Γνωρίζαμε ότι θα υπάρχει δυσαρέσκεια αλλά πρέπει να πατάξουμε τη φοροδιαφυγή” σχολίασε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, απαντώντας σε ερώτηση  στον ΣΚΑΪ 100,3  για τα τεκμήρια φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών και τις συνέπειες που είχαν για το εκλογικό αποτέλεσμα.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, από τους 75.000 επαγγελματίες που έχουν υποβάλει δήλωση, μόνο 255, έχουν αμφισβητήσει το τεκμήριο.

Σε κάθε περίπτωση, ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι όσο βελτιώνονται η τεχνολογία και τα μέσα ελέγχου, τόσο ο φόρος θα προσεγγίζει τα πραγματικά εισοδήματα.

Ειδικότερα για το θέμα της μείωσης του ΦΠΑ ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι χώρες όπως η Ισπανία που υιοθέτησαν το μέτρο έχουν υψηλότερο πληθωρισμό από την Ελλάδα και το κυβερνητικό κόμμα εκεί έχασε τις ευρωεκλογές.

“Δεν το κάναμε γιατί, όπως έγινε και άλλες φορές στην Ελλάδα, η μείωση του ΦΠΑ δεν περνάει στον καταναλωτή. Εκτός αυτών σας λέω με κάθε ειλικρίνεια ότι πρέπει να λάβουμε υπόψη μια συγκεκριμένη ισορροπία στον προϋπολογισμό και τις υποχρεώσεις μας απέναντι στην ΕΕ για πρωτογενή πλεονάσματα 2,1% του ΑΕΠ. Αν δεν αναπληρώσουμε τα έσοδα από τη μείωση του ΦΠΑ θα δημιουργηθεί μια τρύπα. Θα λείψουν λεφτά από το κράτος για μισθούς, συντάξεις, υγεία, παιδεία. Αν κάποιοι επιμένουν να μην υιοθετούν ένα εντός εισαγωγικών “ευχάριστο” μέτρο, κάποιο λόγο έχουν να το κάνουν”, είπε και κατέληξε:

“Αν κάναμε πριν τις εκλογές μείωση τον ΦΠΑ ή αν δίναμε “μποναμάδες” σε τμήματα του πληθυσμού προφανώς θα υπήρχε καλύτερο κλίμα. Αλλά ο ρόλος του υπεύθυνου κυβερνήτη είναι προφανώς να μην είναι δογματικός και αλαζονικός, αλλά να είναι σοβαρός και υπεύθυνος. Ακούμε τις διαμαρτυρίες, δεν είμαστε της αντίληψης ότι είμαστε αλάθητοι. Αλλά από την άλλη πλευρά η χώρα πρέπει να προχωρήσει προς τα εμπρός. Να γίνουν κάποιες αλλαγές τις οποίες συζητάμε από τότε που ήμασταν παιδιά. Γιατί αν δεν γίνουν, στο τέλος της τετραετίας θα ακούσουμε την κριτική “γιατί δεν κάνατε τίποτα“.

Για το εκλογικό αποτέλεσμα σχολίασε ότι υπάρχει μια σειρά από μάχες που πρέπει να δοθούν στην καθημερινότητα, όπως στους τομείς της ακρίβειας, της υγείας, της αστυνόμευσης και της Δικαιοσύνης.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις