωσε η υφυπουργός στο περιθώριο της εκδήλωσης.

Η κ. Παπανάτσιου τόνισε, πως οι ελληνικές φορολογικές αρχές διαπιστώνουν ότι υπάρχει πολύ μεγάλο πρόβλημα με πολλές τις επιχειρήσεις που φεύγουν σε γειτονικές χώρες. Επισήμανε ότι υπάρχει έντονο πρόβλημα και με τη διαφυγή φόρων από το λαθρεμπόριο και τόνισε ότι οι επισκέψεις μελών της κυβέρνησης σε τελωνεία, στα βόρεια σύνορα της χώρας, στη διάρκεια της πρόσφατης ΔΕΘ, σηματοδοτούν τις προσπάθειες που καταβάλλει η κυβέρνηση προς την κατεύθυνση αυτή.

Ο ανταγωνισμός στο νέο παγκοσμιοποιημένο οικονομικό περιβάλλον έχει ενταθεί, και μερικές φορές έχει φθάσει σε ανεπίτρεπτα όρια ανέφερε η υφυπουργός. Πρόσθεσε, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι οι χώρες που έχουν χαμηλό φορολογικό και εργατικό κόστος έχουν και χαμηλή κοινωνική προστασία και περιορισμένα εργατικά δικαιώματα, ενώ επέκρινε όσους δημιουργούν εικονικές επιχειρήσεις σε χώρες του εξωτερικού, λέγοντας ότι εκτός από τη φοροδιαφυγή δημιουργούν και αθέμιτο ανταγωνισμό.

Εξάλλου, γράφει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, αναφερόμενη στη συνεχιζόμενη απεργία τελωνειακών στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, η κ. Παπανάτσιου επισήμανε ότι από την πλευρά του υπουργείου έγιναν συγκεκριμένες προτάσεις και ότι οι τελωνειακοί δεν έχουν πλέον λόγο να συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις.