Η πρώτη θεραπεία για τη νόσο του Αλτσχάιμερ εδώ και σχεδόν 20 χρόνια εγκρίθηκε από τις ρυθμιστικές αρχές στις Ηνωμένες Πολιτείες, ανοίγοντας το δρόμο για τη χρήση του και στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Οι περισσότεροι επιστημονικοί φορείς παγκοσμίως χαιρέτισαν τη νέα θεραπεία για την πάθηση.
Αλλά οι αρκετοί από τους επιστήμονες εκφράζουν επιφυλάξεις για τον πιθανό αντίκτυπό του λόγω της αβεβαιότητας σχετικά με τα αποτελέσματα της δοκιμής.
Τουλάχιστον 100.000 άτομα στο Ηνωμένο Βασίλειο με ήπια μορφή της νόσου θα μπορούσαν να λάβουν το φάρμακο εάν αυτό εγκριθεί από τη ρυθμιστική αρχή του Ηνωμένου Βασιλείου.
Η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) δήλωσε ότι «υπάρχουν ουσιαστικά στοιχεία ότι το Aducanumab μειώνει τις πλάκες β-αμυλοειδούς στον εγκέφαλο» και ότι αυτό «είναι λογικά πιθανό να προβλέψει σημαντικά οφέλη για τους ασθενείς».
Αμφισβητούμενη δοκιμή
Τον Μάρτιο του 2019, οι διεθνείς δοκιμές του aducanumab, στα οποία συμμετείχαν περίπου 3.000 ασθενείς, σταμάτησαν όταν η ανάλυση έδειξε ότι το φάρμακο, που χορηγείται ως μηνιαία έγχυση, δεν κατάφερε να επιβραδύνει την επιδείνωση των προβλημάτων μνήμης σε σχέση με ένα εικονικό φάρμακο (placebo).
Αλλά αργότερα την ίδια χρονιά, η αμερικανική φαρμακοβιομηχανία Biogen ανέλυσε περισσότερα δεδομένα και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το φάρμακο λειτουργεί, αρκεί να χορηγηθεί σε υψηλότερες δόσεις. Η εταιρεία είπε επίσης ότι επιβραδύνει σημαντικά τη γνωστική μείωση.
Το Aducanumab στοχεύει το αμυλοειδές, μια πρωτεΐνη που σχηματίζει μη φυσιολογικές συσσωματώσεις στον εγκέφαλο των ατόμων με Αλτσχάιμερ που μπορούν να βλάψουν τα κύτταρα και να προκαλέσουν άνοια, άλλα και άλλα προβλήματα:
- προβλήματα μνήμης και σκέψης
- ζητήματα επικοινωνίας
- σύγχυση
Πάνω από 30 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πιστεύεται ότι έχουν Αλτσχάιμερ, με τους περισσότερους ηλικίας άνω των 65 ετών.
Ο καθηγητής Bart De Strooper, διευθυντής του Ινστιτούτου Έρευνας για την Άνοια στο Ηνωμένο Βασίλειο, δήλωσε ότι η απόφαση έγκρισης του Αducanumab σηματοδοτεί «ένα εξαιρετικά σημαντικό ορόσημο» στην αναζήτηση θεραπειών για τη νόσο του Αλτσχάιμερ.
Κατά την τελευταία δεκαετία, περισσότερες από 100 πιθανές θεραπείες για τη νόσο, έχουν αποτύχει.
Όμως, όπως διευκρινίζει ο καθηγητής, μπορεί το φάρμακο να αποδειχθεί ένα σημείο καμπής για εκατομμύρια ανθρώπους με την πάθηση, ωστόσο εξακολουθούν να υπάρχουν «πολλά εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν».
Πηγή: BBC