Σάββατο, 24 Φεβρουαρίου, 2024

Επίδομα αλληλεγγύης τον Δεκέμβριο – 350 εκατ. σε ευάλωτους ανακοίνωσε σήμερα ο Κ. Μητσοτάκης

Επίδομα αλληλεγγύης τον Δεκέμβριο – 350 εκατ. σε ευάλωτους ανακοίνωσε σήμερα ο Κ. Μητσοτάκης

«Η καλή πορεία της οικονομίας επιτρέπει να διαθέσουμε 350 εκατ. σε σειρά παρεμβάσεων για τους αδύναμους» ανέφερε ο πρωθυπουργός

Επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης θα δοθεί τον Δεκέμβριο σε νοικοκυριά που το έχουν ανάγκη, όπως εξήγγειλε ο πρωθπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε ραδιοφωνική συνέντευξή του. «Η καλή πορεία της οικονομίας μας επιτρέπει να διαθέσουμε επιπλέον 350 εκατ. ευρώ σε σειρά παρεμβάσεων για τους αδύναμους συμπολίτες μας» ανέφερε συγκεκριμένα μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3.

Οι δικαιούχοι της έκτακτης ενίσχυσης

Όπως διευκρίνισε ο κ. Μητσοτάκης δικαιούχοι θα είναι:

  • Όσοι λαμβάνουν το επίδομα τέκνων από τον ΟΠΕΚΑ. Ανέφερε συγκεκριμένα πως θα αυξηθεί το επίδομα κατά 150 ευρώ. Για παράδειγμα ένα ζευγάρι με δυο τέκνα εισπράττει τώρα 140 ευρώ, αλλά το Δεκέμβριο θα φτάσει στα 350 ευρώ.
  • Δικαιούχοι επιδόματος ΑμεΑ του ΟΠΕΚΑ. Θα δοθούν 200 ευρώ σε 225.000 δικαιούχους.
  • Όσοι λαμβάνουν το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα.
  • Οι χαμηλοσυνταξιούχοι που δεν είχαν προσωπική διαφορά, θα λάβουν 150 παραπάνω.
  • Θα καλυφθούν και ανασφάλιστοι υπερήλικες.

Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, τα μέτρα θα εξειδικεύσει ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Κ. Χατζηδάκης.

«Μπορεί να γίνουν σημειακές παρεμβάσεις στο φορολογικό ν/σ – Ο πυρήνας του δεν θα αλλάξει»

Για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «κάποιος που φοροδιαφεύγει ζημιώνει διπλά το κράτος. Γιατί δεν πληρώνει τους φόρους του και παίρνει επιδόματα που δεν δικαιούται». «Γι’αυτό και προχωρούμε σε αυτή τη μεταρρύθμιση που δεν αφορά μόνο τους ελεύθερους επαγγελματίες. Είχα πει προεκλογικά ότι βεβαίως να καταργήσουμε το τέλος του επιτηδεύματος αλλά με την προϋπόθεση ότι θα περιορίσουμε τη φοροδιαφυγή. Για όλα είχα μιλήσει πολύ αναλυτικά. Η προσπάθεια που κανουμε για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής είναι εξαιρετικά σύνθετη. Δεν αφορά μόνο τα τεκμήρια των ελεύθερων επαγγελματιών. Η ΑΑΔΕ έχει δείξει αποτελέσματα για να πιάσουμε τα “μεγάλα ψάρια”. Έχουμε προοδευτική φορολόγηση την οποία υπερασπίζομαι. Έχουμε μειώσει τη φορολογική επιβάρυνση και για τα νοικοκυριά και για ελεύθερους επαγγελματίες και για τις επιχειρήσεις. Δεν θα κάνουμε πίσω στο νομοσχέδιο. Ο πυρήνας του δεν πρόκειται να αλλάξει», συνέχισε.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε πως «οι συζητήσεις για το flat tax είναι ξεπερασμένες. Πιστεύω στην προοδευτική φορολόγηση και πιστεύω ότι αυτός ο οποίος κερδίζει περισσότερα χρήματα πρέπει να φορολογείται από έναν υψηλότερο φορολογικό συντελεστή. Μειώσαμε τη φορολόγηση στις επιχειρήσεις και αυξήσαμε τον κατώτατο μισθό παραπάνω από αυτό που εισηγούνταν ειδικοί», συμπλήρωσε.

«Γιατί να ασκείς για πολλά χρόνια ένα επάγγελμα όταν βγάζεις για πολλά χρόνια λιγότερα από τον κατώτατο μισθό; Κάνουμε μία παρέμβαση η οποία είναι ουσιαστική αλλά όχι τόσο δραστική. Κάνουμε ένα πρώτο βήμα. Να αναγνωρίσουμε μια πραγματικότητα την οποία ξέρουμε. Ούτε θεωρώ ότι όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες είναι φοροφυγάδες», πρόσθεσε.

Σχολιάζοντας τις αντιδράσεις είπε πως «μπορεί να γίνουν σημειακές παρεμβάσεις» και «να δούμε αν υπαρχουν αστοχίες που πρέπει να διορθώσουμε» αλλά ξεκαθάρισε πως η βασική φιλοσοφία του δεν θα αλλάξει.

«Τα πρόστιμα εισπράττονται»

Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε πως «είμαστε κάθετοι για να ελέγχουμε τη λειτουργία της αγοράς» και αναφέρθηκε στα πρόστιμα τα οποία έχουν επιβληθεί. «Βεβαίως καταβάλλονται. Τα μισά έχουν ήδη καταβληθεί. Και δεν είναι μόνο το πρόστιμο, είναι και η δημοσιοποίηση. Μετά την επιβολή του προστίμου ως δια μαγείας οι τιμές προσαρμόζονται. Θέλουμε την αγορά να λειτουργεί αλλά δεν θα βγάλουν κάποιοι στην πλάτη του καταναλωτή χρήματα που δεν δικαιολογούνται», ανέφερε.

Για την επικείμενη συνάντηση με τον Χάρη Δούκα

Εν όψει της συνάντησης που θα έχει το απόγευμα με τον Χάρη Δούκα ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι προσβλέπει σε καλή συνεργασία με τον νέο δήμαρχο Αθηναίων. Ξεκαθάρισε ωστόσο πως «δεν συναποφασίζουμε» σε ζητήματα που είναι κεντρικής πολιτικής διαμηνύοντας πως «το Μετρό θα προχωρήσει όπως έχει σχεδιαστεί». «Ξέρω ότι υπάρχει μεγάλη συζήτηση για τη Βασιλίσσης Όλγας, είναι έργο που δρομολογείται ήδη. Ό,τι πεζοδρομείται δεν ξεπεζοδρομείται. Θεωρώ αδύνατο η Β. Όλγας να ξανανοίξει για τα αυτοκίνητα και θεωρώ ότι είναι και λάθος. Ο σκοπός μας πρέπει να είναι να κάνουμε τη χρήση του αυτοκινήτου πιο δύσκολη στο κέντρο της Αθήνας. Αυτό σημαίνει μεγαλύτερη επένδυση στα μέσα μεταφοράς», πρόσθεσε.

Για τα προβλήματα της καθημερινότητας είπε πως «το κυκλοφοριακό στην Αθήνα είναι ένα μεγάλο ζήτημα, το οποίο μας απασχολεί και δεν έχουμε εύκολες λύσεις». «Υπάρχουν μακροχρόνιες παρεμβάσεις όπως η γραμμή 4 του Μετρό. Αυτή τη στιγμή εστιάζω την προσοχή μου σε νέα πολιτική, λωρίδες που επιτηρούνται αυστηρά για λεωφορεία που θα κινούνται με μεγάλη ταχύτητα. Να θυμίσω ότι μέχρι τέλος του α’ τριμήνου του 2024 θα παραλάβουμε τα πρώτα ηλεκτρικά λεωφορεία. Θα σκεφτούμε σε ποιες γραμμές θα τα τοποθετήσουμε. Τα ΚΤΕΛ έχουν αναλάβει ένα μέρος των μεταφορών περιαστικά της Αθήνας. Και τέλος έμφαση στο ποδήλατο. Θέλουμε να φτιάξουμε ποδηλατόδρομους στην Αθήνα στοχευμένα», είπε.

Για την τοποθέτηση καμερών είπε ότι ο προγραμματισμός είναι να μπουν 700 στο κέντρο της Αθήνας και σημείωσε «ότι μπορούμε να προχωρήσουμε και στη χρήση συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης για τη ρύθμιση των φαναριών».

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις 

Διαβάστε ακόμη:

Η Εφορία ψάχνει να βρει τους φορολογούμενους εκείνους ώστε να τους επιστρέψει 241 εκατομμύρια

Η Εφορία ψάχνει να βρει τους φορολογούμενους εκείνους ώστε...

Στέφανος Κασσελάκης: Θα μείνω στη χώρα και στο κόμμα 1.000% – Θα γίνω πρωθυπουργός

Στέφανος Κασσελάκης: Θα μείνω στη χώρα και στο κόμμα...

Με βάση το μέσο μισθό της περιόδου απασχόλησης θα υπολογίζεται το επίδομα ανεργίας

Με βάση το μέσο μισθό της περιόδου απασχόλησης θα...

Β. Σπανάκης: Για μας η υγεία και η ασφάλεια των εργαζομένων είναι πρώτη προτεραιότητα

Β. Σπανάκης: Για μας η υγεία και η ασφάλεια...

Ενημερωτικό Δελτίο

Η Εφορία ψάχνει να βρει τους φορολογούμενους εκείνους ώστε να τους επιστρέψει 241 εκατομμύρια

Η Εφορία ψάχνει να βρει τους φορολογούμενους εκείνους ώστε να τους επιστρέψει 241 εκατομμύρια Το σύνηθες είναι η Εφορία να ψάχνει φορολογούμενους για να πληρώσουν τους φόρους που τους...

Στέφανος Κασσελάκης: Θα μείνω στη χώρα και στο κόμμα 1.000% – Θα γίνω πρωθυπουργός

Στέφανος Κασσελάκης: Θα μείνω στη χώρα και στο κόμμα 1.000% - Θα γίνω πρωθυπουργός Μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι «μόνο η βάση μας μπορεί να...

Εννέα στους δέκα επαγγελματίες επέλεξαν τις χαμηλές εισφορές προς τον ΕΦΚΑ – Τι σύνταξη εξασφαλίζουν

Εννέα στους δέκα επαγγελματίες επέλεξαν τις χαμηλές εισφορές προς τον ΕΦΚΑ - Τι σύνταξη εξασφαλίζουν Σταθερά στην πρώτη και πιο οικονομική ασφαλιστική κατηγορία παραμένει η...

Τα δύο “στρατόπεδα” στον ΣΥΡΙΖΑ – Ποιοι στηρίζουν Γεροβασίλη και ποιοι Κασσελάκη

Τα δύο "στρατόπεδα" στον ΣΥΡΙΖΑ, ποιοι στηρίζουν Γεροβασίλη και ποιοι Κασσελάκη Θέμα ωρών θεωρείται στον ΣΥΡΙΖΑ η ανακοίνωση υποψηφιότητας της Όλγας Γεροβασίλη, η οποία εμφανίζεται έτοιμη...