Αρχική Διεθνή ΗΠΑ: Στους 74 οι νεκροί από τους ανεμοστρόβιλους στο Κεντάκι – Πάνω...

ΗΠΑ: Στους 74 οι νεκροί από τους ανεμοστρόβιλους στο Κεντάκι – Πάνω από 100 οι αγνοούμενοι

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Οι νεκροί από τους φονικούς ανεμοστρόβιλους που σάρωσαν έξι πολιτείες των ΗΠΑ έφτασαν τους 74 στο Κεντάκι. Ακόμη αγνοούνται 109 άνθρωποι και ο αριθμός των θυμάτων αναμένεται ότι θα αυξηθεί τις επόμενες ημέρες.

Θύματα των ανεμοστρόβιλων και τέσσερις άνθρωποι στο Τενεσί, μία από τις έξι πολιτείες των ΗΠΑ που επλήγησαν. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ενέκρινε την Δευτέρα τη χορήγηση ομοσπονδιακής βοήθειας, ώστε να υποστηριχθούν οι τοπικές και οι πολιτειακές προσπάθειες να ανακουφιστούν οι πληγέντες.

Οι φονικοί ανεμοστρόβιλοι έπληξαν τις πολιτείες Ιλινόι, Τενεσί, Άρκανσο και Μιζούρι, με την μεγαλύτερη τραγωδία να σημειώνεται στο Κεντάκι. Βίντεο και φωτογραφίες που αναρτήθηκαν στα social media δείχνουν εικόνες απόλυτης καταστροφής: εκατοντάδες ισοπεδωμένα κτίρια στο Μέιφιλντ, σταθμευμένα αυτοκίνητα καλυμμένα από τα ερείπια, ξεριζωμένα δέντρα.

Χαρακτηριστικές είναι οι εικόνες από το εργοστάσιο κεριών στο Μέιφιλντ, όπου καταστράφηκε ολοσχερώς και το μόνο που έχει απομείνει είναι ένας σωρός από μέταλλα και μηχανήματα. Σύμφωνα μάλιστα με δημοσιεύματα σε αμερικανικά ΜΜΕ, οι 110 εργαζόμενοι που βρίσκονταν μέσα σε αυτό όταν χτύπησαν οι φονικοί ανεμοστρόβιλοι άκουσαν τις προειδοποιητικές σειρήνες.

Δεκαπέντε από αυτούς ζήτησαν να φύγουν, ωστόσο – σύμφωνα με καταγγελίες – απειλήθηκαν με… απόλυση στην περίπτωση που εγκατέλειπαν το πόστο τους. Αυτό καταγγέλλουν τουλάχιστον πέντε εργαζόμενοι, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι αυτή ήταν η αντίδραση των προϊσταμένων τους. Φοβούμενοι για την ασφάλειά τους, κάποιοι έφυγαν στις βάρδιες τους ανεξάρτητα από τις επιπτώσεις, αποκάλυψαν.

Στο εργοστάσιο Mayfield Consumer Products, το οποίο κατασκευάζει αρωματικά κεριά, τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μετά το πέρασμα των ανεμοστρόβιλων. Οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο παγιδεύτηκαν όταν η στέγη του κατέρρευσε.

Σύμφωνα με την 21χρονη ΜακΚέιλα Έμερι, οι πρώτες σειρήνες του ανεμοστρόβιλου ήχησαν γύρω στις 5:30 μ.μ. και τότε κάποιοι εργαζόμενοι ζήτησαν να φύγουν. «Αν φύγεις, είναι πολύ πιθανό να απολυθείς», είπε η 21χρονη ότι άκουσε τους διευθυντές να λένε σε τέσσερις εργάτες που στέκονταν κοντά της και ζήτησαν να φύγουν. «Το άκουσα με τα αυτιά μου».

Μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου συναγερμού έκτακτης ανάγκης υπήρχε ένα «παράθυρο» τριών έως τεσσάρων ωρών, όπως αναφέρει μια άλλη εργαζόμενη. Σύμφωνα με την 29χρονη Χάλει Κόντερ, μετά τον πρώτο συναγερμό οι εργαζόμενοι στάλθηκαν πίσω στις δουλειές τους καθώς θεωρήθηκε ότι είχε γίνει… λάθος.