Αρχική Διεθνή ΗΠΑ: Αποκαλύφθηκε σκληροπυρηνικός Ναζί μετά από 75 χρόνια

ΗΠΑ: Αποκαλύφθηκε σκληροπυρηνικός Ναζί μετά από 75 χρόνια

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Η υπόθεση του Φρίντριχ Καρλ Μπέργκερ, ενός Ναζί, όσο απίθανο και να ακούγεται, αποδεικνύει ότι ένας άνθρωπος μπορεί να κρύβει την αλήθινή του ταυτότητα για 75 χρόνια, και παράλληλα να παραμένει ατιμώρητος για τα εγκλήματα του.

Συγκεκριμένα, ο 94χρονος, σήμερα, Γερμανός κατάφερε να ζήσει επί 75 χρόνια στις ΗΠΑ χωρίς ποτέ να αποκαλυφθεί ότι υπηρέτησε τη ναζιστική Γερμανία σε στρατόπεδο συγκέντρωσης τα οποία “φιλοξενούσαν| Πολωνούς, Ρώσους και φυσικά Εβραίους.

Ο Μπέργκερ αντιμετωπίζει άμεσα το φάσμα της απέλασής του στη Γερμανία (μέσα σε μία εβδομάδα) όπου δυνητικά μπορεί να αντιμετωπίσει δίωξη για συμμετοχή του σε εγκλήματα πολέμου.

Ο 94χρονος Γερμανός με την κάλυψη που προσέφερε στον εαυτό του κατάφερε να παίρνει σύνταξη από το γερμανικό ναυτικό και να έχει μία σχετικά άνετη ζωή επί αμερικανικού εδάφους.

Τι ήταν αυτό που τον πρόδωσε

Κάποια αρχεία που εντοπίστηκαν σε γερμανικό πλοίο που βυθίστηκε από βομβαρδισμό της RAF το 1945 κατάφεραν να προδώσουν την ταυτότητά του.

Σ’ αυτά διαπιστώθηκε ότι ο Μπέργκερ ήταν φρουρός στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Neuengamme στο οποίο ‘εργάστηκαν” -πολλές φορές μέχρι θανάτου- Πολωνοί, Εβραίοι και Ρώσοι κρατούμενοι των οποίων ο συνολικός αριθμός ξεπερνούσε τις 40.000.

Ο ίδιος σε δηλώσεις του τόνισε μεταξύ άλλων ότι, “Μετά από 75 χρόνια αυτό είναι γελοίο. Ημουν 19 ετών και διατάχθηκα να υπηρετήσω εκεί, δεν υπήρχει άλλη επιλογή”. Κατά τη διάρκεια της ακρόασης αποδείχθηκε ότι συνέβαλε στην εξόντωση 70 κρατούμενων κατά το 1945.