Αρχική Διεθνή Ισπανία: Αντικλεπτικά στα σούπερ μάρκετ για το ελαιόλαδο

Ισπανία: Αντικλεπτικά στα σούπερ μάρκετ για το ελαιόλαδο

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Αντικλεπτικά έβαλαν στα σούπερ μάρκετ στην Ισπανία καθώς η έκρηξη των τιμών και οι κλοπές ώθησαν στη λήψη έκτακτων μέτρων

έσα σε ένα χρόνο η τιμή του ισπανικού ελαιόλαδου εκτινάχθηκε από τα 6,91 ευρώ το λίτρο, στα 10,34 ευρώ. Η κατακόρυφη αύξηση στο προϊόν, που χρησιμοποιείται κατά κόρον (και) στη χώρα της Ιβηρικής, έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα και πλέον οι έμποροι και οι παραγωγοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ισπανία είναι η χώρα που καλύπτει το 40% με 55% της συνολικής παγκόσμιας παραγωγής ελαιόλαδου.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, οι κλοπές σε ελαιοτριβεία και σούπερ μάρκετ έχουν αυξηθεί δραματικά το τελευταίο διάστημα στην Ισπανία με αποτέλεσμα να χρησιμοποιούνται πλέον αντικλεπτικά. Πρόσφατα, σημειώθηκε κλοπή σε μεγάλο ελαιοτριβείο, από όπου οι κλέφτες κατάφεραν να πάρουν με βυτεία 60.000 λίτρα ελαιόλαδου, αξίας περίπου 500.000 ευρώ.

Ανομβρία

Η ισπανική κυβέρνηση είχε τονίσει το προηγούμενο διάστημα ότι η τιμή του ελαιόλαδου θα πέσει, αν «σπάσει» η ανομβρία, που πλήττει επί τρεις μήνες τη χώρα. Σύμφωνα με τους ειδικούς, αν είχε βρέξει ικανοποιητικά ο καρπός της ελιάς θα πάχαινε και έτσι θα υπήρχε περισσότερο λάδι και θα ήταν πιο οικονομικό.

Η κατάσταση επηρεάζει και την Ελλάδα, που είναι η τρίτη μεγαλύτερη χώρα σε παραγωγή ελαιόλαδου, μετά την Ισπανία και την Ιταλία.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις