Αρχική Περιφέρειες Κ. Αγοραστός: Εξαιρετικά περιορισμένες οι δυνατότητες των περιφερειών για τον καθαρισμό ρεμάτων

Κ. Αγοραστός: Εξαιρετικά περιορισμένες οι δυνατότητες των περιφερειών για τον καθαρισμό ρεμάτων

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Τις ενστάσεις του για την μεταφορά της αρμοδιότητας καθαρισμού των ρεμάτων από τους δήμους στις περιφέρειες, με την ψήφιση του «Κλεισθένη», χωρίς να εξασφαλιστούν ταυτόχρονα τα αναγκαία θεσμικά εργαλεία, ο απαιτούμενος αριθμός εργαζομένων και οι κατάλληλοι πόροι, εκφράζει ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ Κώστας Αγοραστός.

«Η αρμοδιότητα του καθαρισμού ρεμάτων περιήλθε από τους δήμους στις περιφέρειες, με βάση διάταξη του Νόμου 4555/2018 («Κλεισθένης»), χωρίς να γίνουν πρωτόκολλα παράδοσης – παραλαβής για την κατάσταση που υπάρχει σε κάθε ρέμα», δήλωσε ο κ. Αγοραστός μιλώντας σήμερα στο ραδιόφωνο Alpha 989.

«Στη συγκεκριμένη διάταξη αντανακλά κατά τον πλέον ανάγλυφο τρόπο η πολιτική λογική «ας φύγει από πάνω μου η ευθύνη και όπου θέλει ας πάει», τόνισε ο κ. Κ. Αγοραστός και αναρωτήθηκε: «Πώς όμως οι Περιφέρειες θα ασκήσουν τη συγκεκριμένη αρμοδιότητα χωρίς θεσμικά εργαλεία, τον απαιτούμενο αριθμό εργαζομένων και τους κατάλληλους πόρους και μέσα; Δια μαγείας θα καθαριστούν τα ρέματα;»

Ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας επισήμανε ότι «η συγκεκριμένη αρμοδιότητα περιήλθε πρόσφατα στις περιφέρειες, οι οποίες καλούνται να καθαρίσουν τα ρέματα μέχρι τις πρώτες βροχές. Έχουμε ξεκινήσει ήδη τους καθαρισμούς, στο πλαίσιο όμως των εξαιρετικά περιορισμένων δυνατοτήτων μας σε προσωπικό, πόρους και μέσα», ξεκαθάρισε ο κ. Κ. Αγοραστός κι έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο γεγονός ότι οι περιφέρειες στερούνται και των θεσμικών εργαλείων.

«Πολλά ρέματα είναι καταπατημένα, περιφραγμένα, μπαζωμένα. Αν σ’ ένα ρέμα υπάρχουν, για παράδειγμα, πέντε αυθαίρετα, οι Περιφέρειες δεν μπορούν να προχωρήσουν στην κατεδάφισή τους καθώς η συγκεκριμένη αρμοδιότητα ανήκει είτε στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση είτε στους Δήμους», διευκρίνισε απαντώντας σε σχετική ερώτηση.