Αρχική Διεθνή Ιταλία: Νέο πακέτο στήριξης 9,6 δισ ευρώ δρομολογεί η νέα κυβέρνηση

Ιταλία: Νέο πακέτο στήριξης 9,6 δισ ευρώ δρομολογεί η νέα κυβέρνηση

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

να νέο πακέτο ύψους 9,6 δισ. ευρώ για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων μέσα στη χρονιά, από τις αρνητικές συνέπειες της ακρίβειας και της ενεργειακής κρίσης έχει ήδη « στα σκαριά» η νέα Ιταλίδα πρωθυπουργός, Τζόρτζια Μελόνι.

Πάντως, στόχος είναι να μην διευρυνθεί το έλλειμμα, ώστε η νέα ιταλική κυβέρνηση να στείλει το μήνυμα προς τις Βρυξέλλες και τις αγορές πως θα τηρήσει τη δημοσιονομική γραμμή του Μάριο Ντράγκι.

Εξάλλου από το περιβάλλον της Ιταλίδας πρωθυπουργού επισημαίνεται πως η Ρώμη δεν αγνοεί το δυσάρεστο παράδειγμα της προηγούμενης βρετανικής κυβέρνησης, όταν οι αγορές τιμώρησαν με το χειρότερο τρόπο τις οικονομικές εξαγγελίες της Λιζ Τρας καταλήγοντας να την οδηγήσουν σε παραίτηση.

Πάντως, δεν αποκλείεται η πιθανότητα νέου δανεισμού την επόμενη χρονιά, ώστε να καλυφθούν τυχόν δημοσιονομικά κενά.

Τα δύσκολα από του χρόνου
Εξάλλου, παρά την μέχρι τώρα καλή πορεία της ιταλικής οικονομίας, γεγονός που βοήθησε και τη ροή των φορολογικών εσόδων προς τα κρατικά ταμεία, οι επόμενοι μήνες και κυρίως η επόμενη χρονιά προμηνύονται δύσκολοι. Για το 2023 οι προβλέψεις κάνουν λόγο για ρυθμούς ανάπτυξης ύψους μόλις 0,6%, σε σχέση με το φετινό 3,3%.

Μια έκτακτη πηγή εσόδων μπορεί ενδεχομένως να αποτελέσει η δρομολόγηση ενός ακόμη υψηλότερου φόρου προς τα υπερκέρδη των ενεργειακών ομίλων.

Η κυβέρνηση Ντράγκι είχε δρομολογήσει ένα φόρο ύψους 25% στα υπερκέρδη, με τα έσοδα να έχουν προγραμματιστεί να αξιοποιηθούν για τη στήριξη της ιταλικής κοινωνίας. Ωστόσο τα μέχρι τώρα έσοδα δεν ήταν τόσο υψηλά όσο αναμενόταν.

Η κυρία Μελόνι, μιλώντας χθες στη Βουλή, υποστήριξε πως η χώρα θα πρέπει να «ξαναγράψει» τους κανόνες φορολόγησης των ενεργειακών εταιρειών που έχουν επωφεληθεί τα μέγιστα από την εκτίναξη των τιμών, αφήνοντας να εννοηθεί πως ο φορολογικός συντελεστής μπορεί να αυξηθεί.

Με πληροφορίες από Bloomberg και Reuters