«Εισφορο-καταιγίδα» για τους εργαζόμενους με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών (ΔΠΥ) επιφυλάσσει  η εγκύκλιος  που εξέδωσε χθες ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης. Η 17η  εγκύκλιος του ΕΦΚΑ προβλέπει «χαράτσι» που ξεκινά από το 20% (13,33%  εργοδότης και 6,67% εργαζόμενος), ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνει ακόμα και το δυσθεώρητο 38,10%. Με το νέο πλαίσιο προκειμένου ο εργαζόμενος να θεωρηθεί μισθωτός, όταν αμείβεται με ΔΠΥ, θα πρέπει ο ίδιος με πρωτοβουλία του να το δηλωσει στην ειδική πλατφόρμα που έχει διαμορφώσει ο ΕΦΚΑ.  

Ωστόσο, με δεδομένο ότι στη καθημερινή πραγματικότητα ελλοχεύει ο κίνδυνος να υπάρξει «συμφωνία» μεταξύ εργοδοτών και εργαζόμενων για μη επιμερισμό των ασφαλιστικών εισφορών, χιλιάδες εργαζόμενοι-αμειβόμενοι με ΔΠΥ κινδυνεύουν να πληρώσουν το σύνολο των ληστρικών εισφορών προκειμένου να μη χάσουν την απασχόληση τους! Μάλιστα, αν στον εκάστοτε ασφαλισμένο προβλέπονται παροχές ασθενείας σε είδος (6,45%), παροχές ασθενείας σε χρήμα (0,65%), επικουρικό (7,00%) και εφάπαξ (4%), τότε η επιβάρυνση για κάποιους εκτινάσσεται στο 38,10%.  Αν κάποιος αναλογιστεί ότι σε όλα τα παραπάνω θα προστεθεί και ο φόρος, ο οποίος ξεκινά από το 20% των καθαρών κερδών, τότε η επιβάρυνση αγγίζει το 60% του εισοδήματος.

Στην εγκύκλιο αναφέρεται ότι θα υπάρχει αναλογική εφαρμογή του άρθρου 38 του νέου νόμου για το Ασφαλιστικό (ν.4387/2016) που προβλέπει εισφορές για μισθωτή απασχόληση που για το κλάδο κύριας σύνταξης είναι 6,67% για τον εργαζόμενο και 13,33% για τον εργοδότη. Προϋπόθεση αυτών των εργαζομένων που είναι ασφαλισμένοι είτε στον τ. ΟΑΕΕ (ελεύθεροι επαγγελματίες), είτε στο τ. ΕΤΑΠ – ΜΜΕ (δημοσιογράφοι), είναι το εισόδημά τους να προέρχεται από ασφάλιση σε ένα ή δύο φυσικά ή νομικά πρόσωπα.
Η εγκύκλιος εξειδικεύει ότι στην παραπάνω κατηγορία εντάσσονται οι εργαζόμενοι που:

* Απασχολούνται σε ένα ή έως δύο αντισυμβαλλόμενους – εργοδότες και αμείβονται αποκλειστικά με Δ.Π.Υ.

* Απασχολούνται σε έναν εργοδότη ως μισθωτοί και προσφέρουν υπηρεσίες σε άλλο/άλλους και μέχρι 2 αντισυμβαλλόμενους – εργοδότες, για τις παρεχόμενες με Δ.Π.Υ. υπηρεσίες.

* Απασχολούνται σε ένα εργοδότη και προσφέρουν στον ίδιο εργοδότη διαφορετικές υπηρεσίες μέσω Δ.Π.Υ.

Αξίζει να υπογραμμιστεί ότι μετά την έκδοση της εγκυκλίου για τα ΔΠΥ, στη κατηγορία ηλεκτρονικές υπηρεσίες της ιστοσελίδας του ΕΦΚΑ αναρτήθηκε η πλατφόρμα για την δήλωση των εργαζομένων με δελτίο παροχής υπηρεσιών σε έναν ή δυο εργοδότες για τον επιμερισμό των εισφορών. Η είσοδος στην εφαρμογή γίνεται με κωδικούς πρόσβασης στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες για την υποβολή της ΑΠΔ. Απο εκεί και πέρα καταχωρούνται τα στοιχεία των συμβάσεων που είναι ενεργές πριν την 1η Ιανουαρίου του 2017.

Παρά τις εγκυκλίους το «χάος» παραμένει

Πάντως, αυτό που προκύπτει με σαφήνεια από τις δεκάδες εγκυκλίους που έχει εκδόσει το υπουργείο Εργασίας και ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης είναι η αποτυχία του νόμου 4387/2016 να απλοποιήσει τις διαδικασίες, να βάλει τέλος στη γραφειοκρατία και να ενιαιοποιήσει το σύστημα εισφορών. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην εγκύκλιο για τα Δελτία Παροχής Υπηρεσιών για μια μόνο κατηγορία εργαζομένων (αμειβόμενοι με ΔΠΥ) υπάρχουν 12 ποσοστά ασφαλίστρων που ξεκινούν από το 20% και καταλήγουν στο 38,10%. Από το 1ο μήνα κιόλας εφαρμογής του νέου τρόπου γνωστοποίησης των οφειλών μέσω των ειδοποιητηρίων του ΕΦΚΑ διαπιστώθηκαν λάθη και παραλείψεις, τα οποία καλούνται να λυθούν με την αποστολή νέων διορθωμένων ειδοποιητηρίων. Μάλιστα, σύμφωνα με δήλωση της γεν.γρ. Κοινωνικής Ασφάλισης Στέλλα Βρακά στο Taxheaven.gr «θα επανεκδοθούν όλα τα ειδοποιητήρια για τις εισφορές Φεβρουαρίου, προκειμένου να διορθωθούν λάθη σε περιπτώσεις που δεν έχει υπολογιστεί το καθαρό φορολογητέο εισόδημα».

Δείτε ΕΔΩ την εγκύκλιο