Τρίτη, 25 Ιουνίου, 2024

IRIS : Υποχρεωτική εφαρμογή από επαγγελματίες

Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, ανακοίνωσε τη σταδιακή επέκταση των άμεσων πληρωμών μέσω του συστήματος IRIS σε όλες τις επιχειρήσεις μέχρι τις 31 Μαρτίου 2025. Αυτό αποτελεί μέρος της προσπάθειας για ευκολία, διαφάνεια και περιορισμό της φοροδιαφυγής.

Επιπλέον, οι αυτοαπασχολούμενοι και οι ελεύθεροι επαγγελματίες πρέπει να ενεργοποιήσουν την εφαρμογή IRIS έως τις 30 Ιουνίου 2024, προκειμένου να αποφύγουν πρόστιμα και να επωφεληθούν από χαμηλότερες προμήθειες. Η Ελλάδα προχώρησε νωρίτερα από τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό 2024/886, επιτρέποντας τις άμεσες πληρωμές μεταξύ ιδιωτών και καταναλωτών και επιχειρήσεων.

Στην περίπτωση που κάποιος επαγγελματίας δεν ενεργοποιήσει την εφαρμογή, το πρόστιμο κάθε άλλο παρά ευκαταφρόνητο είναι, καθώς ανέρχεται στα 1.500 ευρώ.

Επιπλέον, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΔΙΑΣ,  277 χιλιάδες επαγγελματίες, έχουν ενεργοποιήσει το IRIS, επομένως,  τουλάχιστον 450 χιλιάδες ακόμα, θα πρέπει να επιταχύνουν τις διαδικασίες, για να μην υποστούν τις συνέπειες.  Το πρόστιμο μειώνεται κατά 50% αν ο επαγγελματίας το καταβάλει εντός 30 ημερών και σε κάθε περίπτωση πριν την άσκηση της ενδικοφανούς προσφυγής.

Ο Κ. Χατζηδάκης, συμπλήρωσε πως η πρόθεση του ΥΠΕΘΟ είναι να προχωρήσει στην καθολική επέκταση της δυνατότητας άμεσων πληρωμών, δηλαδή του IRIS, ως και 7 μήνες νωρίτερα απ’ ό,τι προβλέπει ο σχετικός Κανονισμός, δηλαδή ως τις 31 Μαρτίου του 2025.

Ο στόχος από την επέκταση των ηλεκτρονικών πληρωμών είναι διττός. Αφενός, στοχεύει στη διευκόλυνση των καταναλωτών και στην απαλλαγή τους από χρεώσεις κι αφετέρου θα λειτουργήσει ως ένας ακόμα σύμμαχος κατά της φοροδιαφυγής. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΓΛΚ, το 2023 το όφελος για τα κρατικά ταμεία από αυτήν τη μάχη υπολογίστηκε σε περίπου 500 εκ ευρώ και ο στόχος είναι να φτάσουμε σταδιακά ως τα 2 δισ ευρώ σε ετήσια βάση.

Οι πληρωμές μέσω IRIS

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΔΙΑΣ, αυτήν τη στιγμή είναι εγγεγραμμένοι στην υπηρεσία IRIS 2.564.340 πολίτες. Οι χρήστες της υπηρεσίας εκτελούν τις μεταφορές χρημάτων τους, άμεσα και εύκολα σε φίλους, με χρήση του αριθμού κινητού, χωρίς να γνωρίζουν τον ΙΒΑΝ, αρκεί να έχουν ενεργοποιήσει την υπηρεσία IRIS στο mobile banking της τράπεζάς τους.

Οι άμεσες πληρωμές μέσω του συστήματος IRIS προσφέρουν ταχύτητα και ευκολία. Ο δικαιούχος ενημερώνεται άμεσα για την ολοκλήρωση της συναλλαγής. Επιπλέον, ο χρήστης μπορεί να επιλέξει την τράπεζα και τον λογαριασμό του για την αποστολή του ποσού. Το ημερήσιο όριο συναλλαγών είναι 500 ευρώ, αλλά υπάρχει πίεση προς τις τράπεζες να αυξήσουν αυτό το όριο

Πώς λειτουργεί το IRIS

Η υπηρεσία IRIS payments σας παρέχει τη δυνατότητα άμεσης αποστολής και παραλαβής χρημάτων μέσω κινητού τηλεφώνου. Μπορείτε να πληρώσετε τις αγορές σας σε ηλεκτρονικά καταστήματα, χρησιμοποιώντας μόνο τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου του παραλήπτη. Επομένως, δε χρειάζεται να γνωρίζετε το IBAN.

Βήμα 1: Επιλέξτε την υπηρεσία IRIS payments ως τρόπο πληρωμής.
Βήμα 2: Επιλέξτε «Δημιουργία QR Code» για να σκανάρετε το QR από το mobile banking σας ή  επιλέξτε την τράπεζά σας και αυτόματα θα μεταφερθείτε στο ασφαλές περιβάλλον του e-banking της τράπεζας.
Βήμα 3: Εισέρχεστε στο περιβάλλον της τράπεζάς σας και μετά την ασφαλή σύνδεσή σας, ενημερώνεστε με τις λεπτομέρειες της πληρωμής.
Βήμα 4: Δίνοντας την έγκριση σας πραγματοποιείτε την πληρωμή με μεταφορά πίστωσης από τον τραπεζικό λογαριασμό σας.

Η επιχείρηση λαμβάνει την σχετική επιβεβαίωση σε πραγματικό χρόνο και εσείς μεταφέρεστε άμεσα στην ιστοσελίδα του ηλεκτρονικού καταστήματος, όπου με την ολοκλήρωση της συναλλαγής ελέγχετε την παραγγελία σας.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις

Διαβάστε ακόμη:

Προφυλακιστέος ο 37χρονος δολοφόνος της 11χρονης Βασιλικής στην Ηλεία

Προφυλακιστέος κρίθηκε ο 37χρονος που ομολόγησε τη δολοφονία της...

Φωτιά στο Κιλκίς – Μήνυμα από το 112

Συναγερμός σήμανε στην Πυροσβεστική Υπηρεσία λόγω μεγάλης πυρκαγιάς που...

Ανασχηματισμός : Οι νέες προσθήκες στην κυβέρνηση – Ποιοι είναι οι τέσσερις νέοι υφυπουργοί

Για πρώτη φορά αναλαμβάνουν κυβερνητικό χαρτοφυλάκιο, όπως προκύπτει από...

Ανασχηματισμός : Ποιοι μένουν εκτός κυβέρνησης

Μετά τον ανασχηματισμό που ανακοινώθηκε σήμερα από τον κυβερνητικό...

Ενημερωτικό Δελτίο

Δευτέρα 8 Ιουλίου η «πρεμιέρα» των θερινών εκπτώσεων

Οι θερινές εκπτώσεις ξεκινούν στις 8 Ιουλίου και διαρκούν έως τις 31 Αυγούστου. Κατά την διάρκειά τους, τα καταστήματα θα παραμένουν ανοιχτά και τη...

Νέα στρατηγική του Netflix: Προσφέρει δωρεάν πακέτο για αύξηση χρηστών

Οι συνδρομητές του Netflix στη Γερμανία και σε άλλες περιοχές της Ευρώπης μπορούν να διαθέτουν προσφορά για ένα δωρεάν πακέτο, σύμφωνα με αναφορές του...

Η νέα Σταδίου: Τα projects που αλλάζουν όψη στην Αττική

Η Σταδίου στην Αθήνα, ένας ιστορικός δρόμος που κατάφερε να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της οικονομικής κρίσης, τώρα βρίσκεται σε φάση έντονης ανάπτυξης και ανακαίνισης....

Ποιες είναι οι κρίσιμες μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας

Μετά τις πρόσφατες ευρωεκλογές, όπου η αποχή έφτασε το 60%, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, καλείται να προωθήσει άμεσα τις αναγκαίες κρίσιμες μεταρρυθμίσεις. Οι αλλαγές αφορούν...