Η προθεσμία για τη σύνδεση των επαγγελματικών λογαριασμών ελεύθερων επαγγελματιών και επιτηδευματιών με το σύστημα άμεσων πληρωμών IRIS παρατείνεται μέχρι την 31η Αυγούστου.

Το IRIS αποτελεί μια πολύ χρήσιμη λύση καθώς εξαλείφει τις προμήθειες για ηλεκτρονικές συναλλαγές και επιτρέπει στους ελεύθερους επαγγελματίες να πληρώνουν κατά μέσο όρο 50% λιγότερες προμήθειες σε σύγκριση με τις συναλλαγές μέσω POS. Η διαδικασία σύνδεσης είναι εύκολη και μπορεί να ολοκληρωθεί από τους επαγγελματίες μέσα σε λίγα λεπτά.

Μέχρι σήμερα, στο σύστημα έχουν εγγραφεί 400,000 επαγγελματίες (περισσότεροι από 180,000 εγγραφές φέτος) από το σύνολο των περίπου 800,000 υπόχρεων για σύνδεση. Η μεγαλύτερη αύξηση εγγραφών καταγράφηκε στις 27 Ιουνίου με 5,900 νέες εγγραφές.

Από την αρχή του έτους έως τις 27 Ιουνίου, πραγματοποιήθηκαν 191,416 συναλλαγές στο IRIS P2B, που αντιστοιχούν σε αύξηση 11 φορές σε σχέση με το περσινό έτος. Η συνολική αξία αυτών των συναλλαγών έφθασε τα 14.2 εκατομμύρια ευρώ, επίσης αυξημένη κατά 10 φορές σε σχέση με πέρυσι.

Αυτή τη στιγμή, οι υπηρεσίες παρέχονται από 10 τράπεζες, με την προσθήκη ακόμα 2 τραπεζών προς το τέλος του έτους, φτάνοντας έτσι τις 12 τράπεζες συνολικά.

Επιπλέον, με τον νόμο 5072/2023 επιβάλλεται η υποχρέωση των ελευθέρων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων να συνδέσουν τον επαγγελματικό τους λογαριασμό με σύστημα άμεσων πληρωμών και να δέχονται άμεσες πληρωμές από οποιοδήποτε φυσικό πρόσωπο που το ζητά. Η μη αποδοχή άμεσων πληρωμών μετά την προθεσμία θα οδηγήσει σε διοικητικό πρόστιμο ύψους 1,500 ευρώ.

Το IRIS προσφέρει τρεις βασικές υπηρεσίες:

  • IRIS Person to Person: Άμεση μεταφορά χρημάτων μεταξύ ιδιωτών, χωρίς προμήθειες (έως 500 ευρώ ημερησίως).
  • IRIS Person to Business: Για πληρωμή σε ατομικές επιχειρήσεις ή ελεύθερους επαγγελματίες, απαιτείται επαγγελματικός τραπεζικός λογαριασμός. Δεν υπάρχει χρέωση για τον πελάτη και η προμήθεια για τον επαγγελματία είναι σημαντικά χαμηλότερη σε σύγκριση με άλλες μεθόδους πληρωμής.
  • IRIS Commerce: Για πληρωμή σε ηλεκτρονικά καταστήματα, χωρίς αποκάλυψη των στοιχείων πληρωμής στον έμπορο. Ολοκληρώνεται άμεσα, χωρίς όριο ποσού και χωρίς απαιτούμενη εγγραφή για τον πελάτη.

Η ενεργοποίηση της υπηρεσίας γίνεται μέσω της εφαρμογής κινητού της τράπεζας, με απλή διαδικασία. Οι πληρωμές πραγματοποιούνται μόνο με τον αριθμό κινητού του παραλή

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις