Το Ισραήλ συνεχίζει τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς σε διάφορους τομείς του Ιράν, έχοντας στο στόχαστρό του εγκαταστάσεις και συστήματα εκτόξευσης βαλλιστικών πυραύλων, αφού βομβάρδισε την ιρανική πρωτεύουσα, την ιερή πόλη Μασχάντ το βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, καθώς και στρατιωτικές εγκαταστάσεις στο δυτικό, με την Τεχεράνη να ανταποδίδει εξαπολύοντας νέες ομοβροντίες πυραύλων και drones.
Το ιρανικό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε χθες Κυριακή ότι από τα ξημερώματα της Παρασκευής, όταν άρχισαν οι μαζικοί ισραηλινοί βομβαρδισμοί, έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 224 άνθρωποι και έχουν τραυματιστεί άλλοι χίλιοι και πλέον. Στην ισραηλινή πλευρά, κατά αριθμούς της αστυνομίας και υπηρεσίας πρώτων βοηθειών, ο απολογισμός των ιρανικών αντιποίνων από την Παρασκευή ανέρχεται σε 13 νεκρούς και 380 τραυματίες. Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε εξάλλου χθες πως γυναίκα σκοτώθηκε όταν drone – πιθανόν ιρανικό – έπεσε πάνω στο σπίτι της στην επαρχία Ταρτούς.
Δεν είναι γνωστός κανένας απολογισμός των ισραηλινών πληγμάτων στην Υεμένη στο πλαίσιο αυτών των επιχειρήσεων. Από την Παρασκευή, ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου και αυτόπτες μάρτυρες έχουν δει δεκάδες πυραύλους στους συριακούς αιθέρες και σε πολλές περιπτώσεις την αναχαίτισή τους σε διάφορους τομείς.
Την 4η ημέρα της εύρους άνευ προηγουμένου αεροπορικής εκστρατείας του εναντίον του Ιράν, ο ισραηλινός στρατός ανέφερε πως η αεροπορία του στοχοποιεί εγκαταστάσεις εκτόξευσης πυραύλων εδάφους-εδάφους στο κεντρικό Ιράν. «Δρούμε εναντίον της απειλής αυτής στον δικό μας εναέριο χώρο και στον ιρανικό εναέριο χώρο», ανέφερε μέσω X εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, ο αντισυνταγματάρχης Ναντάβ Σοσάνι.
Χθες καταγράφηκε πλήγμα με στόχο πολυκατοικία στο κέντρο της Τεχεράνης, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον πέντε άνθρωποι, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση. Δημοσιογράφος του AFP επιτόπου μετέδωσε πως σημειώθηκαν «δυο εκρήξεις» με μερικά λεπτά διαφορά, κοντά στο ιρανικό υπουργείο Επικοινωνιών. Πυκνός μαύρος καπνός υψωνόταν από το σημείο ενώ περίοικοι είχαν «μείνει άφωνοι», σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα. Η ιρανική κυβέρνηση ανακοίνωσε πως ισλαμικά τεμένη, σταθμοί μετρό και σχολεία θα μετατρέπονταν σε καταφύγια από χθες βράδυ.
Η Τεχεράνη ανακοίνωσε χθες τον θάνατο του επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών των Φρουρών της Επανάστασης, μετά τους θανάτους την Παρασκευή των δυο πλέον υψηλόβαθμων αξιωματικών των ενόπλων δυνάμεων και εννιά επιστημόνων που εργάζονταν στο πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της χώρας. Επλήγησαν δεκάδες στόχοι στην ιρανική πρωτεύουσα, ανάμεσά τους δυο εγκαταστάσεις που συνδέονταν με το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας και δυο εγκαταστάσεις αποθήκευσης καυσίμων.
Τα περισσότερα εμπορικά καταστήματα παρέμειναν κλειστά χθες. Δρόμοι που οδηγούσαν εκτός πρωτεύουσας ήταν γεμάτοι, είχαν σχηματιστεί μεγάλες ουρές οχημάτων. «Δεν έχουμε μπορέσει να κοιμηθούμε από την Παρασκευή εξαιτίας των φρικτών κρότων των εκρήξεων. Σήμερα, χτυπήθηκε σπίτι στον δρόμο μας και φοβηθήκαμε πολύ. Αποφασίσαμε να φύγουμε από την Τεχεράνη», εξήγησε η Φαρζανέ, νοικοκυρά 56 ετών, που αναχώρησε για τον βορρά.
Στο Ισραήλ οι σειρήνες της αντιαεροπορικής άμυνας ήχησαν επανειλημμένα χθες, προειδοποιώντας τον πληθυσμό να σπεύσει σε καταφύγια. Στην Ιερουσαλήμ, δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου είδαν να περνούν χθες βράδυ τουλάχιστον δέκα πύραυλοι, προτού ακουστούν μακρινές εκρήξεις. Επλήγησαν πολλές περιοχές, σύμφωνα με τον στρατό. Το Magen David Adom («Κόκκινο άστρο του Δαυίδ»), το ισραηλινό αντίστοιχο του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου, έδωσε στη δημοσιότητα οπτικό υλικό που εικονίζει ομάδες του στην παραθαλάσσια πόλη Χάιφα (βόρεια), καθώς οχήματα φλέγονται και πολυκατοικία έχει υποστεί ζημιές εξαιτίας έκρηξης. Τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή ομοβροντίες ιρανικών πυραύλων προκάλεσαν καταστροφές στην Μπατ Γιαμ, νότια του Τελ Αβίβ, και στην Τάμρα, αραβική κοινότητα στον βορρά.
«Δεν απομένει τίποτα, πάει το σπίτι, τέλειωσε», είπε η Ευγενία Ντούντκα, κάτοικος της Μπατ Γιαμ. «Ήχησε συναγερμός και πήγαμε στο καταφύγιο. Ξαφνικά όλο το καταφύγιο γέμισε σκόνη και συνειδητοποιήσαμε πως είχε γίνει καταστροφή». «Το Ιράν θα πληρώσει πολύ ακριβά για τον φόνο αμάχων, γυναικών και παιδιών, εκ προμελέτης», είπε ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, που επισκέφθηκε την Μπατ Γιαμ.