Το Υπουργείο Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών ανακοίνωσε τη σύναψη συμφωνίας με την Ουκρανία που αφορά τα ορυκτά, καθώς και τη δημιουργία ενός κοινού αμερικανο-ουκρανικού επενδυτικού ταμείου με στόχο την ανοικοδόμηση της χώρας.

Από την πλευρά της Ουκρανίας, η συμφωνία χαρακτηρίζεται κομβικής σημασίας, καθώς ενισχύει τις προϋποθέσεις για συνέχιση της αμερικανικής στρατιωτικής στήριξης στο μέλλον.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η συμφωνία εξασφαλίζει στις ΗΠΑ προνομιακή συμμετοχή σε νέες επενδύσεις στους φυσικούς πόρους της Ουκρανίας, όπως το αλουμίνιο, ο γραφίτης, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.

«Είμαι ευγνώμων σε όλους όσους εργάστηκαν για την επίτευξη της συμφωνίας και την έκαναν πιο ουσιαστική. Τώρα το έγγραφο είναι τέτοιο που μπορεί να εξασφαλίσει την επιτυχία και για τις δύο χώρες μας, την Ουκρανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε η Σβιρίντενκο.

Μεταξύ των όρων της συμφωνίας είναι η «πλήρης κυριότητα και ο έλεγχος» να παραμείνουν στην Ουκρανία, όπως αναφέρει στην ανάρτησή της.

«Όλοι οι πόροι στην επικράτειά μας και στα χωρικά ύδατα ανήκουν στην Ουκρανία», είπε, προσθέτοντας: «Το ουκρανικό κράτος είναι αυτό που καθορίζει τι και πού θα εξορυχθεί. Το υπέδαφος παραμένει υπό ουκρανική ιδιοκτησία — αυτό ορίζεται σαφώς στη Συμφωνία».

Η Σβιρίντενκο ταξίδεψε στην Ουάσινγκτον στις 30 Απριλίου για να υπογράψει τη συμφωνία-πλαίσιο εκ μέρους της Ουκρανίας. Υπέγραψε το έγγραφο μαζί με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Σκοτ Μπέσεντ.

Κατά την υπογραφή της συμφωνίας, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ τόνισε πως η συμφωνία αποδεικνύει τη δέσμευση και των δύο χωρών για «διαρκή ειρήνη και ευημερία» στην Ουκρανία. Ο ίδιος σημείωσε πως «κανένα κράτος ή άτομο που συνέβαλε στον ρωσικό πολεμικό μηχανισμό δεν θα επωφεληθεί από την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας».

Τι προβλέπει η συμφωνία

Σύμφωνα με τον Ουκρανό Πρωθυπουργό, Ντένις Σμιχάλ, η αμερικανο-ουκρανική συμφωνία διασφαλίζει:

– Δημιουργία Ταμείου Ανοικοδόμησης, με ίση εκπροσώπηση (50-50) ΗΠΑ και Ουκρανίας.

– Καμία αποπληρωμή χρέους για την αμερικανική στρατιωτική βοήθεια από το 2022.

– Επανεπένδυση όλων των κερδών του ταμείου αποκλειστικά στην Ουκρανία.

– Διατήρηση της πλήρους εθνικής κυριαρχίας στους φυσικούς πόρους και την υποδομή της χώρας.

Η Ουκρανία διαθέτει περίπου 5% των παγκόσμιων αποθεμάτων ορυκτών και σημαντικές ποσότητες γραφίτη, μαγγανίου, τιτανίου και λιθίου. Ωστόσο, πολλές περιοχές παραμένουν υπό ρωσικό έλεγχο, καθιστώντας την εξόρυξη δύσκολη.

Η συμφωνία έρχεται σε μία ιδιαίτερα τεταμένη συγκυρία, καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ επιδιώκει τερματισμό της πολεμικής σύγκρουσης μέσω εδαφικών συμβιβασμών, πρόταση που απορρίπτεται ρητά από τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ειδικά όσον αφορά την επισημοποίηση παραχώρησης της – υπό ρωσική κατοχή από το 2014 – Κριμαίας στη Μόσχα.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις