Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της British Columbia ανέπτυξαν ένα νέο τρόπο χορήγησης της ινσουλίνης για τους ασθενείς με διαβήτη με στοματικές σταγόνες ινσουλίνης που όταν τοποθετούνται κάτω από τη γλώσσα απορροφώνται γρήγορα και αποτελεσματικά από τον οργανισμό, αντικαθιστώντας ενδεχομένως την ανάγκη για ενέσεις ινσουλίνης.

Οι σταγόνες περιέχουν ένα μείγμα ινσουλίνης και ένα μοναδικό πεπτίδιο που διεισδύει στα κύτταρα (CPP) που αναπτύχθηκε από τον Δρ Shyh-Dar Li και τους συνεργάτες του.

Τα ποσοστά διαβήτη συνεχίζουν να αυξάνονται, με 11,7 εκατομμύρια Καναδούς να ζουν με διαβήτη ή προδιαβήτη. Στο UBC, οι επιστήμονες δημιούργησαν μια μέθοδο χορήγησης φαρμάκων χωρίς πόνο για να βοηθήσουν τα άτομα με διαβήτη να διαχειριστούν την ασθένεια και να διατηρήσουν την υγεία τους πιο εύκολα.

«Η ινσουλίνη είναι ένα πολύπλοκο μόριο», εξηγεί ο επικεφαλής ερευνητής Δρ Λι, καθηγητής στη σχολή φαρμακευτικών επιστημών. “Σε μορφή χαπιού, καταστρέφεται εύκολα στο στομάχι. Η ινσουλίνη πρέπει επίσης να είναι γρήγορα διαθέσιμη στο αίμα, αλλά ως μεγάλο μόριο, δεν μπορεί να περάσει εύκολα από μόνη της τα κύτταρα.” Το πεπτίδιο, που προέρχεται από υποπροϊόντα ψαριών, ανοίγει ένα μονοπάτι για τη διέλευση της ινσουλίνης, εδώ

Οι προκλινικές δοκιμές έδειξαν ότι η ινσουλίνη με το πεπτίδιο φθάνει αποτελεσματικά στην κυκλοφορία του αίματος ενώ χωρίς το πεπτίδιο, η ινσουλίνη παραμένει κολλημένη στην εσωτερική επένδυση του στόματος. «Σκεφτείτε το ως έναν οδηγό που βοηθά την ινσουλίνη να περιηγηθεί σε έναν λαβύρινθο για να φτάσει γρήγορα στην κυκλοφορία του αίματος.

Αυτός ο οδηγός βρίσκει τις καλύτερες οδούς, διευκολύνοντας την ινσουλίνη να φτάσει εκεί που χρειάζεται», δήλωσε ο Δρ Jiamin Wu, μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Li Lab.

Οι υγιείς άνθρωποι παίρνουν την ινσουλίνη τους φυσικά από το πάγκρεας για τη ρύθμιση της γλυκόζης μετά από ένα γεύμα. Οι ασθενείς με διαβήτη δεν μπορούν να παράγουν επαρκή ινσουλίνη και πρέπει να τη λάβουν από εξωτερική πηγή.

Η μη ρυθμισμένη γλυκόζη μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη, επομένως οι ασθενείς με διαβήτη πρέπει να παρακολουθούν τα επίπεδα γλυκόζης τους και να λαμβάνουν ινσουλίνη για να τη μειώσουν όταν είναι απαραίτητο.

Ενώ οι ενέσεις είναι ο ταχύτερος τρόπος για να εισέλθει η ινσουλίνη στο αίμα, οι ασθενείς συνήθως χρειάζονται τουλάχιστον τρεις έως τέσσερις ενέσεις την ημέρα, κάτι που μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα της ζωής τους.

Η τήρηση αυτού του σχήματος είναι πρόκληση και με την πάροδο του χρόνου μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές όπως βλάβες στα μάτια, τους νεφρούς και τα νεύρα, που ενδεχομένως να οδηγήσουν σε ακρωτηριασμούς των άκρων.

«Το εργαστήριό μου εργάζεται σε εναλλακτικές λύσεις ινσουλίνης χωρίς βελόνες τα τελευταία τρία χρόνια», είπε ο Δρ Λι. «Δοκιμάσαμε ρινικά σπρέι πριν πέσουμε σε στοματικές σταγόνες, που είναι εύκολα και βολικά.

Ας ελπίσουμε ότι οι από του στόματος σταγόνες ανοίγουν μια νέα δυνατότητα για τους ασθενείς με διαβήτη – διευκολύνοντας τη λήψη των φαρμάκων τους και τη ρύθμιση της γλυκόζης στο αίμα τους για να διατηρήσουν την υγεία τους μακροπρόθεσμα».

Ένα εισπνεόμενο προϊόν ινσουλίνης, η Exubera, κυκλοφόρησε για λίγο στην αγορά το 2006 αλλά αργότερα αποσύρθηκε.

Ο Δρ Λι στοχεύει στην επίτευξη ταχείας, χωρίς πόνο παροχή ινσουλίνης χωρίς σημαντικές παρενέργειες. Η νέα τεχνολογία χωρίς βελόνες αναμένεται να μειώσει τον κίνδυνο διασταυρούμενης μόλυνσης, τρυπήματος βελόνας, τυχαίων μολύνσεων και μη ασφαλούς απόρριψης μολυσμένων βελόνων.

πηγή:news.ubc.ca

https://news.ubc.ca/2024/06/ubc-developed-oral-insulin-drops/

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις